Δένδιας: Γιατί δεν είμαι υποψήφιος πρόεδρος της ΝΔ
Τους λόγους για τους οποίους δεν θα συμμετάσχει στην κούρσα διαδοχής για την ανάδειξη νέου προέδρου στη Νέα Δημοκρατία εξηγεί ο πρώην υπουργός και βουλευτής του κόμματος, Νίκος Δένδιας.
Σε δήλωσή του, ο κ. Δένδιας αναφέρει, μεταξύ άλλων, πως «στην παρούσα φάση εκλογής ηγεσίας δεν επιθυμώ και δεν πρέπει να συμμετάσχω».
Την ίδια ώρα, ρίχνει ευθύνες στην - τότε - πολιτική ηγεσία της ΝΔ, που μετά την ήττα της 25ης Ιανουαρίου δεν άφησε το περιθώριο για τη διεξαγωγή ενός συνεδρίου ή έστω ενός διαλόγου, που θα ξεκαθάριζε τη φυσιογνωμία του κόμματος, ιδεολογικά αλλά και οργανωτικά.
Μάλιστα, απουσία του εν λόγω διαλόγου, αμφισβητεί τη διαδικασία εκλογής νέου αρχηγού στη ΝΔ, λέγοντας πως «σήμερα η Νέα Δημοκρατία οδεύει προς την εκλογή ηγεσίας χωρίς να έχουν συζητηθεί βασικές παράμετροι των αιτιών που την οδήγησαν σε αλλεπάλληλα αποτυχημένα εκλογικά αποτελέσματα».
Διαβάστε ολόκληρη τη δήλωση του βουλευτή της Β’ Αθήνας:
«Αγαπητοί φίλες και φίλοι,
Ανήκω σε αυτούς που πιστεύουν ότι το κύριο ερώτημα που υποβάλλει σήμερα η ελληνική κοινωνία προς τη Νέα Δημοκρατία, δεν είναι το ποιο πρόσωπο θα ηγείται στο κόμμα μας, αλλά η ιδεολογική και οργανωτική φυσιογνωμία του. Εγκαίρως, από κοινού με άλλους, ελάχιστους είναι η αλήθεια συναδέλφους, είχαμε επισημάνει, μετά τη μεγάλη εκλογική ήττα της 25ης Ιανουαρίου, ότι το ζήτημα αυτό οφείλαμε να το συζητήσουμε αναλυτικά σε ένα μεγάλο και δημοκρατικό Συνέδριο, του οποίου θα έχει προηγηθεί προσυνεδριακός διάλογος κατά θεματικές ενότητες.
Δυστυχώς, με ευθύνη της τότε ηγεσίας και όσων συντάχθηκαν, είτε από πολιτική αφέλεια είτε από καιροσκοπισμό μαζί της, η συζήτηση αυτή ουδέποτε έγινε, ενώ δαιμονοποιήθηκαν τα κίνητρα όσων είχαν το θάρρος να την ζητήσουν. Στη συνέχεια οι δραματικές εξελίξεις για την χώρα και την οικονομία, λόγω των καταστροφικών πειραματισμών της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, σε συνδυασμό με την προκήρυξη των εκλογών, δεν επέτρεψαν να διεξαχθεί ένας υποτυπώδης έστω αλλά αναγκαίος διάλογος για το τι είδους κόμμα θέλουμε να είμαστε, ποιους θέλουμε να εκφράζουμε και ποιο εν κατακλείδι είναι το όραμά μας για τη χώρα. Είναι πασιφανές πλέον, ότι αν είχαν υιοθετηθεί όσα εμείς, οι λίγοι στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας τότε ζητήσαμε, σήμερα το κόμμα μας, και ίσως η Ελλάδα, θα βρισκόταν σε καλύτερη αν μη τι άλλο, θέση.
Έτσι σήμερα η Νέα Δημοκρατία οδεύει προς την εκλογή ηγεσίας χωρίς να έχουν συζητηθεί βασικές παράμετροι τόσο των αιτιών που την οδήγησαν σε αλλεπάλληλα αποτυχημένα εκλογικά αποτελέσματα, όσο και το ιδεολογικοπολιτικό πλαίσιο, εντός του οποίου πρέπει από κοινού να χαράξουμε με ασφάλεια την πορεία μας προς το μέλλον. Με τη διαδικασία την οποία, δυστυχώς, ακολουθούμε σήμερα τοποθετούμε την άμαξα (άθροισμα υποψηφίων αρχηγών) μπροστά από τα άλογα (άθροισμα κομματικής κοινότητας και κοινωνίας).
Κατόπιν αυτών, είναι αυτονόητο, ότι για λόγους προσωπικής πολιτικής συνέπειας και όχι μόνον, στην παρούσα φάση εκλογής ηγεσίας δεν επιθυμώ και δεν πρέπει να συμμετάσχω. Θέλω όμως με τη σημερινή ευκαιρία να εκφράσω ένα μεγάλο και βαθύ ευχαριστώ στις Νεοδημοκράτισσες και στους Νεοδημοκράτες, στους συναδέλφους μου βουλευτές καθώς και στα μέλη της Πολιτικής Επιτροπής της παράταξής μας, οι οποίοι όλο αυτό το διάστημα εξέφραζαν την εμπιστοσύνη και την στήριξη τους σε μία ενδεχόμενη υποψηφιότητα μου. Πιστεύω, όμως, ότι κατανοούν μετά και από την σημερινή μου δήλωση τους λόγους οι οποίοι με οδήγησαν στην απόφαση της μη συμμετοχής μου. Θέλω παράλληλα να τους διαβεβαιώσω, ότι θα παραμείνω στην πρώτη γραμμή της προσπάθειας για την ανασύνταξη της παράταξης, την οποία οφείλουμε να ξαναφέρουμε στα πλαίσια, ενός πλειοψηφικού ρεύματος στην κοινωνία. Ενός πλειοψηφικού ρεύματος που θα δίνει πραγματικό όραμα και ελπίδα αντί για αδιέξοδες υποσχέσεις. Με τεκμηριωμένες θέσεις, τις οποίες είμαι έτοιμος να καταθέσω στο πλαίσιο ενός σοβαρού εσωκομματικού διαλόγου.
Πρέπει πάντως όλοι να θυμόμαστε, ότι αναγκαία συνθήκη ύπαρξης είναι η Νέα Δημοκρατία να παραμείνει ένα αστικό-λαϊκό κόμμα. Ένα κόμμα το οποίο θα βρίσκεται σε διαρκή, αμφίδρομη και ειλικρινή επικοινωνία τόσο με τις παραγωγικές δυνάμεις του τόπου μας, οι οποίες σήμερα συνθλίβονται κάτω από στρεβλές, θολές και αβέβαιες πολιτικές, όσο και με τα σκληρά δοκιμαζόμενα λαϊκά στρώματα τα οποία παραδοσιακά και διαχρονικά εκφράζει η παράταξη μας. Αυτή εξάλλου είναι και η μεγάλη παρακαταθήκη του Κωνσταντίνου Καραμανλή.
Τελική Παρατήρηση: Κάθε ελπίδα ανασύνταξης προϋποθέτει κατ' αρχήν την ενότητα ως προϋπόθεση επιβίωσης. Αυτό σήμερα για τη Νέα Δημοκρατία δεν είναι δεδομένο και πρέπει οπωσδήποτε να διασφαλισθεί.
Με τιμή
Νίκος Δένδιας».