Θεοδωράκης: Δεν στηρίζουμε νέους φόρους που εξυπηρετούν το φαύλο κύκλο της κρίσης

«Το Ποτάμι δεν έχει κανένα σκοπό, αφού διασώσουμε τη χώρα κι είναι στο ευρώ, να επεκτείνουμε τα μέτρα λιτότητας σε μεγαλύτερα τμήματα της ελληνικής κοινωνίας. Τουλάχιστον δεν θα το κάνουμε εμείς. Ας το κάνει ο Αλέξης Τσίπρας και κύριος Καμμένος», υπογράμμισε o Σταύρος Θεοδωράκης από τη Λαμία, στο περιθώριο της οργανωτικής προσυνδιάσκεψης του κόμματός του.

Θεοδωράκης: Δεν στηρίζουμε νέους φόρους που εξυπηρετούν το φαύλο κύκλο της κρίσης
4'

Ο κ. Θεοδωράκης τόνισε σε όλους τους τόνους ότι «από δω και στο εξής, το Ποτάμι έχει σκοπό να στηρίξει τις αποφάσεις που θα είναι προς όφελος των πολλών. Δεν θα στηρίξει όμως νέους φόρους. Δεν θα στηρίξει αποφάσεις που δημιουργούν τον φαύλο κύκλο της κρίσης…».

Σε ό,τι αφορά στην πορεία του κόμματός του, δήλωσε πως «πιστεύω και ελπίζω ότι σύντομα το Ποτάμι θα είναι η πρώτη επιλογή για μια μεγάλη μερίδα του εκλογικού σώματος», ενώ επιτέθηκε και στον πρωθυπουργό, σημειώνοντας ότι «ένα πολύ μεγάλο μέρος της φοροκαταιγίδας που ζούμε και θα ζήσουμε, έχει σχέση με την αμφιταλάντευση του Αλέξη Τσίπρα - έχει σχέση με το ότι δεν είχε αποφασίσει από την πρώτη στιγμή, ότι αυτό που προέχει είναι μια συμφωνία με την Ευρώπη. Πληρώνουμε πολύ ακριβά τα μαθήματα ευρωπαϊκής πραγματικότητας στον Αλέξη Τσίπρα».

Απαντώντας σε ερωτήσεις για τη συνάντηση που είχε με την Άννα Διαμαντοπούλου, ο επικεφαλής του Ποταμιού σχολίασε με νόημα ότι «δεν είναι κάτι πρωτότυπο για μας» και συνέχισε λέγοντας πως «έχουμε πάρει μια πρωτοβουλία να συζητήσουμε με κάποιο κόσμο που είναι απογοητευμένος και είναι ανάμεσα στις δύο συμπληγάδες – ανάμεσα στον δεξιό συντηρητισμό και τον αριστερό συντηρητισμό. Νομίζω ότι είναι μια καλή συζήτηση. Είναι μια καλή πορεία».

«Θα συνεργαστούμε όπου είναι δυνατόν με τα προοδευτικά κόμματα, για συγκεκριμένες αλλαγές, (επί παραδείγματι στον εκλογικό νόμο), αλλά θα κρατήσουμε την αυτοτέλειά μας και θα διεκδικήσουμε στις επόμενες εκλογές τη δύναμη να πρωταγωνιστήσουμε εμείς στην αλλαγή τη μεγάλη που πρέπει να συμβεί στη χώρα μας», κατέληξε ο Σταύρος Θεοδωράκης.

«Ναι σε συμμαχία των προοδευτικών δυνάμεων, όχι στη συνεργασία κομματικών μηχανισμών»

«Μεγάλη συμμαχία των προοδευτικών δυνάμεων της χώρας χρειαζόμαστε», υποστήριξε νωρίτερα ο Σταύρος Θεοδωράκης, μιλώντας στην ημερίδα που διοργάνωσε το Δίκτυο για τη Μεταρρύθμιση, σχετικά με τις «προοδευτικές λύσεις για το σήμερα και το αύριο», επαναλαμβάνοντας την πρόταση τού Ποταμιού για διάλογο με όσους «ασφυκτιούν ανάμεσα στον λαϊκισμό του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ».

«Καλούμε τους απογοητευμένους να συμμετέχουν», προσέθεσε και τόνισε ότι «το Ποτάμι δεν μπαίνει σε παζάρι με τους παλιούς κομματικούς μηχανισμούς και σε σκοτεινούς διαδρόμους».

«Να διαχωρίσουμε την υποκριτική διάθεση από την πραγματική βούληση. Δεν θέλω να έχω σχέση με τους παλιούς μηχανισμούς. Άλλο ο διάλογος κι άλλο η συμπόρευση με τους μηχανισμούς», σημείωσε ο επικεφαλής του Ποταμιού, συμπληρώνοντας: «Όχι στο έλα μαζί μας στο παλιό κτίριο για να μοιραστούμε το χώρο. Μας ενδιαφέρει να φτιάξουμε μέτωπο των προοδευτικών δυνάμενων ώστε να τα ξεπεράσουμε αυτά».

Σημείωσε δε ότι «το Ποτάμι πρότεινε την αλλαγή του εκλογικού νόμου, από την άνοιξη, και την καθιέρωση της απλής αναλογικής, αλλά η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ αδιαφόρησαν, γιατί ευελπιστούσαν στην εξουσία και τώρα το ζητούν».

Ο κ. Θεοδωράκης υποστήριξε επίσης ότι προοδευτικό είναι ό,τι κινητοποιεί τους πολλούς να συμμετέχουν για να αλλάξουν την κοινωνία, αλλά πρέπει πρώτα να αλλάξει η πολιτική δράση στα κόμματα. Επανέλαβε δε 20 μεταρρυθμίσεις που είναι άμεσα αναγκαίες, τονίζοντας ότι «η Ελλάδα έχει ανάγκη από νέο πλούτο κι όχι διαχείριση της παλιάς φτώχειας».

Σχετικά με την προοδευτικότητα στην Ευρώπη, ο επικεφαλής του Ποταμιού είπε ότι το κόμμα του αναζητά τι είναι προοδευτικό στην Ελλάδα και την Ευρώπη (με πρώτη προτεραιότητα την αντιμετώπιση της φτώχειας και της ανεργίας), τρόπους ανάπτυξης, αλλά και δίκαιης μοιρασιάς του πλούτου.

Μίλησε ακόμα για ευρωπαϊκές πολιτικές αντιμετώπισης της κρίσης κι όχι εθνικές πολιτικές, με υψηλή φορολογία στα φυσικά πρόσωπα και χαμηλότερη στις επιχειρήσεις για δημιουργία θέσεων απασχόλησης.

«Δεν νοείται προοδευτική πολιτική στην Ευρώπη χωρίς μάχη κατά τις διαφθοράς», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Θεοδωράκης, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο προσφυγικό υπογραμμίζοντας:

«Στην Ευρώπη αφήσαμε να γίνει βόμβα το προσφυγικό. Χρειαζόμαστε ευρωπαϊκή πολιτική. Να καταλάβουμε ότι διαλύονται χώρες στη Μ. Ανατολή και την Αφρική. Βεβαίως τώρα προέχει η αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών με κοινές ευρωπαϊκές δράσεις, αλλά είναι αλαζονική η συμπεριφορά ορισμένων χωρών».

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή