Με νόμο Αλεξιάδη παρατείνεται η ισχύς της λίστας Λαγκάρντ
Της Μαρίνας Πρωτονοταρίου
Η λίστα Λαγκάρντ θα ελεγχθεί εξ ολοκλήρου και με νομοθετική διάταξη που θα έρθει το επόμενο δίμηνο τα φορολογικά αδικήματα που προκύπτουν δεν θα παραγραφούν στο τέλος του 2015. Και μόνο στο άκουσμα της είδησης είναι βέβαιο ότι πολλά ονόματα της λίστας θα σπεύσουν να δηλώσουν τα αδήλωτα εισοδήματα δημιουργώντας σημαντικά φορολογικά έσοδα.
Ήταν κάτι παραπάνω από μια δέσμευση και σημαία της προεκλογικής εκστρατείας της κυβέρνησης. Η απαίτηση να ολοκληρωθεί ένας πλήρης έλεγχος της λίστας Λαγκάρντ ήταν η δίκαιη απαίτηση μοιράσματος των βαρών της κρίσης σε όλους. Κι αυτό γιατί το αίσθημα δικαίου απαιτεί όταν πιέζονται οικονομικά οι μη έχοντες να μην εξαιρούνται αυτοί που έσπευσαν να σώσουν τα χρήματά τους χωρίς να έχουν φορολογηθεί. Αυτή η κυβέρνηση δείχνει ότι με αποφασιστικότητα θα υλοποιήσει τις εξαγγελίες της και θα ελέγξει τα ονόματα της λίστας όποια και αν είναι αυτά.
Ακόμη κι αν είναι ονόματα γνωστών επιχειρηματιών ή πολιτικών και στενών τους συγγενών κρυμμένα πίσω από fund, off shore και παρένθετα πρόσωπα. Ονόματα που πλέον δεν βρίσκονται στο απυρόβλητο και γι αυτό ήδη σπεύδουν να δηλώσουν τα κεφάλαια αυτά και επομένως να φορολογηθούν. Ωστόσο η ταυτοποίηση δεν είναι μια απλή υπόθεση καθώς οι καταθέσεις ήταν κρυμμένες -τις περισσότερες φορές- με επιμέλεια πίσω από εταιρείες και παρένθετα πρόσωπα και ο έλεγχος γίνεται μια σύνθετη διαδικασία που απαιτεί πολύ χρόνο.
Η απόφαση να -ψηφιστεί νόμος ώστε- να μην παραγραφούν τα φορολογικά αδικήματα , είναι όχι μόνο συμβολικής αλλά και ουσιαστικής σημασίας, αφού οι προηγούμενες κυβερνήσεις Σαμαρά-Βενιζέλου, αμελούσαν χαρακτηριστικά τους ελέγχους με αποτέλεσμα μεγάλες καθυστερήσεις και αναποτελεσματικότητα ώστε να οδηγηθούν οι υποθέσεις στην παραγραφή.
Τα νούμερα των υποθέσεων που ελέγχθηκαν τα τελευταία χρόνια δείχνουν ξεκάθαρα την αδιαφορία των προηγούμενων κυβερνήσεων. Το 2013 ολοκληρώθηκε ο έλεγχος σε 3 υποθέσεις ενώ το 2014 σε 95 και το 2015 σε 38 μέχρι σήμερα. Όπως προκύπτει από τον πίνακα αυτό, από τα 2.062 ονόματα που περιλαμβάνει η λίστα Λαγκάρντ έχει ξεκινήσει η έρευνα μόνο για 481 υποθέσεις, ενώ ο έλεγχος έχει ολοκληρωθεί μόλις για 136 υποθέσεις, οι περισσότερες εκ των οποίων έκλεισαν το 2014 (95 υποθέσεις).
Έτος Αριθμός υποθέσεων που ξεκίνησε ο έλεγχος Αριθμός υποθέσεων που ολοκληρώθηκε ο έλεγχος
Το ενδεχόμενο να παραγραφούν τα ενδεχόμενα φορολογικά αδικήματα ονομάτων της λίστας στα τέλη του 2015 είχε εντοπιστεί από καιρό και χθες τελικά ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης ανακοίνωσε ότι η λίστα Λαγκάρντ η οποία παρελήφθη το 2010 και παραγράφεται στις 31-12-2015, θα ελεγχθεί πλήρως μέσα στο 2016. «Δεν θα αφήσουμε να παραγραφεί στο τέλος του έτους» σημείωσε προαναγγέλλοντας σχετική νομοθετική διάταξη μέσα στο επόμενο ένα με ενάμιση μήνα.
Μέχρι σήμερα, είπε, έχει ξεκινήσει ο έλεγχος σε 481 υποθέσεις της λίστας Λαγκάρντ αλλά έχει ολοκληρωθεί σε μόλις 136 από τις 2.062 που περιλαμβάνονται.
Έτσι, βάζοντας τέλος σε όποιο πιθανό σενάριο παραγραφής μεγάλων υποθέσεων φοροδιαφυγής στο τέλος του έτους, προανήγγειλε αντιγραφή του γερμανικού μοντέλου για τους φορολογικούς ελέγχους, παράταση των υποθέσεων που παραγράφονται στο τέλος του έτους και ολοκλήρωση του ελέγχου της λίστας Λαγκάρντ εντός του 2016.
Όπως είπε θα προχωρήσει η υλοποίηση ελέγχων για υποθέσεις στις οποίες έχουν εκδοθεί φύλλα ελέγχου προσώπων και επιχειρήσεων που σχετίζονται με την πολιτική και τα ΜΜΕ και θα ολοκληρωθούν τους επόμενους πέντε μήνες, είπε διαμηνύοντας με νόημα «τέλος στην ασυλία και τις ειδικές μεταχειρίσεις».
Αντίστοιχη επέκταση της δυνατότητας ελέγχου των υποθέσεων που παραγράφονται στο τέλος του έτους, σχεδιάζεται για το σύνολο των μεγάλων υποθέσεων ενώ παράλληλα τίθεται σε εφαρμογή ειδικό σχέδιο ελέγχων τραπεζικών ομίλων, προμηθευτών του δημοσίου και ΜΜΕ. «Στοχεύουμε στη μεγάλη φοροδιαφυγή και αντιγράφουμε ελεγκτικά πρότυπα ευρωπαϊκών χωρών» σημείωσε ο υπουργός αναφέροντας χαρακτηριστικά πως πρότυπό του είναι η Γερμανία όπου ξημερώματα εκατοντάδες ελεγκτές μπήκαν σε επιχείρηση για έλεγχο. «Τέτοιες σκηνές θα δούμε στην Ελλάδα». Τέλος, ο υπουργός προανήγγειλε νομοσχέδιο, με το οποίο όπως είπε, θα δίνεται μια τελευταία ευκαιρία σε όσους έχουν αδήλωτα κεφάλαια είτε στο εσωτερικό είτε στο εξωτερικό να τα αποκαλύψουν, πριν ενεργοποιηθεί το περιουσιολόγιο.
Η συμβολή Φαλτσιανί
Η «λίστα Λαγκάρντ» είναι τα ηλεκτρονικά αρχεία της τράπεζας HSBC που υπέκλεψε ο Ερβέ Φαλτσιανί και ακολούθως συνεργάστηκε με κυβερνήσεις ( Γαλλίας, Ιταλίας, Ισπανίας, Αργεντινής) για να τα αξιοποιήσουν.
Στα τέλη του 2008 ο Ερβέ Φαλτσιάνι, συνελήφθη ενώ λέγεται ότι προσπαθούσε να πουλήσει σε διάφορες χώρες CD με τα ονόματα περισσότερων από 20 χιλιάδων μεγαλοκαταθετών, Γάλλων, Ιταλών, Βρετανών, Γερμανών, Ισπανών, Ελλήνων κ.α.
Τον Ιανουάριο του 2009 οι ελβετικές αρχές ζήτησαν από την εισαγγελία της Νίκαιας να κατασχέσουν τα πολύτιμα δεδομένα και να εκδοθεί ο Φαλτσιάνι για να δικαστεί στην Ελβετία.
Ο Γάλλος εισαγγελέας της Νίκαιας έψαξε τα στοιχέια της λίστας Φαλτσιάνι και πήρε πολύτιμες πληροφορίες για το ύψος της φοροδιαφυγής των Γάλλων και άλλων πολιτών από χώρες της ΕΕ, που έβγαζαν τα λεφτά τους στην Ελβετία και φοροδιέφευγαν.
Σε ένα χρόνο η Γαλλία είχε εισπράξει 1 δισ. ευρώ. Το υπουργείο Οικονομικών της Γαλλίας έδωσε το CD και σε άλλες χώρες για να πιάσουν τους φοροφυγάδες τους, ενώ συμπεριέλαβε τον Φαλτσιάνι σε πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων.
Oι Iταλοί βρήκαν επίσης αυτούς που ήλπιζαν ότι θα αποφύγουν τους φόρους τους στο κράτος, κρατώντας τις αποταμιεύσεις τους στο υποκατάστημα της HSBC στην Γενεύη.
Στην Ιταλία έφτασαν πληροφορίες για τουλάχιστον 700 ονόματα που περιλαμβάνονταν στην λίστα Φαλτσιάνι.
Το ιταλικό ΣΔΟΕ βρήκε καταθέσεις του Valentino, της Amanda και Stefania Sandrelli, της Elisabetta Gregoraci,του τραγουδιστή Della Valle και του οίκου Bulgari καλώντας τους να πληρώσουν για την απόκρυψη των εισοδημάτων τους!
Ύστερα από έρευνες και διασταυρώσεις η Γαλλία εισέπραξε από καταθέτες της περίφημης λίστας φόρους ύψους 1,1 δισ. ευρώ, η Γερμανία 2,5 δισ. ευρώ, η Ιταλία περί το 1,5 δισ. ευρώ, ενώ η Ισπανία 6 δισ. ευρώ.
Κανείς όμως από την Ελλάδα τα τελευταία πέντε χρόνια είχε προσπαθήσει να συναντήσει τον πρώην υπάλληλο της HSBC που υπέκλεψε τα τραπεζικά αρχεία.
Ο Φαλτσάνι, ο οποίος φυλάσσεται σε 24ωρη βάση, έφθασε στο κτήριο της ελληνικής πρεσβείας στο Παρίσι συνοδευόμενος από άνδρες των γαλλικών μυστικών υπηρεσιών την Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2015. Οι τέσσερις Έλληνες εισαγγελείς, με επικεφαλής τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ηλία Ζαγοραίο, κινήθηκαν υπό όρους απόλυτης εχεμύθειας για να κλειστεί το ραντεβού και τον ανέκριναν από το πρωί στις 11.00 μέχρι το βράδυ στις 10.00.
Ο Ερβέ Φαλτσιανί μίλησε και ήταν αποκαλυπτικότατος. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Φαλτσάνι έδειξε στους Έλληνες εισαγγελείς στοιχεία για «τρανταχτά ονόματα» που φέρονται να εμπλέκονται σε διακίνηση μαύρου ή αφορολόγητου χρήματος και βρίσκονται ήδη στο στόχαστρο των δικαστικών αρχών.
Πληροφορίες θέλουν τον Φαλτσάνι να αναφέρθηκε σε πολιτικά ονόματα, παραθέτοντας στοιχεία που θα πρέπει να ερευνηθούν, για τυχόν παροχή βοήθειας τους στην εξαφάνιση μαύρων χρημάτων μέσω υπόγειων διατραπεζικών συναλλαγών.