Γεννηματά: Η κυβέρνηση δημιουργεί αρνητικό επενδυτικό κλίμα
Με αφορμή την πρόσκληση του πρωθυπουργού στους Έλληνες ομογενείς και επιχειρηματίες των ΗΠΑ για επενδύσεις στην Ελλάδα, η κ. Γεννηματά διερωτάται: «Πέρα από τη ρητορική, τι ακριβώς έχει κάνει στην πράξη ο κ. Τσίπρας και η Κυβέρνησή του, για να προσελκύσουν επενδύσεις στην Ελλάδα;».
Αντίθετα, σημειώνει «κάνει το οτιδήποτε για να δημιουργήσει αρνητικό επενδυτικό κλίμα» και κατηγορεί τον πρωθυπουργό ότι «έχει έρθει σε σύγκρουση με οποιονδήποτε έχει επενδύσει ή προσπάθησε να επενδύσει, καθαρά για ιδεοληψίες και μικροκομματικές λογικές του ΣΥΡΙΖΑ».
Σύμφωνα με την κ. Γεννηματά, πρόκειται για μια καθαρά ιδεοληπτική στάση, για ιδεολογικές αγκυλώσεις, για αντίθεση σε κάθε τι «ιδιωτικό» ή «επιχειρηματικό», για στείρα πρόσδεση στο άρμα του κρατισμού. Είναι το «αντεστραμμένο είδωλο», της δεξιάς, που απεχθάνεται και αρνείται το στρατηγικό, ρυθμιστικό και ελεγκτικό ρόλο του κράτους. Στάση εξίσου επικίνδυνη και λανθασμένη.
Για το ΠΑΣΟΚ, «ο βασικός Τομέας Ανάπτυξης είναι η επιχειρηματικότητα και πρώτα οι ελληνικές επιχειρήσεις. Όμως για να λειτουργήσει χρειάζονται σταθερές συνθήκες και θετικές προϋποθέσεις».
Συνεχίζοντας την επίθεση κατά του κ. Τσίπρα, η κ. Γεννηματά σημειώνει πως «αντί της βαθιάς τομής στο κράτος με αξιοκρατία, αποκέντρωση, διαφάνεια παντού, με στόχο την εξυπηρέτηση του πολίτη και της επιχείρησης, έχουμε επιστροφή των επίορκων δημοσίων υπαλλήλων και συνεχείς παρεμβάσεις για εγκατάσταση κομματικών εγκάθετων στη Διοίκηση.
Αντί της κατάργησης κάθε διοικητικού εμποδίου που στρεβλώνει την αγορά και νοθεύει τον ανταγωνισμό, έχουμε στήριξη κάθε συντεχνιακού συμφέροντος, κάθε παρασιτικού κυκλώματος που στοχεύει στην πρόσδεση στο κράτος.
Αντί του σταθερού και δίκαιου φορολογικού συστήματος, έχουμε συνεχώς μέτρα επιβάρυνσης της επιχειρηματικότητας (αύξηση συντελεστή φορολογίας από 26 σε 28% και προκαταβολή του φόρου) και εξόντωσης της μεσαίας τάξης.
Αντί της ενίσχυσης της ρευστότητας στην αγορά έχουμε τα capital controls στις Τράπεζες».
«Με αυτές τις αντιλήψεις και τις πρακτικές, αποδεικνύεται πόσο υποκριτική και ατελέσφορη είναι η στάση του κ. Τσίπρα», τονίζει και προσθέτει πως οι επενδυτικές πρωτοβουλίες θα πρέπει να κατευθύνονται κατά προτεραιότητα σε συγκεκριμένους κλάδους με στρατηγικό πλεονέκτημα και προστιθέμενη αξία στις σύγχρονες διεθνείς συνθήκες. Θα περιμέναμε λοιπόν να στηρίξει η Κυβέρνηση τον Τουρισμό, την Ενέργεια, τον Πρωτογενή τομέα, την ανάπτυξη νέων μικρομεσαίων επιχειρήσεων και να αξιοποιήσει το ΕΣΠΑ σε αυτή την κατεύθυνση.
Αντ’ αυτού, συνεχίζει:
α) Ο Τουρισμός πλήττεται με την αύξηση του ΦΠΑ στα ξενοδοχεία, αλλά και την κατάργηση του μειωμένου συντελεστή στα νησιά και την αύξηση ΦΠΑ στην εστίαση.
β) Οι επενδύσεις στην Ενέργεια καθυστερούν και αναβάλλονται, λόγω της στάσης του αρμόδιου Υπουργείου. Χαρακτηριστική η ακύρωση του διαγωνισμού για την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων.
γ) Στο Υπουργείο που είναι αρμόδιο για τον Πρωτογενή Τομέα κυριαρχούν λογικές της περασμένης 30ετίας.
δ) Στη δημιουργία νέων επιχειρήσεων, οι εγγραφές στο ΓΕΜΗ υποχώρησαν τον Ιούλιο του 2015 κατά 47,7% έναντι του Ιουλίου το 2014. Στο 9μηνο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου η δημιουργία νέων επιχειρήσεων (και κυρίως μικρομεσαίων) ήταν κατά 23,2% μειωμένη έναντι της περσινής.
ε) Το ΕΣΠΑ και τα έργα υποδομών «πάγωσαν». Έργα που είχαν δηλωθεί ότι θα υλοποιηθούν ως τις 31/12/2015 θα μείνουν ημιτελή και κινδυνεύουν να χαθούν πόροι 2,5-3 δις ευρώ.
στ) Ακόμη και για τα 35 δισ. των Διαρθρωτικών Ταμείων που συγκροτούν το λεγόμενο πακέτο Γιούνκερ, δεν υπάρχει επεξεργασία στρατηγικής, επιλογή έργων, δράσεων και προτεραιοτήτων.
Η κ. Γεννηματά διευκρινίζει επίσης πως σύντομα το ΠΑΣΟΚ θα αναλάβει σειρά πρωτοβουλιών εξειδίκευσης και διαλόγου με όλους τους παραγωγικούς και κοινωνικούς φορείς, επιδιώκοντας μια ευρύτερη συμφωνία για τη διεκδίκηση και υλοποίησή του.
«Παράλληλα θα αναλάβουμε πρωτοβουλίες για ένα Σχέδιο Ανάπτυξης για κάθε Περιφέρεια της χώρας, το οποίο θα συνδέεται και με νέες προτάσεις οικονομικών και επιχειρηματικών πρωτοβουλιών με τις όμορες χώρες σε συγκεκριμένους τομείς», καταλήγει.