Κυβερνητικό σπριντ με μπαράζ νομοθετημάτων

Η ώρα της δουλειάς και των έργων έφτασε για την κυβέρνηση.

ΕΝΤΟΣ ΤΗΣ ΕΠΟΜΕΝΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΑ ΠΡΟΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ

Ο Αλέξης Τσίπρας και οι υπουργοί του καλούνται μέχρι τα Χριστούγεννα να αποδείξουν στους δανειστές ότι είναι ικανοί να υλοποιήσουν όσα τους υποσχέθηκαν.

Η εντολή του πρωθυπουργού ήταν σαφής: «Σηκώστε μανίκια και δουλέψτε», καλώντας τους υπουργούς να προχωρήσουν μέσα στον Οκτώβρη σε ένα νομοθετικό… μπαράζ.

Ο χρόνος πιέζει την κυβέρνηση ασφυκτικά, καθώς, μέσα σε λίγους μήνες θα πρέπει να έχει τεθεί σε εφαρμογή μεγάλος αριθμός προαπαιτούμενων.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής υπογράμμισε ότι πρώτος στόχος είναι εντός του Νοέμβρη να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της αξιολόγησης, ώστε έως το τέλος του χρόνου να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και να ανοίξει η συζήτηση για την απομείωση τους χρέους.

Έτσι, σημείωσε, θα εκπληρωθούν οι προϋποθέσεις, ώστε να επιστρέψουμε στο πρώτο εξάμηνο του 2016 σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, να αποκατασταθεί σταδιακά η μακροπρόθεσμη σταθερότητα της οικονομίας, αλλά και η εμπιστοσύνη των επενδυτών, και στις αρχές του 2017 να ανακτήσουμε την πρόσβασή μας στις διεθνείς αγορές δανεισμού.

Και προαπαιτούμενα και κυβερνητικές δεσμεύσεις

Εντός της επόμενης εβδομάδας αναμένεται να φτάσει στη Βουλή σειρά νομοθετημάτων που θα αφορά τόσο τις δεσμεύσεις στους δανειστές όσο και σε κυβερνητικές εξαγγελίες.

Ο πρωθυπουργός θέλει να φτάνουν στη Βουλή σχεδόν παράλληλα τα νομοθετήματα που αφορούν τη συμφωνία (προαπαιτούμενα) και εκείνα που αποτελούν κυβερνητικές δεσμεύσεις για το πολιτικό σύστημα και την αντιμετώπιση της διαπλοκής.

Όσον αφορά το πρώτο πολυνομοσχέδιο με τα 48 προαπαιτούμενα, αν και όλα δείχνουν ότι δεν θα είναι έτοιμο για κατάθεση σήμερα ή αύριο, ο κ. Τσίπρας έχει ζητήσει: πρώτον, να μην έχει τη μορφή ενός άρθρου και, δεύτερον, να μην ψηφιστεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.

Καταληκτική ημερομηνία από τους δανειστές, η 17η Οκτωβρίου.

Τις πιέσεις προς την κυβέρνησης θα εντείνουν και τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών που είναι ήδη στην Αθήνα και έχουν επαφές με στελέχη υπουργείων.

Η μάχη της Βουλής

Το πολυνομοσχέδιο περιλαμβάνει σκληρά και αντιλαϊκά μέτρα τα οποία είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσουν αντιδράσεις στη Βουλή, ακόμα και από μερίδα βουλευτών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

Η πρώτη ψηφοφορία πρέπει να έχει γίνει έως τις 15 Οκτωβρίου -καθώς στις 16 του μηνός θα γίνει το κρίσιμο Eurogroup- και στο πακέτο αυτό περιλαμβάνονται τα εξής «αγκάθια»:

1. Ισοδύναμα για ΦΠΑ 23% σε ιδιωτική εκπαίδευση

2. Υπουργικές αποφάσεις για κατάργηση πρόωρων συντάξεων

3. Αυτόματες κατασχέσεις για οφειλές άνω των 70.000 ευρώ στο Δημόσιο

4. Πιο εύκολοι πλειστηριασμοί α' κατοικίας

5. Συγχώνευση όλων των επικουρικών ταμείων στο ΕΤΕΑ - Χρηματοδότηση από ίδιους πόρους

6. Αλλαγές σε ιδιοκτησιακό φαρμακείων (άνοιγμα και από μη φαρμακοποιούς)

7. Σχέδιο εξυγίανσης ΟΑΣΑ.

Στη δεύτερη λίστα με προαπαιτούμενα περιλαμβάνονται δύσκολες μεταρρυθμίσεις, όπως:

· Αύξηση στη φορολογία των αγροτών

· Αλλαγές στη φορολογική κλίμακα για μισθωτούς και συνταξιούχους, με τρόπο που να ενσωματωθεί και η έκτακτη εισφορά

· Αύξηση της φορολογίας στα εισοδήματα από ενοίκια.

Επίσης, θα πρέπει:

· Να προωθηθεί το μέτρο της άμεσης κατάργηση του ΕΚΑΣ για το 20% των δικαιούχων.

· Να εξευρεθούν ισοδύναμα για τις αποφάσεις του ΣτΕ που αφορούσαν στις μειώσεις συντάξεων 2012.

· Να προσδιοριστούν ισοδύναμα για τον ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση.

· Να προσδιοριστούν ισοδύναμα για τη μη εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος για τις επικουρικές.

· Να προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ ή -και σε αυτή την περίπτωση- ισοδύναμων μέτρων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η κ. Γεροβασίλη δήλωσε ότι εξετάζεται να μην κατατεθούν με ένα άρθρο στη Βουλή τα 48 προαπαιτούμενα, απαντώντας στη δήλωση του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, ο οποίος χθες το μεσημέρι έκανε λόγο για αντιδημοκρατική λειτουργία της Βουλής αν ολόκληρη η δέσμη των προαπαιτούμενων κατατεθεί με ένα άρθρο.

Σχετικές ειδήσεις