Αυτά θα πει ο Αλ. Τσίπρας στις προγραμματικές δηλώσεις

Η ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων θα έχει ως βάση την ομιλία του πρωθυπουργού στην πρώτη πανηγυρική συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου και τους άξονες τους οποίους ανακοίνωσε ο κ. Τσίπρας, απευθυνόμενος στα μέλη της κυβέρνησης.

ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΑΞΟΝΕΣ ΚΑΙ Η ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΦΠΑ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Τα κόκκινα δάνεια, η εύρεση ισοδύναμων μέτρων, συλλογικές συμβάσεις εργασίας, το ασφαλιστικό και ο τρόπος λειτουργίας του νέου ταμείου αξιοποίησης της δημόσιας παρουσίας είναι τα βασικότερα θέματα της ομιλίας του πρωθυπουργού.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένετε δια στόματος του Α. Τσίπρα η παρουσίαση των ισοδύναμων μέτρων, προκειμένου να αποτραπούν βαριές επιπτώσεις στην τσέπη των πολιτών, όπως ο ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση, στα φροντιστήρια και η επιβάρυνση στην φορολόγηση των αγροτών.

«Η υλοποίηση της Συμφωνίας έχει δύο παράλληλους στόχους: Τη διαπραγμάτευση για το χρέος και την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης», αναφέρουν κυβερνητικές πηγές και επισημαίνουν ότι η κυβέρνηση θα πρέπει παράλληλα «να τρέξει» ζητήματα όπως αυτό της φοροδιαφυγής, της αδήλωτης εργασίας αλλά και διαρθρωτικές αλλαγές στη δημόσια διοίκηση.
Ένα από τα πρώτα θέματα που θα αναφερθεί ο πρωθυπουργός είναι υλοποίηση της συμφωνίας με τους εταίρους , προκειμένου να ξεκινήσει το συντομότερο η διαδικασία για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

Στην συνέχεια θα αναπτύξει το πρόγραμμα της κυβέρνησης, κάνοντας λόγο για τα οικονομικά μέτρα που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν οι πολίτες. Ο Α. Τσίπρας θα τονίσει πώς ο κύριος άξονας του κυβερνητικού προγράμματος είναι η μείωση των αρνητικών συνεπειών του μνημονίου και η ενίσχυση της κοινωνικής δικαιοσύνης, με αιχμή του δόρατος την πάταξη της φοροδιαφυγής, της διαπλοκής, ενώ θα αναφερθεί για τις οι προοδευτικές μεταρρυθμίσεις που αναμένονται σε παιδεία και υγεία.

Ωστόσο ο Αλέξης Τσίπρας θα επισημάνει για μια φορά την βαρύτητα που έχει δοθεί ώστε από τα μέλη της κυβέρνησης προκειμένου να σταθεροποιηθεί η ελληνική οικονομία, με την ανακεφαλαίωση των τραπεζών και με αναπτυξιακές πολιτικές και την σωστή και γρήγορη αξιοποίηση του ΕΣΠΑ.

Τέλος ο πρωθυπουργός θα κάνει λόγο στα 6 νομοσχέδια που η κυβέρνηση πρόκειται να καταθέσει όταν οριστικοποιηθεί η συμφωνία με το Eurogroup, το οποίο θα προσδιορίσει με ακρίβεια το κατάλογο των προαπαιτούμενων για να δοθεί το πράσινο φως για την δόση του δανειακού προγράμματος.

Σχετικές ειδήσεις