Νικολόπουλος: Να εφαρμοστεί αμείλικτα ο νόμος για το Πόθεν Έσχες

Την άμεση αποπομπή των δύο υπουργών της κυβέρνησης, εφόσον αποδειχτούν τα ζητήματα περιουσιακής κατάστασής τους που προκύπτουν από «κενά» στη δήλωση Πόθεν Έσχες, ζητά ο βουλευτής και πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος, Νίκος Νικολόπουλος.

Νικολόπουλος: Να εφαρμοστεί αμείλικτα ο νόμος για το Πόθεν Έσχες
6'

Ο κ. Νικολόπουλος κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή προς τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, για τους δύο «ξεχασιάρηδες», όπως τους χαρακτηρίζει, υπουργούς, ζητώντας να εφαρμοσθεί αμείλικτα ο νόμος για το Πόθεν Έσχες υπουργών και βουλευτών, καθώς επίσης να αποπέμπονται με συνοπτικές διαδικασίες από την κυβέρνηση ή το κόμμα και συνολικά από το δημόσιο βίο, όσοι από τους υπουργούς ή τους βουλευτές αποδεδειγμένα παρανομούν, όπως συμβαίνει σε όλες τις σύγχρονες ευρωπαϊκές χώρες.

Μετά την παρέμβασή του στη Βουλή, ο κ. Νικολόπουλος, ερωτώμενος σχετικά από δημοσιογράφους, δήλωσε:

«Χωρίς να μασάμε τα λόγια μας εμείς οι Έλληνες Χριστιανοδημοκράτες που στηρίζουμε την Κυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου, ως μικροί αλλά ανεξάρτητοι κυβερνητικοί εταίροι ευθέως ερωτούμε τον πρωθυπουργό εφόσον αποδειχτούν τα ζητήματα περιουσιακής κατάστασης των δύο εν ενεργεία υπουργών (η περίπτωση του ενός υπουργού αφορά αδήλωτο επί τριετία ποσό ύψους ενός εκατομμυρίου ευρώ, που φαίνεται να δηλώθηκε εκ των υστέρων με συμπληρωματική δήλωση, ενώ του έτερου συμμετοχή του σε μετοχολόγιο εταιρείας) θα τους αποπέμψει άμεσα από την κυβέρνηση;

Και τέλος για ποιο λόγο δεν δόθηκαν ούτε φέτος στη δημοσιότητα τα Πόθεν Έσχες των βουλευτών, όπως ορίζει ο νόμος, καθώς και τι συζήτησαν το βράδυ στο Μέγαρο Μαξίμου με τους κ.κ. Σταθάκη και Στουρνάρα επ’ αυτών;».

Διαβάστε αναλυτικά την ερώτηση του κ. Νικολόπουλου προς τον κ. Τσίπρα:

«Θέμα: Ποιος υπουργός ξέχασε να δηλώσει ένα εκατομμύριο ευρώ;

Σοβαρά ερωτήματα προκύπτουν για τα πόθεν έσχες δύο μελών του υπουργικού συμβουλίου, σύμφωνα με στοιχεία της αρμόδιας επιτροπής. Ειδικότερα, ευθύνες προκύπτουν για δύο υπουργούς: Ο ένας επί τρία συναπτά έτη «ξέχασε» να δηλώσει ποσό της τάξης του 1 εκατ. ευρώ, κάτι που έσπευσε να πράξει φέτος, με συμπληρωματική δήλωση. Ο δεύτερος υπουργός φέρεται να είναι ιδιοκτήτης ιδιωτικής εταιρείας και να έχει μετοχές σε αυτή.

H ως τώρα πρόεδρος της Επιτροπής «Πόθεν Έσχες» της Βουλής κ. Δέσποινα Χαραλαμπίδου επιβεβαίωσε ότι υπάρχουν τέσσερα «προβληματικά πόθεν έσχες». Όπως είπε, θα ενημερώσει τον πρόεδρο της Επιτροπής «Πόθεν Έσχες» που τη διαδέχεται, τον βουλευτή κ. Γιώργο Βαρεμένο.

Συγκεκριμένα δήλωσε: «Στο σύντομο διάστημα στο οποίο ήμουν πρόεδρος της Επιτροπής για τα "Πόθεν Εσχες" παρέλαβα από την προηγούμενη σύνθεση της Επιτροπής μια σειρά από εκκρεμότητες, οι οποίες χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης και ήδη εξετάζονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες και τους ορκωτούς λογιστές. Στη διάρκεια της δικής μου θητείας και μάλιστα στην προεκλογική περίοδο, την τελευταία δηλαδή για τις εκλογές της 20ής Σεπτεμβρίου για το ποιος βγαίνει και ποιος δεν βγαίνει, είναι σε διερεύνηση και εξετάστηκαν από την Επιτροπή "Πόθεν Εσχες" και με τη δική μου συμμετοχή ως προέδρου της Επιτροπής σειρά τεσσάρων περιπτώσεων, υπόχρεων με προβληματικά "πόθεν έσχες" ή με "πόθεν έσχες" για τα οποία υπάρχουν προβλήματα. Γι' αυτά λοιπόν τα "πόθεν έσχες" είμαι υποχρεωμένη να ενημερώσω τη νέα Επιτροπή και θα πρέπει κατά τη γνώμη μου να εξεταστούν κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο, έτσι ώστε να μην υπάρχει κανένα κενό και κανένα πρόβλημα».

Στο σημείο αξίζει να σημειωθεί πως ο πρώτος υπουργός, ο οποίος είχε παραδεχθεί πως δεν δήλωσε πώληση μετοχών που είχε στην κατοχή του, είναι ο υπουργός Επικρατείας κ. Αλέκος Φλαμπουράρης.

Με την σειρά της και η κυβερνητική εκπρόσωπος, κ. Όλγα Γεροβασίλη, απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τους δύο υπουργούς, οι οποίοι ελέγχονται για κενά στη δήλωση «πόθεν έσχες», δήλωσε : «Όλα πρέπει να ερευνηθούν. Οτιδήποτε προκύπτει για τον οποιοδήποτε πολίτη»

Σας επισημαίνουμε ότι, με βάση τον ισχύοντα νόμο για το Πόθεν Έσχες των βουλευτών, κάθε νεοεκλεγείς βουλευτής έχει την υποχρέωση στο πρώτο Πόθεν Έσχες που καταθέτει, το αργότερο εντός 90 ημερών από την εκλογή του, να συμπεριλάβει τα πλήρη στοιχεία για τις οικονομικές του δραστηριότητες μέχρι εκείνη τη στιγμή. Δηλαδή συναλλαγές μετοχικά μερίδια, μεταβιβάσεις μετοχών συμμετοχή ή παύση συμμετοχής σε εταιρείες που έγιναν εντός των πρώτων μηνών του 2015 είναι υποχρεωμένος να τις καταγράψει πλήρως στο Πόθεν Έσχες που κατέθεσε στη Βουλή τον Απρίλιο του 2014. Πράγμα που όπως φαίνεται δεν έγινε.

Επειδή εγείρονται σοβαρά ερωτήματα αναφορικά με ζητήματα περιουσιακής κατάστασης δύο εν ενεργεία υπουργών, τα οποία και πρόκειται άμεσα να απασχολήσουν την αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

Επειδή από την πλευρά του, ο κ. Γιώργος Βαρεμένος που διαδέχθηκε την κ.Δέσποινα Χαραλαμπίδου στο προεδρείο της Επιτροπής Πόθεν Έσχες, δήλωσε άγνοια για το θέμα και υπογράμμισε ότι η πρώην επικεφαλής της Επιτροπής θα πρέπει να δώσει εξηγήσεις.

Επειδή η ιστορία αυτή δεν άνοιξε από πολιτικούς αντιπάλους της κυβέρνησης, αλλά εντοπίστηκε από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Βουλής.

Επειδή η Βουλή οφείλει να δώσει τώρα στη δημοσιότητα τα στοιχεία.

Επειδή την ίδια στιγμή ο ελληνικός λαός υποφέρει από την απάνθρωπη φοροκαταιγίδα των πολυνομοσχεδίων.

Επειδή η κοινωνία, με τα αλλεπάλληλα σκληρά φορολογικά μέτρα της τελευταίας πενταετίας που επιβαρύνουν κυρίως τα μεσαία και χαμηλά στρώματα, έχει κυριολεκτικά ισοπεδωθεί.

Κατόπιν όλων των ανωτέρω, ερωτάσθε:

1. Ο πρώτος υπουργός, ο οποίος είχε παραδεχθεί πως δεν δήλωσε πώληση μετοχών που είχε στην κατοχή του, είναι ο υπουργός Επικρατείας κ.Αλέκος Φλαμπουράρης. Ποιος είναι όμως ο έτερος υπουργός, ο οποίος παρέλειψε για τρία(!) ολόκληρα χρόνια να δηλώσει ένα εκατομμύριο ευρώ; Θα δώσετε το όνομα του στη δημοσιότητα;

2. Εφόσον αποδειχτούν τα ζητήματα περιουσιακής κατάστασης των δύο εν ενεργεία υπουργών (η περίπτωση του ενός υπουργού αφορά αδήλωτο επί τριετία ποσό ύψους ενός εκατομμυρίου ευρώ – που φαίνεται να δηλώθηκε εκ των υστέρων με συμπληρωματική δήλωση, ενώ του έτερου συμμετοχή του σε μετοχολόγιο εταιρείας.) θα τους αποπέμψτε άμεσα από την Κυβέρνηση;

3. Για ποιο λόγο δεν δόθηκαν ότι ούτε φέτος στη δημοσιότητα τα Πόθεν Έσχες των βουλευτών, όπως ορίζει ο νόμος; Θα δοθούν άμεσα; Και εάν ναι πότε;

4. Θα εφαρμοσθεί αμείλικτα ο Νόμος για το Πόθεν Έσχες Υπουργών και βουλευτών;

5. Είστε διατεθειμένος κύριε Πρωθυπουργέ, κάτι το οποίο αποτελεί και προεκλογική δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ, για ουσιαστική και σε βάθος πάταξη της παραοικονομίας, της φοροδιαφυγής και του μαύρου χρήματος, ξεκινώντας πρωτίστως από το διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα;

6. Θα αποπέμπονται με συνοπτικές διαδικασίες από την κυβέρνηση ή το κόμμα και συνολικά από το δημόσιο βίο, όσοι από τους υπουργούς ή τους βουλευτές αποδεδειγμένα παρανομούν , όπως συμβαίνει σε όλες τις σύγχρονες ευρωπαϊκές χώρες;

Ο ερωτών βουλευτής
Νίκος Ι. Νικολόπουλος
Πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος».

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή