Καμμένος: Δεν θα μειωθεί το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων
Για την άμεση χορήγηση του επιδόματος παραμεθορίουκαι την άμεση τακτοποίηση του θέματος της υλοποίησης της απόφασης του ΣτΕ για τα στελέχη τωνΕνόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας,δεσμεύθηκε ουπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένοςστην ομιλία του με την ευκαιρία της τελετής παράδοσης-παραλαβής των καθηκόντων του, πλέκοντας παράλληλα το εγκώμιο του απελθόντα υπουργό Ιωάννη Γιάγκο.
Τόσο ο κ. Καμμένος όσο και ο αναπληρωτής υπουργός Δημήτρης Βίτσας τόνισαν ότι προσβλέπουν στη συνεργασία τους με τον κ. Γιάγκο ο οποίος «έβαλε τη δική του ξεχωριστή πινελιά» στο μικρό χρονικό διάστημα της θητείας του.
Ειδικότερα, ο κ. Καμμένος ανέφερε για το επίδομα παραμεθορίου ότι θα είναι η πρώτη απόφαση που θα υπογράψει και να βρεθούν τα χρήματα ακόμη και από περικοπές του γραφείου του.
Επίσης διαβεβαίωσε ότι δεν θα μειωθεί ούτε κατά ένας το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων –και «εάν θα μειωθεί αυτός θα είμαι εγώ» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ως στόχους ο κ. Καμμένος έθεσε την αναμόρφωση των Ενόπλων Δυνάμεων, την εξοικονόμηση πόρων, την αλλαγή της δομής τους εκεί που χρειάζεται, ώστε να γίνει πιο ευέλικτη η λειτουργία τους, -εκθειάζοντας το έργο που άφησε προς την κατεύθυνση αυτή ο πρώην υφυπουργός και νυν αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας.
Επίσης διαβεβαίωσε για την ενίσχυση της αμυντικής βιομηχανίας, η οποία όπως είπε μπορεί να αποτελέσει την αιχμή του δόρατος στην προσπάθεια ανασυγκρότησης της χώρας.
Με αφορμή τις 19 υποθέσεις που έχουν διαβιβασθεί στη Δικαιοσύνη, ο κ. Καμμένος κατέστησε σαφές ότι δεν θα επιτρέψει οποιαδήποτε σκιά στο χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων από οποιονδήποτε.
Για το μεταναστευτικό επανέλαβε ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις θα περιοριστούν στην παροχή διευκολύνσεων και δεν θα εμπλακούν στη διαχείριση του.
Εξέφρασε δε την ελπίδα ότι θα βρεθεί λύση υπό την αιγίδα του ΟΗΕ ώστε οι πρόσφυγες να επιστρέψουν στον τόπο τους και πρόσθεσε ότι προς αυτή την κατεύθυνση η χώρα θα συνδράμει σχετική πρωτοβουλία της Συμμαχίας.
Επίσης, ο κ. Καμμένος αναφέρθηκε στη σκλαβωμένη Κύπρο και στις ελληνικές μειονότητες που υποφέρουν στη Βόρεια Ήπειρο, τη Μικρά Ασία τους Έλληνες του Πόντου.
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας σχολίασε ότι η λαϊκή εντολή σοφά επέλεξε τη συνέχιση του έργου που ξεκίνησε στο υπουργείο 7 μήνες πριν, διεμήνυσε ότι θα επιτελέσει το έργο του ανεξαρτήτως πολιτικού κόστους, ευχήθηκε όταν παραδώσει το υπουργείο μετά από τη διαταγή του ελληνικού λαού η χώρα να είναι τουλάχιστον ίδια και δεσμεύθηκε ότι τη λαϊκή εντολή θα την τιμήσουμε με τον καλύτερο τρόπο.
Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας έθεσε ως στόχους τη μέριμνα του προσωπικού και την ενίσχυση της αμυντικής βιομηχανίας, που θα συμβάλει στην ανασυγκρότηση της χώρας. Αναλαμβάνουμε την ευθύνη να ανασυγκροτήσουμε τη χώρα και να την αναδείξουμε στη θέση στην οποία ανήκει και προς την κατεύθυνση αυτή η αποστολή του υπουργείου είναι ιδιαίτερα σημαντική, ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο απελθών υπουργός Εθνικής Άμυνας Ιωάννης Γιάγκος, ο οποίος επανήλθε στο χώρο του υπουργείου μετά από 41 χρόνια υπηρεσίας στις Ένοπλες Δυνάμεις, διαβεβαίωσε για το υψηλό επίπεδο των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, τον επαγγελματισμό τους τη μαχητική ικανότητα και τις επιχειρησιακές δυνατότητες του Στρατεύματος, για την προσήλωση στο καθήκον και για την πίστη τους στις αρχές και αξίες της Δημοκρατίας.
Ο κ. Γιάγκος εξήρε τις προσπάθειες της στρατιωτικής ηγεσίας σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση για την επίλυση προβλημάτων και κατέληξε λέγοντας ότι «αποτίω φόρο τιμής στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων που υπερβάλλοντα εαυτόν εξασφαλίζουν την εδαφική ακεραιότητα της χώρας και προασπίζουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της».
Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης επικεντρώθηκε στην ανάγκη ενίσχυσης της διακλαδικότητας, αναδιοργάνωσης των Ενόπλων Δυνάμεων, ορθολογικής διαχείρισης των πόρων, και μέριμνας του προσωπικού.
Αμέσως μετά ο κ. Γιάγκος έλαβε αναμνηστικά δώρα από τον κ. Καμμένο και τη στρατιωτική ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων.