Τα μάτια της Ουάσιγκτον «καρφωμένα» στην κυβέρνηση Τσίπρα
Με τα μελανότερα χρώματα προδιαγράφεται το μέλλον της ελληνικής κυβέρνησης στο πλαίσιο του νέου Μνημονίου, όπως προκύπτει από έκθεση του αμερικανικού ΙνστιτούτουStratfor, το οποίοεπαναφέρει το σενάριο του Grexit.
ΙΣΟΡΡΟΠΙΕΣ ΤΡΟΜΟΥ ΚΑΙ ΛΕΠΤΟΥ ΠΑΓΟΥ - ΤΟ ΣΕΝΑΡΙΟ ΤΟΥ GREXIT - ΤI ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ - ΠΑΝΕ ΚΙ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΤΑ REPORTS ΣΤΙΣ ΗΠΑ
Οι αναλύσεις του Stratfor, που προέρχονται από αναφορές (reports) που λαμβάνει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ από την Ελλάδα, περιγράφουν μια πολύ δύσκολη κατάσταση, με «ισορροπίες λεπτού πάγου και τρόμου», εξαιτίας των πολύ δύσκολων μέτρων που επιβάλλονται στην Ελλάδα από τους δανειστές.
Το επονομαζόμενο και «δεξί χέρι» του Στέιτ Ντιπάρτμεντ εμφανίζεται ανήσυχο για την κατάσταση στην Ελλάδα, περιγράφοντας μια δύσκολη περίοδο για τη δεύτερη διακυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα. Συγκεκριμένα, κάνει λόγο για ενδεχόμενη «κοινωνική έκρηξη» λόγω των δυσβάσταχτων μέτρων που πρέπει να ληφθούν, αλλά και των καθυστερήσεων που ήδη παρατηρούνται ως προς την υλοποίηση των όρων του ελληνικού προγράμματος στήριξης.
Τι φοβούνται οι Αμερικάνοι;
Με βάση την ανάλυση του Stratfor, η Ουάσιγκτον φοβάται ότι μια κοινωνική και πολιτική αστάθεια στην Ελλάδα θα μπορούσε να οδηγήσει σε εξάπλωση εγχώριων και ξένων ακραίων ομάδων.
«Στην Ελλάδα δραστηριοποιούνταν τρομοκρατικές ομάδες που έβαλλαν κατά αμερικανικών στόχων από τη δεκαετία του 1970 μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 1990. Η Ουάσιγκτον φοβάται πως μια λιγότερο σταθερή Ελλάδα θα μπορούσε να μετατραπεί σε καταφύγιο ακροαριστερών, ακροδεξιών και ισλαμιστικών ακτιβιστικών ομάδων, ιδιαίτερα σε μια περίοδο που η Ελλάδα δέχεται τεράστια κύματα αιτούντων άσυλο από τη Μέση Ανατολή», επισημαίνει το αμερικανικό «think tank».
Ουσιαστικά, οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν τη γεωστρατηγική θέση της Ελλάδας σε ένα «σταυροδρόμι» διαφορετικών εθνών και πολιτισμών, πόσω δε μάλλον αυτή την περίοδο, οπότε καταγράφεται μια «έκρηξη» των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών μέσω της χώρας μας προς τις χώρες της κεντρικής και της βόρειας Ευρώπης.
Ταυτόχρονα, η Ουάσιγκτον επιθυμεί πάση θυσία να αποτρέψει ενδεχόμενες νέες διπλωματικές κινήσεις της Αθήνας προς την πλευρά της Μόσχας, ιδίως σε θέματα ενέργειας και εξοπλιστικών προγραμμάτων.
«Η Ελλάδα έχει ήδη υπονοήσει πως μπορεί να λάβει οικονομική βοήθεια από τη Ρωσία. Για την Αθήνα η κίνηση θα είχε λογική: Η χώρα εξαρτάται από τη ρωσική ενέργεια και θα ήθελε να έχει χαμηλότερες τιμές φυσικού αερίου. Οι ανάγκες της χώρας θα γίνουν ακόμη πιο επείγουσες αν η Αθήνα φύγει από την ευρωζώνη και επιστρέψει σε μια αδύναμη δραχμή, η οποία θα καθιστούσε ακριβότερες τις εισαγωγές ενέργειας», έγραφε σε προγενέστερη αναφορά του το Stratfor.
Για τη Δύση, η αποτροπή μιας ευρείας κοινωνικής αναταραχής και αστάθειας στην Ελλάδα είναι το κλειδί για να παραμείνει η χώρα στο «δυτικό μπλοκ».
«Καθυστέρηση στην ελληνική αξιολόγηση = Grexit»
Ειδικότερα, το αμερικανικό «κατασκοπευτικό» think tank υπογραμμίζει ότι όσο καθυστερεί η πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος από τους Θεσμούς, τόσο θα καθυστερούν οι εκταμιεύσεις κεφαλαίων για την ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας και άλλο τόσο θα αναβάλλεται η συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο «Μνημόνιο 3».
Αυτή η εξέλιξη, σύμφωνα πάντα με το Stratfor, επαναφέρει στο τραπέζι και δη στην ατζέντα του Βερολίνου τα σενάρια περί Grexit, με συνέπειες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ένα νέο κύκλο πολιτικής αστάθειας στην Ελλάδα.
Με απλά λόγια, η επιστροφή της σεναριολογίας αναφορικά με μια ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ είναι ικανή, κατά το αμερικανικό ινστιτούτο, να οδηγήσει την ελληνική κυβέρνηση σε νέα μετωπική σύγκρουση με τις συντηρητικές κυβερνήσεις του ευρωπαϊκού Βορρά.
Υπό αυτές τις συνθήκες, το Stratfor επισημαίνει ότι εάν η ελληνική κυβέρνηση δεν κινηθεί με γοργά βήματα, τότε δεν θα καταφέρει να επιβιώσει μετά το τέλος του 2015.