Νικολόπουλος: Αισθάνομαι δεσμευμένος από τη λαϊκή εντολή
Μιλώντας στη Βουλή, στο πλαίσιο της συζήτησης για το πολυνομοσχέδιο, ο κ. Νικολόπουλος τόνισε μεταξύ άλλων: «Λιγότερο από ένα μήνα πριν ο ελληνικός λαός ψήφισε και με την ψήφο του έστειλε ένα ξεκάθαρο μήνυμα στα κόμματα και κυρίως στα κόμματα που επέλεξε να τον εκπροσωπήσουν ως κυβέρνηση του τόπου. Και το μήνυμα αυτό κατά την προσωπική μου άποψη είναι η υπερψήφιση των πολιτικών δυνάμεων που του είπαν ότι το νέο μνημόνιο θα είναι το τελευταίο και θα σηματοδοτήσει το τέλος της κρίσης, ενώ θα φέρει αναδιάρθρωση χρέους αλλά και θα συνοδεύεται από ένα παράλληλο πρόγραμμα, που θα αναχαιτίζει τις πιο άσχημες πλευρές του μνημονίου, που ασφαλώς περιλαμβάνει πολλά και οδυνηρά μέτρα».
Ο βουλευτής Αχαϊας σημείωσε επίσης: «Οι πολίτες πιστεύω ότι ψήφισαν στις εκλογές, τις δυνάμεις εκείνες που τους μίλησαν για μία μεγάλη, δομική αλλαγή στο κράτος και που υποσχέθηκαν να κονταροχτυπηθούν με τη σήψη και τη διαφθορά. Ξεκαθαρίζω ευθύς αμέσως λοιπόν πως σε ότι με αφορά, αισθάνομαι δεσμευμένος από την λαϊκή εντολή. Μία εντολή που νομίζω εκφράζει τόσο τους ψηφοφόρους που προσωπικά επέλεξαν εμένα και στηρίζουν το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα, όσο και τους ψηφοφόρους της πολιτικής συμμαχίας των ΑΝΕΛ, αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ. Περιμένω από τη νέα κυβέρνηση, τάχιστα να επιδείξει έντονο μεταρρυθμιστικό πνεύμα και να αποδείξει ότι ξέρει και μπορεί να συγκρουστεί με την διαφθορά, αλλάζοντας τη χώρα και αποδίδοντας κοινωνική δικαιοσύνη σε ένα κράτος, στο οποίο οι πάρα πολλοί αισθάνονται να ασφυκτιούν από το κράτος και οι πολύ λίγοι… απομυζούν το κράτος!
Περιμένω επίσης, μέσα από όλη αυτή τη διαδικασία των προαπαιτούμενων, της αξιολόγησης, της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, να διαπιστώσω ότι, πράγματι, οδεύουμε σε μία σημαντική αναδιάρθρωση χρέους, αλλά και σε μία επαναφορά της κανονικότητας στην οικονομία και κυρίως, την πραγματική αγορά».
Αναγνώρισε ότι « όλα αυτά δεν αποτελούν έναν χαλαρωτικό περίπατο στο πάρκο» και πρόσθεσε: « Είμαι βέβαιος ότι χρειάζεται, όχι μόνο πολιτική αποφασιστικότητα και πυγμή, αλλά και γνώσεις, ικανότητα, διάθεση σύγκρουσης με ισχυρά συμφέροντα. Και πολλά άλλα. Και γνωρίζω επίσης, ότι οι πόρτες προς την αναδιάρθρωση χρέους και την έξοδο από τη κρίση θα ξεκλειδώσουν μέσω της υλοποίησης της νέας συμφωνίας και των μέτρων και μεταρρυθμίσεων, που αυτή περιλαμβάνει».
Ο κ. Νικολόπουλος τόνισε τα εξής στην ομιλία του: «Σήμερα μπροστά μας λοιπόν έχουμε ένα πρώτο πακέτο μέτρων και μεταρρυθμίσεων. Ένα πακέτο του οποίου οι γενικές γραμμές αποτελούν μέρος της συμφωνίας και κατά συνέπεια, λειτουργούν ως το «κλειδί» για να ανοίξουμε μία από τις πόρτες που προανέφερα. Μέσα σε αυτό το πακέτο όμως, υπάρχουν ειδικότερες ρυθμίσεις, που κατά την άποψή μου όχι μόνο δεν συνιστούν μεταρρύθμιση ή δεν συμβάλλουν στην εμπέδωση αισθήματος κοινωνικής Δικαιοσύνης, αλλά δεν θα έχουν και κανένα αποτέλεσμα, ενώ θα βαθύνουν την κρίση και την ύφεση στην χώρα. Κατά συνέπεια, ως πολιτικός που θέλει να μείνει συνεπής στην εντολή του λαού και ως βουλευτής που ανήκει στην λεγόμενη κυβερνητική πλειοψηφία, αλλά διατηρεί για τον εαυτό του το δικαίωμα να εκφράζει την αυτόνομη βούλησή του και τις αρχές του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος, θα πω «ναι» επί της αρχής στο πολυνομοσχέδιο, διαφωνώντας παράλληλα με συγκεκριμένα άρθρα.
Δεν μπορώ να υποστηρίξω μέτρα που σωρεύουν αβάσταχτα βάρη για τους πολίτες, οι οποίοι έχουν ήδη πληρώσει το βαρύ μάρμαρο της κρίσης και καλούνται πλέον να πληρώσουν και από… αυτά που δεν έχουν. Από την άλλη όμως, υποστηρίζω πλήρως τις μεταρρυθμίσεις, όπως για παράδειγμα είναι αυτές για το φυσικό αέριο, τις αστικές συγκοινωνίες, κλπ. Και πιστεύω ότι κάποια μέτρα που περιλαμβάνονται στο πολυνομοσχέδιο, η κυβέρνηση οφείλει να τα επανεξετάσει ή και να τα επαναδιαπραγματευθεί, υιοθετώντας αλλαγές που θα προστατεύουν τους αδύναμους.
Ενδεικτικά και μόνο, κάποια από αυτά τα σημεία στα οποία διαχωρίζω την θέση μου και πιστεύω ότι συνιστούν μετατόπιση από τις βασικές δεσμεύσεις της κυβερνητικής πλειοψηφίας, είναι όλες οι προβλέψεις με αναδρομική ισχύ για τις συντάξεις, η κατάργηση των απαλλαγών του ΕΝΦΙΑ, η μείωση των προστίμων για τις ενδοομιλικές συναλλαγές, η επαναφορά των ποινικών διώξεων για οφειλές στην εφορία, η αυστηροποίηση παραμέτρων για τις 100 δόσεις που μάλλον θα οδηγήσουν αρκετούς εκτός ρυθμίσεων.
Από την προεκλογική κιόλας περίοδο έλεγα πως είναι η εποχή της αλήθειας για όλους μας. Τους προηγούμενους μήνες, είχαμε την ευκαιρία να δούμε και να ακούσουμε πολλά, να καταλάβουμε ακόμα περισσότερα. Ήταν μία περίοδος έντονης ωρίμανσης και συνειδητότητας για όλο το πολιτικό σύστημα, αλλά και τη κοινωνία. Κυρίως αντιληφθήκαμε ότι το ξεπέρασμα της κρίσης περνάει μέσα από τις μεγάλες αλλαγές που πρέπει να γίνουν σε αυτό το κράτος, ώστε να γίνει σύγχρονο και αποτελεσματικό. Ότι πρέπει επιτέλους να συμφωνήσουμε σε αυτό τον τόπο για ένα απλό και μακροπρόθεσμο φορολογικό σύστημα και ότι πρέπει να στηριχτούμε στις υγιείς δυνάμεις, από τα δεξιά και τα αριστερά.
Μέσα σε αυτή τη δύσκολη – μαζί και ελπιδοφόρα – εποχή, ως ένας εκ των εντολοδόχων του λαού, απλά και ξάστερα, θα συμφωνώ με κάθε ουσιαστική μεταρρύθμιση και θα διαφωνώ με κάθε νέα άσκηση κοπτορραπτικής που απλά μπαλώνει πρόσκαιρα κάποιες τρύπες για να ανοίγει στη συνέχεια μεγαλύτερες.
Πιστεύω πως κάθε νομοσχέδιο που θα φέρνει η κυβέρνηση πρέπει να είναι δουλεμένο ψιλοβελονιά. Τίποτα στη τύχη. Τίποτα χωρίς μελέτη και έλεγχο επιπτώσεων και αποτελεσμάτων. Τίποτα που να πληγώνει περισσότερο την τσέπη και το ηθικό των πολιτών που έχουν επωμιστεί το μεγάλο βάρος. Υπάρχουν και κάποιοι που ακόμα δεν έχουν επωμιστεί κανένα βάρος και είναι η ώρα να το κάνουν. Και υπάρχουν επίσης, άλλοι τρόποι για να γίνουν πολλά, εκτός αυτών που ως τυφλοσούρτες ακολουθούν οι τεχνοκράτες μανδαρίνοι, εντός και εκτός Ελλάδας.
Σε πολιτικό επίπεδο, να είναι βέβαιοι όλοι πως θα εκφράζω τα «ναι» και τα «όχι» μου ελεύθερα. Με απόλυτη συνείδηση της ευθύνης που αυτή η κυβέρνηση έχει αναλάβει, αλλά και ο καθένας εξ ημών, έχει απέναντι στους πολίτες που ζητάνε μόνο πράγματα: Αλήθεια και Δικαιοσύνη».