Μάχη για το ρόλου του ευρωκοινοβουλίου στην εποπτεία του ελληνικού προγράμματος
Ισχυρή πλειοψηφία έχει διαμορφωθεί στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο σχετικά με την αναβάθμιση του ρόλου του στην εποπτεία του ελληνικού προγράμματος. Η εικόνα αυτή επιβεβαιώθηκε κατά τη διάρκεια των επαφών που είχε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο περιθώριο των εργασιών της τελευταίας Συνόδου Κορυφής.
Η αναβάθμιση του ρόλου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που αποτελεί μείζονα στόχο για την ελληνική κυβέρνηση, έχει ήδη την αποδοχή και τη στήριξη της πλειοψηφίας των ομάδων του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου όπως των Σοσιαλιστών, της Αριστεράς, των Πρασίνων και των Φιλελεύθερων. Φαίνεται ωστόσο ότι ένας τέτοιος ρόλος για το ευρωκοινοβούλιο «σκοντάφτει» στις αντιρρήσεις του ευρωπαϊκού λαϊκού κόμματος και της Γερμανίας.
Το Μέγαρο Μαξίμου που έχει πλήρη εικόνα για το κλίμα που έχει διαμορφωθεί γύρω από την πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης αναφορικά με τον ρόλο του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, σχεδιάζει το αμέσως προσεχές διάστημα να εντείνει τις διεθνείς επαφές και διαπραγματεύσεις . Παράλληλα η κυβέρνηση θα καλέσει και τα κόμματα της αντιπολίτευσης να τοποθετηθούν πάνω στο θέμα ώστε να διαμορφωθεί και ένα ενιαίο εθνικό μέτωπο.
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, πριν από την έναρξη της Συνόδου Κορυφής, επισκέφθηκε το Ευρωκοινοβούλιο, όπου συναντήθηκε με τον Μάρτιν Σουλτς καθώς και με τους επικεφαλής των Ευρωκοινοβουλευτικών ομάδων της Αριστεράς και των Πρασίνων. Εκτός από το μεταναστευτικό, αντικείμενο των συναντήσεων αυτών, ήταν η προοπτική αναβάθμισης του ρόλου του Ευρωκοινοβουλίου στην εποπτεία του Ελληνικού Προγράμματος, μαζί με τους υπόλοιπους θεσμούς (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ΕΚΤ, Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και ESM).
Απόλυτα έγκυρη πηγή περιγράφει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Mάρτιν Σουλτς, που υποστηρίζει σθεναρά αυτή την προοπτική, ενημέρωσε αναλυτικά τον Έλληνα πρωθυπουργό για τις διεργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη προς αυτή την κατεύθυνση. Ειδικότερα, γύρω από την προοπτική ενισχυμένου ρόλου του ευρωκοινοβουλίου έχει διαμορφωθεί μια ικανή πλειοψηφία, με την στήριξη των Σοσιαλιστών, της Αριστεράς, των Πρασίνων και των Φιλελεύθερων. Αντιδράσεις ωστόσο προέρχονται κυρίως από την πλευρά του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.
Ο αναβαθμισμένος ρόλος του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου αποτελεί, στην παρούσα φάση, αντικείμενο συζητήσεων ανάμεσα στο Ευρωκοινοβούλιο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Μοσκοβισί έχει ταχθεί επίσης υπέρ αυτής της προοπτικής, ενώ πολύ θετικά έχει εκφραστεί και ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, που τις επόμενες ημέρες θα επισκεφθεί την Αθήνα. Την ίδια ώρα ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ φέρεται να δέχεται πιέσεις από την πλευρά που δεν επιθυμεί μια τέτοια εξέλιξη.
Η πλευρά που δεν επιθυμεί την εμπλοκή του Ευρωκοινοβουλίου στην παρακολούθηση του ελληνικού προγράμματος, και που φέρεται να συνδέεται με το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, φαίνεται να προωθεί εξελίξεις διαφορετικού τύπου, αναφέρουν καλά ενημερωμένες πηγές. Σύμφωνα με πληροφορίες, στα σχέδια της πλευράς αυτής, είναι η δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μόνο από τις χώρες της ευρωζώνης, και το οποίο θα βρίσκεται κάτω από τον πολιτικό έλεγχο των υπουργών Οικονομικών.
«Είναι προφανές ότι οι διεργασίες αυτές φανερώνουν την ένταση ανάμεσα σε δύο διαφορετικές απόψεις στην Ευρώπη, και μια βαθειά σύγκρουση γύρω από το ζήτημα αυτό», σχολιάζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πηγή που έχει γνώση των συνομιλιών στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής. Η μία πλευρά προωθεί τον εκδημοκρατισμό των πολιτικών λειτουργιών και των θεσμών, καθώς και τον μέγιστο δυνατό πολιτικό έλεγχο πάνω στις οικονομικές αποφάσεις, με αιχμή το ελληνικό πρόγραμμα. Η άλλη προσπαθεί να επιβάλλει έναν έλεγχο από τα πάνω, με αποκλειστικό κριτήριο την εμπέδωση της πολιτικής της λιτότητας και την εξάλειψη των αντιστάσεων, ανέφερε η ίδια πηγή.
Η Κυβέρνηση κρίνει ότι αυτή η διαπραγμάτευση είναι καθοριστικής σημασίας για τη χώρα και προς την κατεύθυνση αυτή θα κινηθεί το επόμενο διάστημα, θα εντείνει και θα αξιοποιήσει όλες τις διεθνείς επαφές. Παράλληλα η κυβέρνηση θα καλέσει και τα ελληνικά κόμματα να τοποθετηθούν.