Με την πλάτη στον τοίχο η κυβέρνηση για φάρμακα, ΕΝΦΙΑ, ασφαλιστικό, φορολογία

Σύσσωμη η αντιπολίτευση καταψηφίζει το πολυνομοσχέδιο με τα σκληρά προαπαιτούμενα για την αξιολόγηση του προγράμματος και την απελευθέρωση της δόσης των 2 δισ. ευρώ.

Με την πλάτη στον τοίχο η κυβέρνηση για φάρμακα, ΕΝΦΙΑ, ασφαλιστικό, φορολογία
5'

Η επεξεργασία και εξέταση του σχεδίου νόμου «Μέτρα για την εφαρμογή της Συμφωνίας Δημοσιονομικών Στόχων και Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων» ξεκίνησε στην κοινή συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων, της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων και της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου, με τις εισηγήσεις της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τους αγορητές των υπολοίπων κομμάτων.

Νέα Δημοκρατία, Χρυσή Αυγή, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, Ποτάμι και Ένωση Κεντρώων θα καταψηφίσουν επί της αρχής το σχέδιο νόμου, το οποίο θα υπερψηφιστεί μόνο από την κυβερνητική πλειοψηφία των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων.

Κριτική από όλα τα κόμματα έγινε στις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου οι οποίες αναφέρονται στο ασφαλιστικό (αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης και των κρατήσεων στις εισφορές υγείας), στην αύξηση της φορολογίας, στη διατήρηση και επέκταση του ΕΝΦΙΑ και σε άλλες κατηγορίες, καθώς και στην αυστηροποίηση του πλαισίου των 100 δόσεων.

Ιδιαιτέρως στάθηκαν οι εκπρόσωποι των κομμάτων στη διάταξη για την τιμολόγηση των εκτός πατέντου φαρμάκων και γενοσήμων, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να σταθμίσει το πλήγμα που θα δεχτεί η ελληνική φαρμακευτική παραγωγή, καθώς και την επιβάρυνση, η οποία θα προκύψει σε σύντομο διάστημα στη φαρμακευτική δαπάνη.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Σάκης Παπαδόπουλος, υπεραμύνθηκε του νομοσχεδίου, κάνοντας λόγο για δύσκολα, αλλά αναγκαία μέτρα προκειμένου να αποκατασταθεί η αξιοπιστία της χώρας και να σταθεροποιηθεί η οικονομία της.

Η Νέα Δημοκρατία καταψηφίζει επί της αρχής το πολυνομοσχέδιο, δηλώνει όμως θετική σε κάποιες διατάξεις, ενώ για κάποιες άλλες επιφυλάσσεται, όπως διευκρίνισε ο εισηγητής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Νικόλαος Παναγιωτόπουλος.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον κ. Παναγιωτόπουλο, η ΝΔ είναι θετική στις διατάξεις για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, τη ρύθμιση του πλαισίου αποκρατικοποιήσεων, καθώς και σε ζητήματα διαρθρωτικά. Αναμένει, ωστόσο, την αυριανή (14/10/2015) ακρόαση των κοινωνικών φορέων, ώστε να αναλάβει το κόμμα την τελική στάση στην Ολομέλεια.

Αρνητική ψήφο θα δώσει η Νέα Δημοκρατία, μεταξύ άλλων, στις διατάξεις για την αύξηση των ασφαλιστικών κρατήσεων, τη μείωση των προστίμων για τα πλαστά και εικονικά τιμολόγια, την αυστηροποίηση του πλαισίου των 100 δόσεων. Ειδικά για τη συζήτηση επί των τιμών των φαρμακευτικών προϊόντων αναφοράς, θα πρέπει «να σταθμίσουμε το πλήγμα στην ελληνική φαρμακοβιομηχανία» τόνισε ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Ο αγορητής της Χρυσής Αυγής, Ηλίας Παναγιώταρος, δήλωσε ότι στο πολυνομοσχέδιο υπάρχει «πληθώρα μέτρων που δεν έχουν να κάνουν με την ανάπτυξη». Αναφέρθηκε στις περικοπές των δαπανών για την Εθνική Άμυνα, στο θέμα του ΕΝΦΙΑ και την εξαίρεση των ακινήτων τα οποία υπάγονται στο ΤΑΙΠΕΔ, στη φορολόγηση των αγροτών, καθώς και στα «κόκκινα δάνεια» και το ενδεχόμενο πώλησής τους σε ξένα funds.

Αναφερόμενος στη διάταξη για τις μειώσεις στις τιμές των εκτός πατέντου φαρμάκων και των γενοσήμων, ο κ. Παναγιώταρος είπε ότι «σας υποχρεώνουν να μειώσετε τις τιμές στα αξιόπιστα γενόσημα της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας, εφάμιλλα των πρωτότυπων, για να έρθουν φθηνά γενόσημα από την Ινδία και το Πακιστάν, από εταιρείες οι οποίες ανήκουν στις μεγάλες που έχουν τα πρωτότυπα. Θέλετε να διαλύσετε έναν κλάδο χιλιάδων εργαζομένων». Η Χρυσή Αυγή θα καταψηφίσει το πολυνομοσχέδιο.

Το ΠΑΣΟΚ-Δημοκρατική Συμπαράταξη θα καταψηφίσει, επίσης, επί της αρχής, όπως δήλωσε ο αγορητής του, Γιάννης Κουτσούκος. Έκανε λόγο για «άνευ όρων παράδοση της κυβέρνησης» και «αποθέωση της υιοθέτησης όλων των μέτρων» τα οποία κατήγγελλε ως πολιτικές των δανειστών και της τρόικας.

«Αποκαλύπτεται το μεγαλείο των προεκλογικών σας ψεμάτων» είπε κ. Κουτσούκος, χρησιμοποιώντας ως παράδειγμα μεταξύ άλλων και τη διάταξη για την τιμολόγηση των φαρμάκων. «Υποστηρίξαμε επί της συγκυβέρνησης όλες τις διατάξεις για την περιστολή της φαρμακευτικής δαπάνης, που είχε εκτοξευθεί το διάστημα 2004-2009 και δεν ψηφίσατε καμία. Θυμάμαι τον κ. Κουρουμπλή να μας καταγγέλλει ότι καταστρέφουμε την ελληνική φαρμακοβιομηχανία. Ναι, είμαστε υπέρ της μείωσης της φαρμακευτικής δαπάνης, αλλά πρέπει να μας πείτε ποιο θα είναι το πλήγμα στην ελληνική φαρμακοβιομηχανία» τόνισε ο κ. Κουτσούκος και πρόσθεσε ότι σε 3-4 μήνες, όταν αποσυρθούν τα οικονομικά φάρμακα της εγχώριας παραγωγής, θα έρθουν άλλα ακριβότερα, επιβαρύνοντας έτσι τη φαρμακευτική δαπάνη.

Το ΠΑΣΟΚ-Δημοκρατική Συμπαράταξη θα καταψηφίσει επίσης τις διατάξεις που σωρεύουν βάρη σε μισθωτούς, συνταξιούχους και φορολογούμενους, ενώ ζητά διευκρινήσεις για τα ζητήματα των αγροτών. Θετική ψήφο θα δώσει σε θέματα φοροδιαφυγής και γενικότερα σε μέτρα τα οποία κινούνται στο πλαίσιο πολιτικών που έχει ήδη ψηφίσει.

Το ΚΚΕ καταψηφίζει το πολυνομοσχέδιο, καθώς το χαρακτήρισε «οδοστρωτήρα» για το λαό, ενώ ικανοποιεί τα συμφέροντα μονοπωλιακών ομίλων, δήλωσε ο αγορητής του κόμματος, Νίκος Καραθανασόπουλος. «Πρέπει ο λαός να σας εμποδίσει, να δώσει την αγωνιστική του απάντηση, να μη σας χαρίσει ούτε μέρα» τόνισε.

Για «προχειρότητα» κατηγόρησε την κυβέρνηση ο αγορητής του Ποταμιού, Χάρης Θεοχάρης, ασκώντας κριτική και για τις διατάξεις οι οποίες εντάχθηκαν στο πολυνομοσχέδιο χωρίς να έρθουν για δημόσια διαβούλευση.

«Είστε κοινωνικά ανάλγητοι» είπε ο κ. Θεοχάρης αναφερόμενος στο ασφαλιστικό και την οριζόντια περικοπή της κατώτατης σύνταξης.

«Δεν προσέχετε την εγχώρια φαρμακοβιομηχανία φαρμάκου και θα οδηγήσετε συνανθρώπους μας στην ανεργία» είπε για τη διάταξη η οποία φέρνει νέες μειώσεις στις τιμές των εκτός πατέντου φαρμάκων και στα γενόσημα. Το Ποτάμι θα καταψηφίσει επί της αρχής το πολυνομοσχέδιο.

Ο αγορητής των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Δημήτρης Καμμένος, υπερασπίστηκε το σχέδιο νόμου λέγοντας ότι «στηρίζουμε την κυβέρνηση αυτή για να μην χρεοκοπήσει η χώρα». Οι ΑΝΕΛ θα ψηφίσουν το πολυνομοσχέδιο, το οποίο επιδέχεται πάρα πολλές βελτιώσεις, όπως σημείωσε, «και θα βρούμε το δρόμο να είμαστε κοινωνικά δίκαιοι». Τέλος, ο αγορητής της Ένωσης Κεντρώων, Μάριος Γεωργιάδης, δήλωσε ότι το κόμμα θα καταψηφίσει επί της αρχής το σχέδιο νόμου.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή