Διαφωνίες και στον ΣΥΡΙΖΑ για την τιμολόγηση των φαρμάκων
Μετά τις αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Ηγουμενίδης, χαρακτήρισε αδιέξοδη τη μονόπλευρη επικέντρωση στη μείωση της τιμής ανά φαρμακευτικό σκεύασμα για τον έλεγχο της φαρμακευτικής δαπάνης, όπως αυτή επιχειρείται με την επίμαχη διάταξη στο πολυνομοσχέδιο.
Κατά τη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου στην κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Οικονομικών Υποθέσεων, Κοινωνικών Υποθέσεων και Παραγωγής και Εμπορίου, ο κ. Ηγουμενίδης υπενθύμισε τις τοποθετήσεις των εκπροσώπων της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας (του κ. Δημήτρη Γιαννακόπουλου, προέδρου του ΣΑΦΕΕ και κ. Βασίλη Πενταφράγκα εντεταλμένου συμβούλου της ΠΕΦ), κατά την ακρόαση των κοινωνικών φορέων.
«Από τη συζήτηση με τους φορείς, φάνηκε ότι η παρέμβαση μόνο στην τιμή μπορεί να προκαλέσει παράπλευρες επιπτώσεις» όπως να εξαφανιστούν τα οικονομικά φάρμακα και να αντικατασταθούν είτε από φθηνότερα από τρίτες χώρες, αμφίβολης ποιότητας, είτε από ακριβότερα εισαγόμενα, υποστήριξε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο κ. Ηγουμενίδης αναφέρθηκε επίσης στον κίνδυνο αποεπένδυσης και απολύσεων στον τομέα του φαρμάκου.
«Η φαρμακευτική πολιτική δεν πρέπει να στέκεται μόνο σε θέματα τιμολόγησης, αλλά χρειάζονται και διαρθρωτικά μέτρα» είπε ο κ. Ηγουμενίδης και ανέφερε ενδεικτικά τον έλεγχο της συνταγογράφησης, τη διαπραγμάτευση για την αποζημίωση των φαρμάκων, την αλλαγή του μοντέλου προμηθειών στα νοσοκομεία, καθώς και το «μεγάλο και πολύπλευρο θέμα των Φαρμάκων Υψηλού Κόστους (ΦΥΚ)» το οποίο θίχτηκε από τους φορείς, όπως σημείωσε.