Εκλογές ΝΔ: Η γαλάζια «Μητέρα των Μαχών» μόλις ξεκίνησε…

Όταν στις 20 Σεπτέμβρη, στον απόηχο της εκλογικής ήττας του κόμματός του, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης έλεγε χαμογελώντας στους δημοσιογράφους ότι «έχουμε κι εμείς στη ΝΔ τις δικές μας συνιστώσες», έδινε ουσιαστικά το στίγμα για τα όσα θα ακολουθούσαν μερικές εβδομάδες αργότερα.

ΟΙ «ΜΝΗΣΤΗΡΕΣ», ΟΙ «ΚΛΕΙΔΟΚΡΑΤΟΡΕΣ» ΚΑΙ Η ΠΟΛΥΤΙΜΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΣΕ ΕΝΑΝ «ΠΟΛΕΜΟ» 45 ΗΜΕΡΩΝ

Του Χρήστου Θ. Παναγόπουλου

Φατρίες, βαρωνίες, ιερατεία και καπετανάτα άρχισαν να ξιφουλκούν μεταξύ τους, όλες για τον ένα και μοναδικό στόχο: το «γαλάζιο» δαχτυλίδι της εξουσίας. Στις 9 Οκτωβρίου η απόφαση της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής σήμανε την έναρξη ενός πολέμου 45 συνολικά ημερών: μια μάχη υπόκωφη και παρασκηνιακή, αλλά ηχηρά αισθητή, με εκατέρωθεν «καρφιά» από τους τέσσερις υποψηφίους για το προεδρικό χρίσμα.

Η «Μητέρα των Μαχών» έχει ήδη ξεκινήσει στη ΝΔ και εκείνο που ήδη προξενεί εντύπωση είναι οι τοποθετήσεις όλων των υποψηφίων «για την ενότητα της παράταξης» και την «επόμενη ημέρα που θα μας βρει ενωμένους». Και το ερώτημα είναι: Πώς φτάσαμε ήδη στην επόμενη ημέρα, όταν ακόμα μετράμε τα πρώτα εικοσιτετράωρα ενός εσωκομματικού εκλογικού αγώνα; Μήπως, τελικά, αυτό που φοβούνται οι τέσσερις γαλάζιοι «μονομάχοι» είναι αυτό που συζητούν περισσότερο, προσπαθώντας να το ξορκίσουν;

Οι «κλειδοκράτορες»

«Το διακύβευμα είναι αυτή καθαυτή η ενότητα της συντηρητικής παράταξης», επιμένουν υψηλόβαθμα στελέχη της ΝΔ. Και τα κλειδιά για τη μεγάλη αίθουσα, όπου φυλάσσεται το «γαλάζιο» δαχτυλίδι τα κρατούν δύο άτομα: ο Κώστας Καραμανλής και ο Αντώνης Σαμαράς.

Ο πρώτος θα κρίνει πολλά με τη στάση του απέναντι στην υποψηφιότητα του Βαγγέλη Μεϊμαράκη. Άλλωστε, ο σημερινός πρόεδρος της ΝΔ επιδιώκει μια ανοιχτή στήριξη από την πλευρά του πρώην πρωθυπουργού, καλλιεργώντας ένα αμιγώς «καραμανλικό» προφίλ και παρουσιάζοντας εαυτόν ως τον εγγυητή της σταθερότητας μέσα στο κτήριο της Συγγρού.

Σε ό,τι αφορά τον δεύτερο, τον Αντώνη Σαμαρά, εδώ τα πράγματα μάλλον περιπλέκονται. Κι ενώ στενοί συνεργάτες του έσπευδαν την Παρασκευή (09/10/2015) να πουν «πως ο Αντώνης Σαμαράς ό,τι θέλει να πει το λέει ο ίδιος και ουδείς εκφράζεται εκ μέρους του», τα μέλη της πρώην κυβέρνησής του εμφανίζονται μοιρασμένα: Νότης Μηταράκης, Σίμος Κεδίκογλου και Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου, τρία στελέχη προερχόμενα από τον σκληρό «σαμαρικό» πυρήνα έχουν δηλώσει ανοικτά τη στήριξή τους προς τον Απόστολο Τζιτζικώστα. Μάλιστα οι δύο πρώτοι έδωσαν το «παρών» στα εγκαίνια των γραφείων του νυν περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας στην Αθήνα. Ωστόσο, δεν λείπουν και στενοί συνεργάτες του κ. Σαμαρά που δείχνουν την προτίμησή τους προς τον Άδωνι Γεωργιάδη.

Σε κάθε περίπτωση, όσο οι δύο «κλειδοκράτορες» κρατούν κλειστά τα χαρτιά και τις προθέσεις τους, το τοπίο παραμένει ομιχλώδες στους κόλπους της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Τα προφίλ των πρωταγωνιστών

Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης πορεύεται στις εκλογές με τον αέρα του ανθρώπου που, αν και έχασε τις εκλογές, εμφανίστηκε ως ο «τοποτηρητής» της γαλάζιας σημαίας. Ο παλαιός ΟΝΝΕΔίτης έχει βαθιά γνώση επί των κομματικών μηχανισμών, κινούμενος πιστά στην οδό του κομματικού πατριωτισμού, ξεσπαθώνοντας –σε κάθε ευκαιρία εναντίον του Αλέξη Τσίπρα.

Από την άλλη πλευρά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσπαθεί να καλλιεργήσει ένα σκιώδες πρωθυπουργικό προφίλ, κινούμενος στη γραμμή του νεοφιλελευθερισμού. Το ταξίδι του στη Λευκωσία μόνον τυχαίο δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί, άλλωστε. Επιμένει σε κριτική «χειρουργικού τύπου» απέναντι στην κυβερνητική πολιτική, προετοιμάζει περιοδείες ανά την Ελλάδα και προτιμά να παίξει δυνατά στα social media, παρεμβαίνοντας σε κεντρικά ζητήματα της πολιτικής σκηνής.

Σε άλλο μήκος κύματος φαίνεται να επιχειρεί να εκπέμψει ο Απόστολος Τζιτζικώστας. Επιδιώκει φανερά να παρουσιαστεί ως το «νέο και φρέσκο πρόσωπο» της ΝΔ. Αυτή η στρατηγική ενδυναμώνεται και από την ισχυρή παρουσία της ΔΑΠ στα εγκαίνια των γραφείων του την Πέμπτη (08/10/2015). Δεν είναι, άλλωστε, λίγες οι φωνές μέσα στη Συγγρού που θέλουν αλλαγές σε νοοτροπίες, ιδέες και κυρίως πρόσωπα, που θα ρίξουν χαμηλά τον ηλικιακό μέσο όρο στο κόμμα.

Την ίδια στιγμή, ο Άδωνις Γεωργιάδης, ο παρ’ ολίγον εκπρόθεσμος υποψήφιος, προσπαθεί να αποτινάξει τον χαρακτήρα του «λαγού» που επιχειρούν κύκλοι εντός της ΝΔ να του προσδώσουν. Ο ίδιος, μάλιστα, αρνείται κατηγορηματικά αυτόν τον χαρακτηρισμό. Υπολογίζει αρκετά στο «σαμαρικό» μπλοκ και επιλέγει την ατραπό των ηχηρών παρεμβάσεων και της κριτικής απέναντι στο κυβερνών κόμμα. Σε περίπτωση που η εκλογική αναμέτρηση οδηγηθεί στον β’ γύρο και τα πράγματα δεν πάνε καλά για εκείνον, σίγουρα θα έχει εξαιρετικά μεγάλο ενδιαφέρον ποιον θα στηρίξει στις επαναληπτικές κάλπες της 29ης Νοεμβρίου.

Τέσσερις υποψήφιοι, 45 ημέρες εσωκομματικών διαξιφισμών κι ένα δαχτυλίδι που αναζητά το νέο «γαλάζιο» άρχοντά του. Κι αν το κακάσχημο Γκόλουμ στην κινηματογραφική μεταφορά του J.J. Tolkien «Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών» φυλάει ως κόρη οφθαλμού το «πολύτιμό» του, η ΝΔ καλείται να διαφυλάξει, όσο τίποτε άλλο, το δικό της «πολύτιμο»: την ενότητά της.

Σχετικές ειδήσεις