Κουτσούμπας: Η Ελλάδα δεν είναι «ψωροκώσταινα»
Μιλώντας στην εφημερίδα «Βήμα της Κυριακής», ο δημήτρης Κουτσούμπας τόνισε ότι η Ελλάδα έχει βιομηχανική παραγωγή, πλουτοπαραγωγικές πηγές, ορυκτό πλούτο, έμπειρο και ικανό εργατικό και επιστημονικό δυναμικό και μια μεγάλη δυνατότητα να λύσει το διατροφικό της πρόβλημα και να κάνει και εξαγωγές».
«Αν όλα αυτά γίνουν κοινωνική ιδιοκτησία με το λαό στην εξουσία να κάνει κουμάντο στην κοινωνία και την οικονομία, τότε μπορεί να αναπτύξει προς όφελος του λαού της, αυτές τις παραγωγικές δυνατότητες και φυσικά να αναπτύξει ισότιμες και αμοιβαίες σχέσεις με άλλες χώρες» πρόσθεσε.
Το ζήτημα, σύμφωνα με τον κ. Κουτσούμπα «δεν είναι να φύγεις από την ΕΕ, και να κολλήσεις σε μια άλλη καπιταλιστική συμμαχία ή δύναμη στη Ρωσία ή στους BRICS για παράδειγμα και να παραμείνουν όλα ίδια κι απαράλλαχτα», αλλά «το να χτυπήσεις το θηρίο στην καρδιά του, να πάρει στην ιδιοκτησία του ο λαός, τα κλειδιά της οικονομίας και της κοινωνίας, αλλιώς θα κάνεις μια τρύπα στο νερό».
Στην παρατήρηση ότι το ΚΚΕ τα τελευταία χρόνια «δεν μπόρεσε να προστατεύσει τα δικαιώματα των εργαζομένων, ενώ ζητά την ψήφο τους για αυτόν τον λόγο», είπε ότι «ο λαός δεν μπόρεσε να προστατεύσει τα δικαιώματά του όχι γιατί δεν αγωνίστηκε, αλλά γιατί με τους αγώνες του δεν αμφισβήτησε, δε σημάδεψε τον πραγματικό αντίπαλο, το κεφάλαιο και την εξουσία του».
Αυτό, πρόσθεσε ο Δημήτρης Κουτσούμπας, μπορεί να το κάνει τώρα ο λαός ενισχύοντας το ΚΚΕ, και σημείωσε ότι για να αλλάξει η ζωή του λαού, πρέπει να αλλάξει και χέρια συνολικά η εξουσία και η ιδιοκτησία.
Στην ερώτηση πόσο πειστικό είναι το να αρνείται το ΚΚΕ οποιαδήποτε συνεργασία σε εποχή τέλους των αυτοδύναμων κυβερνήσεων, απάντησε ότι το ΚΚΕ έχει τη μοναδική ρεαλιστική πρόταση συνεργασίας, από τη σκοπιά των συμφερόντων του λαού και γι' αυτό, αντί να κοιτάζει «μόνο προς τα πάνω, όπου γίνονται συγκολλήσεις σκορποχωρίων», κοιτάζει μέσα στον λαό «όπου και απευθύνεται η πρόταση συμμαχίας του ΚΚΕ, η Λαϊκή Συμμαχία που μπορεί να οργανώσει την πλειοψηφία του λαού στο δρόμο της ανατροπής, εκεί δηλαδή που οικοδομούνται τα γνήσια λαϊκά μέτωπα πάλης και ανατροπής».
Ερωτηθείς αν θα μπορούσε το ΚΚΕ να επιβάλλει κάποιες απόψεις μέσω της συμμετοχής του σε μια κυβέρνηση, επισήμανε ότι ο μύθος της «αριστερής» ή όποιας άλλης κυβέρνησης που και τα κέρδη των μονοπωλίων θα ανακάμπτουν και οι δεσμεύσεις της ΕΕ θα υλοποιούνται και ο λαός θα περνάει καλά, με μνημόνια και εφαρμοστικούς νόμους, έχει πια καταρρεύσει.
«Οι θέσεις μας μπορούν να υλοποιηθούν από τη λαϊκή διακυβέρνηση που θα συμμετέχει το ΚΚΕ, όταν ο ίδιος ο λαός το αποφασίσει και παλέψει γι' αυτό» τόνισε ο κ. Κουτσούμπας.
Απαντώντας στα περί «επίθεσης στη Λαϊκή Ενότητα από το ΚΚΕ» και περί «σχεδόν ταύτισης» των προτάσεων των δύο κομμάτων, ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ είπε ότι η έξοδος της Ελλάδας μόνο από το νόμισμα, με την ΕΕ, το κεφάλαιο και την εξουσία του πανταχού παρόντα, οδηγεί σε παραπέρα φτωχοποίηση και χρεοκοπία το λαό μας, και υπογράμμισε ότι «η πρόταση του ΚΚΕ για ανατροπή της καπιταλιστικής ιδιοκτησίας και εξουσίας και τη μετατροπή της σε κοινωνική ιδιοκτησία με το λαό στην εξουσία, που αποδεσμεύει τη χώρα από την ΕΕ και διαγράφει μονομερώς το χρέος, είναι ο σοσιαλισμός, που προωθεί τη σχεδιασμένη ανάπτυξη σε όφελος των λαϊκών αναγκών, απ' τον οποίο τα στελέχη της Λαϊκής Ενότητας έχουν πάρει διαζύγιο εδώ και 25 χρόνια».
Σχολιάζοντας το ότι ο κ. Γλέζος αρχικώς πρότεινε ψήφο στο ΚΚΕ και στη συνέχεια μπήκε επικεφαλής στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας της Λαϊκής Ενότητας, δήλωσε ότι «μάλλον τον κ. Λαφαζάνη, απ' όσο φάνηκε ενόχλησε, αφού με το κόμμα του συζητούσε ο Μανώλης Γλέζος όλο το προηγούμενο διάστημα».
Κληθείς να σχολιάσει την πρόταση του Αλέξη Μητρόπουλου για αποχή ή ψήφο στο ΚΚΕ, είπε ότι «ο κ. Μητρόπουλος όπως και αρκετοί άλλοι από τον ΣΥΡΙΖΑ, είπε με το δικό του τρόπο, αυτό που λέει πολύς κόσμος, ότι το ΚΚΕ είναι μια έντιμη πολιτική δύναμη που με συνέπεια, σταθερότητα παλεύει δίπλα στο λαό. Και νομίζουμε ότι αυτή η παραδοχή, μπορεί τώρα να γίνει ψήφος στο ΚΚΕ, ανεξάρτητα αν κάποιος συμφωνεί σε όλα μαζί του».
Ερωτηθείς αν ενοχλείται που «και άλλοι» άρχισαν να επικαλούνται τους Μαρξ και Λένιν για να ανατρέψουν τα επιχειρήματα του ΚΚΕ, ανέφερε το αντίθετο και ότι «ίσα - ίσα αποδεικνύει μέσα στη ζωή την καθοδηγητική δύναμη των ιδεών του μαρξισμού - λενινισμού, την πρωτοπορία του. Το γεγονός ότι ακόμα και ορκισμένοι εχθροί του Μαρξ και του Λένιν αναγκάζονται να καταφύγουν στα γραπτά τους, για να διαστρεβλώσουν και άλλοι να τα προσαρμόσουν ανάλογα τη συγκυρία, έξω από τις συγκεκριμένες κοινωνικοοικονομικές συνθήκες, δείχνει την πλήρη αδυναμία της αστικής ιδεολογίας και σκέψης, τη σαπίλα και το παρωχημένο της».
Σε σχέση με το ντιμπέιτ, ο κ. Κουτσούμπας διατύπωσε την προτίμησή του σε ζωντανή συζήτηση και διάλογο πρόσωπο με πρόσωπο, εξαρτώντας ταυτόχρονα την ποιότητα του διαλόγου από την υπευθυνότητα των συμμετεχόντων.
Ερωτηθείς αν συμφωνεί με το σύνθημα του Ποταμιού, «από το πρώτη φορά Αριστερά, στο πρώτη φορά στα σοβαρά»;, είπε «μόνο να σκεφτεί κανείς ποιος το λέει… Λίγη περισσότερη σοβαρότητα δε βλάπτει. Απ' όλους. 'Άλλωστε ο ελληνικός λαός γνωρίζει πλέον - εκτός των άλλων - ότι και το Ποτάμι στα σοβαρά ψήφισε το μνημόνιο και στα σοβαρά θέλει να το εφαρμόσει με τη στήριξή του σε επόμενη κυβέρνηση συνεργασίας».