Γεννηματά: Να είμαστε τρίτοι για σταθερότητα
Το πραγματικό δίλημμα των εκλογών είναι το ποιο κόμμα θα είναι τρίτο στις επερχόμενες εκλογές ώστε εξασφαλιστεί η πολιτική σταθερότητα και να αποτραπεί ο κίνδυνος της χρεοκοπίας ανέφερε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φ. Γεννηματά.
"Είναι μια κρίσιμη μάχη και για την κεντροαριστερά και για την Ελλάδα. Η χώρα τη Δευτέρα χρειάζεται μια κυβέρνηση τετραετίας, σταθερή, αποτελεσματική, μια κυβέρνηση αμέσου δράσης. Και αισθάνομαι πραγματικά πολύ μεγάλη την ευθύνη", είπε.
Και πρόσθεσε: "Χρειάζεται κυβέρνηση που θα στηριχθεί σε μια δεσμευτική προγραμματική συμφωνία. Έχουμε εμπειρία συνεργασιών, είδαμε την προηγούμενη φορά που δεν τηρήθηκε η προγραμματική συμφωνία ποια ήταν η εξέλιξη, αυτό λοιπόν το οποίο εμείς θα απαιτήσουμε και στο οποίο θα επιμείνουμε είναι να υπάρχει δέσμευση". Έκανε μάλιστα λόγο για ανάγκη να συμμετάσχουν "όλα τα φιλοευρωπαϊκά κόμματα" και τα δυο πρώτα κόμματα "να αναλάβουν ευθύνες".
Για τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ είπε ότι έχουν αντιπαράθεση "άγονη" καθώς "δεν έχει σημασία ποιος θα είναι πρώτος ή δεύτερος αλλά να υπάρχει συνεργασία γι' αυτό ζητάμε να είμαστε η τρίτη δύναμη".
"Εμείς δεν θα αφήσουμε κανέναν να δραπετεύσει, αυτός που μπορεί να τους υποχρεώσει είναι ο λαός με την ψήφο του, γιατί όσο πιο αδύναμα είναι αυτά τα δυο πρώτα κόμματα τόσο πιο εύκολα θα καθίσουν στο τραπέζι της συζήτησης και της διαπραγμάτευσης", πρόσθεσε.
Και διευκρίνισε: "Το πραγματικό δίλημμα είναι ποιος θα είναι τρίτος. Είναι πάρα πολύ κρίσιμο να αναρωτηθούν οι Έλληνες, είναι δυνατόν να ψηφίσουν ένα κόμμα που έχει αποδεχθεί ότι έχει την πολιτική ευθύνη μιας δολοφονίας; Είναι πολιτική επιλογή ή είναι ψήφος σε εγκληματίες;".
Τόνισε ότι το πραγματικό δίλημμα σε αυτές τις εκλογές "είναι αν θα προασπίσουμε τη δημοκρατία και αν θα εξασφαλίσουμε τη δυνατότητα να υπάρξει συνεργασία και πολιτική σταθερότητα" καθώς όπως σημείωσε "χωρίς πολιτική σταθερότητα κινδυνεύουμε να ξαναβρεθούμε αντιμέτωποι με τον κίνδυνο της χρεοκοπίας".
Υποστήριξε ότι τα δυο μεγάλα κόμματα "τέσσερις φορές πήγαν την Ελλάδα σε εκλογές κυνηγώντας την αυτοδυναμία" την ώρα που "είναι προφανές ότι ούτε μπορεί να προκύψει ούτε να δώσει λύσεις αυτή τη στιγμή στην αγωνία του ελληνικού λαού".
Ανέφερε πως "σε αυτή την κυβέρνηση χρειάζεται προοδευτικό και μεταρρυθμιστικό πρόσημο και αυτό το πρόσημο μπορεί να το βάλει το ΠΑΣΟΚ" επισημαίνοντας ότι "έχουμε εμπειρία, έχουμε γνώση, έχουμε ομάδα, έχουμε στελέχη που δεν έχει κανείς".
Υπογράμμισε περαιτέρω πως "χρειάζεται μια ισχυρή κυβέρνηση η οποία θα αγωνιστεί να βελτιώσει τους πολύ δύσκολους όρους που περιλαμβάνει αυτό το μνημόνιο που έφερε ο κ. Τσίπρας και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ" ενώ αναφερόμενη στους όρους της προγραμματικής συμφωνίας μίλησε για ανάγκη εξειδίκευσης "αυτής της συμφωνίας που έχουν μείνει ορθάνοιχτα, δεν έχουν κλείσει όπως το ασφαλιστικό και το εργασιακό και αν δεν ικανοί και έμπειροι αυτοί που θα το διαπραγματευτούν για να το κάνουν εφαρμοστικό νόμο μπορεί η εξέλιξη να είναι δυσμενέστατη για τους εργαζόμενους και τον ελληνικό λαό".
Το δεύτερο είπε είναι να αγωνιστεί για την αλλαγή "πολύ δύσκολων, ισοπεδωτικών όρων" όχι μόνο για κοινωνικές ομάδες αλλά και για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας" ενώ το τρίτο είπε που πρέπει να γίνει είναι να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις και οι αλλαγές που αφορούν το κράτος, το πολιτικό σύστημα και το κοινωνικό κράτος.
Αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην αλλαγή του εκλογικού νόμου ώστε να τερματιστεί η παροχή δυνατότητας στο δεύτερο κόμμα να αποφεύγει τις ευθύνες του και να καταφεύγει στα "ψέματα και τον λαϊκισμό" ώστε να ξαναγίνει πρώτο.
Σημείωσε μάλιστα ότι πρέπει αυτός να είναι όρος "γιατί δεν θα απαλλαγούμε ποτέ από τις πελατειακές σχέσεις, το πελατειακό κράτος, τα ψέματα και την δημαγωγία".
Για το ποιος θα είναι ο πρωθυπουργός σε μια κυβέρνηση συνεργασίας στην οποία θα συμμετέχει το ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι μεγάλη σημασία θα έχει ο συσχετισμός των δυνάμεων.
"Για μένα η βάση της συνεργασίας είναι το τι θα κάνει αυτή η κυβέρνηση", είπε. "Πρέπει να δεσμευτούμε όλοι ότι θα φθάσουμε το 2019 χωρίς άλλες εκλογές ενδιάμεσα. Πρέπει να στείλουμε ένα μήνυμα αξιοπιστίας της χώρας και της κυβέρνησης και εμπιστοσύνης για να προσελκύσουμε επενδύσεις", ανέφερε και συμπλήρωσε ότι "θα είναι πρόσχημα να σταθούμε στο ποιος θα είναι ο πρωθυπουργός για να μην υπάρξει συμφωνία και συνεργασία".
Για τον ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε ότι "έχει καταλάβει όλος ο ελληνικός λαός ότι τα προβλήματα τα εσωτερικά του ΣΥΡΙΖΑ, οι ιδεοληψίες και οι εμμονές έγιναν ένα βαρίδι για τη χώρα και για την οικονομία η οποία ήρθε σε τραγική κατάσταση μετά από την επτάμηνη διακυβέρνηση".
Κατέληξε λέγοντας ότι το ΠΑΣΟΚ θα διεκδικήσει και θα πιέσει τα δυο πρώτα κόμματα "να είναι και οι δυο στην κυβέρνηση, δεν πρέπει να σχηματιστεί και πάλι κυβέρνηση ευκαιρίας όπως πριν".