Χάνουν το αφορολόγητο και 1.000 ευρώ υπουργοί και βουλευτές
Ψαλίδι έως 1.000 ευρώ στους μισθούς και κατάργηση του αφορολόγητου από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, σε βουλευτές, υπουργούς, υφυπουργούς, γενικούς γραμματέων, διοικητών οργανισμών και αιρετών στην Aυτοδιοίκηση με νόμο θα εισάγει τον προσεχή Νοέμβριο στη Βουλή το Υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης.
Το συγκεκριμένο μέτρο το είχε προαναγγείλει ο Αλέξης Τσίπρας με το σχετικό νομοσχέδιο να φτάνει το περασμένο Σεπτέμβριο στην Βουλή χωρίς όμως επιτυχία καθώς η νομοθετική διαδικασία διεκόπη από τις εκλογές.
Στο Μέγαρο Μαξίμου υποστηρίζουν πως οι περικοπές στις αμοιβές του πολιτικού προσωπικού -που θα κινηθούν στο 25%- αποτελούν μέτρο κοινωνικής δικαιοσύνης και με αυτό τον τρόπο στέλνουν μήνυμα στους πολίτες ενόψει και των μέτρων που θα ληφθούν για την αύξηση της φορολόγησης των αγροτών.
Συγκεκριμένα, το ψαλίδι αφορά στα πολιτικά πρόσωπα με υψηλούς μισθούς που λαμβάνουν «καθαρά» 2.800 ευρώ και οι μειώσεις αναμένονται περίπου στα 700 ευρώ στο σύνολο των καθαρών αποδοχών, με ανώτατο όριο των βασικών αποδοχών στο Δημόσιο στα 2.000-2.100 ευρώ.
Στα ίδια επίπεδα θα κινηθούν οι μειώσεις στις αποδοχές των διοικητών οργανισμών ενώ σε χαμηλότερο επίπεδο θα περιοριστούν οι περικοπές στις αποζημιώσεις δημάρχων και περιφερειαρχών που υπολογίζονται από 350-500 ευρώ.
Η κυβέρνηση έχει προαναγγείλει την αλλαγή στον τρόπο φορολόγησης των βουλευτών με την επιβολή φόρου στο σύνολο των μηνιαίων αποδοχών τους.
Να σημειωθεί πως κάθε βουλευτής λαμβάνει μηνιαίως το ποσό των 2.086 ευρώ, σχεδόν τη μισή βουλευτική αποζημίωση, αφού το σύνολό της υπολογίζεται σε 4.200 ευρώ, χωρίς να φορολογείται καθώς υπόκεινται σε ειδικό καθεστώς φορολόγησης.
Το συνολικό αφορολόγητο ποσό αντιστοιχεί σε 29.204 ευρώ ετησίως. Εάν τελικώς φορολογηθεί και το συγκεκριμένο ποσό τότε οι βουλευτές θα ενταχθούν στα κλιμάκια φορολόγησης πάνω από 42.000 ευρώ ετησίως όπου φορολογούνται με συντελεστή 42% γεγονός που θα επιφέρει σημαντικές μειώσεις στις αποδοχές τους.
Αντίστοιχα ένας ενδεχόμενος συνδυασμός της επιβολής μείωσης των αποδοχών, με την φορολόγηση του συνόλου της βουλευτικής αποζημίωσης θα μπορούσε επιφέρει σημαντικές μειώσεις στις αποδοχές των βουλευτών που θα ξεπερνούσαν ακόμα και το 30% των συνολικών αποδοχών.
.