Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ: Με το «καλημέρα» άρχισαν οι... καραμπόλες

Η εσωστρέφεια στον ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται ότι καλά κρατεί παρά το αρχικό ξεκαθάρισμα που έκανε ο Αλέξης Τσίπρας απομονώνοντας το μέτωπο των σκληροπυρηνικών (Λαφαζάνης, Αριστερή Πλατφόρμα και Ζωή Κωνσταντοπούλου).

«ΚΟΚΚΙΝΟ ΠΑΝΙ» Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ - ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΖΗΤΟΥΝ ΚΑΙ ΤΟ "ΚΕΦΑΛΙ" ΤΟΥ ΜΠΟΛΑΡΗ - ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΣΥΝΟΧΗ

Η περίπτωση της παραίτησης του Δημήτρη Καμμένου μετά τις ισχυρές πιέσεις που δέχθηκε ο Αλέξης Τσίπρας από τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και η μη υπουργοποίηση του Νίκου Νικολόπουλου δείχνουν ότι ο πρωθυπουργός εξακολουθεί να έχει «ανοικτές» πληγές που εμποδίζουν ή αν θέλετε βάζουν αναχώματα στις όποιες επιλογές του.

Μάλιστα, αμέσως μετά την υπόθεση του Δημήτρη Καμμένου, φαίνεται ότι στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ ανέκυψε πρόβλημα και με την επιλογή του Μάρκου Μπόλαρη - προερχόμενου από το ΠΑΣΟΚ - στο υφυπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Με ανακοίνωσή του το Τμήμα δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρει για τον κ. Μπολαρη: "Ο Μάρκος Μπόλαρης ήταν υφυπουργός Υγείας το 2012, με υπουργό υγείας τον Α. Λοβέρδο, όταν εξελίχθηκε η φρικτή υπόθεση διαπόμπευσης των οροθετικών – υπόθεση, βέβαια, που τότε καταγγέλλαμε με οργή" τονίζοντας πως: "Πρόσωπα με τέτοια στάση και απόψεις δεν έχουν θέση σε οποιαδήποτε δημοκρατική κυβέρνηση, και πολύ περισσότερο της Αριστεράς".

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Τμήματος Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ έχει ως εξής:

«Το Τμήμα Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει την έκπληξη, την απογοήτευση και την αγανάκτησή του για την υπουργοποίηση του Δημήτρη Καμμένου και του Μάρκου Μπόλαρη. Δεν θεωρούμε, βέβαια, ότι ρόλος του Τμήματος είναι να εκφέρει κρίσεις, να εκφράζει τη συμφωνία ή την απαρέσκειά του σχετικά με τα πρόσωπα που συνθέτουν ένα κυβερνητικό σχήμα. Παρά ταύτα, στις δύο αυτές περιπτώσεις είμαστε αναγκασμένοι να τοποθετηθούμε, και μάλιστα δημόσια, καθώς η πολιτεία των δύο συγκεκριμένων προσώπων προσβάλλει έντονα τα δικαιώματα και τις αξίες μας.

Ο Δημήτρης Καμμένος κατ’ επανάληψη έχει προβεί σε σχόλια ακραία ομοφοβικά, επιθετικά εναντίον των γκέι και αντισημιτικά. Δεν μπορούμε, για λόγους στοιχειώδους αξιοπρέπειας να τα αναπαράγουμε εδώ. Θα δώσουμε μόνο μια εικόνα, για να γίνει αντιληπτό τι λέμε: twitter που χαρακτηρίζουν το σύμφωνο συμβίωσης "αναγκαστικό αλλοδαπό πουστροδίκαιο" ή λένε ότι όλοι οι Εβραίοι που εργάζονταν στους Δίδυμους Πύργους απουσίαζαν στις 9/11 και έτσι δεν σκοτώθηκε κανένας, είναι τουλάχιστον ανατριχιαστικά. Και δεν ήταν εξαίρεση, επαναλαμβάνονταν συστηματικά.

Ο Μάρκος Μπόλαρης ήταν υφυπουργός Υγείας το 2012, με υπουργό υγείας τον Α. Λοβέρδο, όταν εξελίχθηκε η φρικτή υπόθεση διαπόμπευσης των οροθετικών – υπόθεση, βέβαια, που τότε καταγγέλλαμε με οργή.

Η υπουργοποίηση και των δύο θεωρούμε ότι προσβάλλει ευθέως τα δικαιώματα, τις αξίες, τις πολιτικές μας αρχές και προτεραιότητες. Πρόσωπα με τέτοια στάση και απόψεις δεν έχουν θέση σε οποιαδήποτε δημοκρατική κυβέρνηση, και πολύ περισσότερο της Αριστεράς».

Από τα παραπάνω είναι πλέον προφανές ότι η περίοδος εσωστρέφειας του ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο δεν τελείωσε, αλλά μπαίνει σε ένα δεύτερο γύρο με απρόβλεπτες συνέπειες και κατάληξη.

Στο Μαξίμου επικρατεί έντονος σκεπτικισμός αφού αν ο πρωθυπουργός υποχωρήσει και στην περίπτωση του Μπόλαρη αυτό θα εκληφθεί - τουλάχιστον σε επίπεδο εντυπώσεων - ως στρατηγική υποχώρηση η οποία θα του κοστίσει ακριβά σε προσωπικό επίπεδο.

Παράλληλα υπάρχει έντονη ανησυχία για το ποιες θα είναι οι αντιδράσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, όταν η κυβέρνηση θα κληθεί να λάβει σκληρές αποφάσεις δημοσιονομικού χαρακτήρα και όταν θα χρειαστεί να προχωρήσει με ταχείς ρυθμούς στις αποκρατικοποιήσεις και στις μεταρρυθμίσεις στο δημόσιο τομέα.

Δεν είναι λίγοι αυτοί που πιστεύουν πως όταν θα έρθουν στη Βουλή οι εφαρμοστικοί νόμοι, θα πυροδοτηθούν κυβερνητικές κρίσεις και αναταραχές με δεδομένο ότι η πλειοψηφία του κυβερνητικού σχήματος είναι μάλλον περιορισμένη με τους 154.

Σχετικές ειδήσεις