Τσίπρας: Δεν θα υπάρξουν κοινές περιπολίες με Τούρκους στο Αιγαίο
«Πριν από λίγες ώρες επέστρεψα από τις Βρυξέλλες και τη Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό. Το πρόβλημα υπερβαίνει τις χώρες υποδοχής. Είναι κορυφαίο θέμα και από τη διαχείρισή του κρίνεται το μέλλον της Ευρώπης», τόνισε αρχικά ο πρωθυπουργός, συμπληρώνοντας:
«Η Ευρώπη αιφνιδιάστηκε από το μέγεθος των ροών και συνειδητοποίησε ότι υπάρχει πρόβλημα όταν αυτοί οι άνθρωποι έφθασαν στις αυλές. Όταν τα ελληνικά νησιά δέχονταν τα τεράστια μεταναστευτικά κύματα υπήρχε στάση αναμονής. Πολλοί μπέρδεψαν το μεταναστευτικό με το προσφυγικό».
Και συνέχισε: «Παρά το γεγονός ότι υπάρχει κινητοποίηση, οι αποφάσεις παίρνονται με μεγάλη καθυστέρηση. Υπάρχουν διαφορετικές αντιλήψεις στην Ευρώπη και πολλές χώρες παίρνουν ξενοφοβική και ακραία συντηρητικήστάση, υψώνοντας τείχη και συρματοπλέγματα και απαντώντας με βία στους ανθρώπους που ψάχνουν μια καλύτερη ζωή. Οι αποφάσεις της Συνόδου ήταν σε θετική κατεύθυνση καθώς οι αντιλήψεις που δεν ταιριάζουν μπαίνουν στο περιθώριο. Την ίδια στιγμή κερδίζουν έδαφος όσοι θέλουν το πρόβλημα να αντιμετωπιστεί με αλληλεγγύη και διαμερισμό της ευθύνης».
Για τις θέσεις της Ελλάδας, συμπλήρωσε: «Εμείς κάναμε σαφές ότι είναι ανάγκη το βάρος από τα ελληνικά νησιά να μετατοπιστεί στα τουρκικά παράλια, ώστε η διαδικασία της μετεγκατάστασης να πραγματοποιείται απευθείας από εκεί, για να σταματήσει το Αιγαίο να μετράει νεκρούς και να σταματήσει το αίσχος της εκμετάλλευσης των προσφύγων από δουλεμπόρους».
Ενώ όσον αφορά στη φύλαξη του Αιγαίου, ο Τσίπρας συμπλήρωσε: «Η Ελλάδα, το έχει δηλώσει από τη Σύνοδο του Μαρτίου, ότι είναι διατεθειμένη να στηρίξει μια πολιτική ενίσχυσης της Τουρκίας από την ΕΕ για να υπάρξει συνεργασία για την αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών, χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει ότι θα κάνουμε υποχωρήσεις σε ζητήματα που άπτονται της εθνικής μας κυριαρχίας. Ξεκαθαρίσαμε πως κοινές περιπολίες δεν πρόκειται να υπάρξουν καθώς οι Τούρκοι συνεχίζουν να παραβιάζουν τα σύνορά μας και να αμφισβητούν συνθήκες. Πώς θα μπορούσαμε έτσι να τους έχουμε εμπιστοσύνη; Θα πρέπει να υπάρξει επιτήρηση όχι στα ελληνικά χωρικά ύδατα, αλλά στο έδαφος της Τουρκίας».
Ωστόσο, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην ΕΕ δεν πρέπει να μας δημιουργεί φοβίες, εφόσον τηρούνται οι κανόνες γι' αυτό «αν η Τουρκία κάνει βήματα προς τον εκδημοκρατισμό, αυτό θα είναι θετικό και για μας».
Ο πρωθυπουργός χαιρέτισε, τέλος, από το βήμα της Βουλής, την παρέμβαση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο οποίος μίλησε για την ανάγκη να υπάρξει σε σχέση με τις χώρες που επωμίζονται το βάρος υποδοχής των προσφυγικών ροών, δημοσιονομική χαλάρωση και ενίσχυση.