Βουλή - Νομοσχέδιο για άδειες: Τι είπαν οι φορείς
Συγκεκριμένα, ερωτήματα απηύθυναν οι Σπυρίδων Λάππας, Δημήτρης Γάκης, Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης, ο Μάριος Κάτσης, η Αναστασία Γκαρά και Ολυμπία Τελιγιορίδου εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, οι Λευτέρης Αυγενάκης, Δημήτρης Κυριαζίδης και Χαράλαμπος Αθανασίου εκ μέρους της ΝΔ, ο Θεόδωρος Παπαθεοδώρου εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ, ο Γιώργος Αμυράς εκ μέρους του Ποταμιού, ο Γεώργιος Καρράς της Ένωσης Κεντρώων.
Σε παρέμβασή του, ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς δήλωσε ότι επί των ημερών της ΝΔ τα τέλη χρήσης συχνοτήτων και οι φόροι επί των διαφημίσεων δεν είχαν καταλογιστεί και πληρωθεί.
Απαντώντας ο Δημήτρης Τσαλαπάτης μέλος του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, στην ερώτηση για το μαύρο της ΕΡΤ και το πώς θα πρέπει να λειτουργεί, δήλωσε ότι χρειάζονται πολλά ακόμα για να πληροί όλα τα κριτήρια, ενώ για τις άδειες δήλωσε ότι αυτός που τις παρέχει θα πρέπει να έχει όλα τα εχέγγυα. Σχολίασε τυχόν προθέσεις αλλαγής της ιδιότητας του δημοσιογράφου στα δημόσια ΜΜΕ, τονίζοντας ότι δεν πρέπει να αλλάξει η δομή της.
Ο πρόεδρος της ΕΡΤ Διονύσης Τσακνής σημείωσε ότι το ζήτημα της ΕΡΤ και δεν είναι της παρούσης, απευθυνόμενος προς τον βουλευτή της ΝΔ Λ. Αυγενάκη.
Ο Νίκος Μιχαλίτσης διευθυντής Τεχνολογίας της ΕΡΤ δήλωσε ότι τέλος Απριλίου η ΕΡΤ θα έχει πλήρες δικό της δίκτυο πολυπλεκτών με κόστος 5.330.000 ευρώ.
Για το κόστος λειτουργίας της νέας εταιρείας παρόχου, ο Ν. Μιχαλίτσης διευκρινισε ότι δεν είναι θυγατρική της ΕΡΤ αλλά αυτόνομο νομικό πρόσωπο και συνεπώς όχι δικής τους αρμοδιότητας. Επίσης, χαρακτήρισε ανακριβή τα στοιχεία της DIGEA για τους πολυπλέκτες που χρησιμοποιεί η ΕΡΤ, ενώ επί ΝΕΡΙΤ δεν έγινε καμία έκπτωση, είπε.
Τέλος, χαρακτήρισε έγκλημα το κλείσιμο της ΕΡΤ, το οποίο οδήγησε και στην επιλογή της DIGEA ως μοναδικής εταιρείας παρόχου σήματος, προκαλώντας τα χειροκροτήματα βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, αλλα και την αντίδραση της βουλευτού της της ΝΔ Σοφία Βούλτεψη, που είπε ότι το έγκλημα που γίνεται τώρα θα το πληρώσει η κυβέρνηση.
Το προεδρείο στη συνέχεια ενημέρωσε ότι κατόπιν επικοινωνίας, η αντιπρόεδρος του ΕΣΡ Λίνα Αλεξίου δεν θα παραστεί και θα σταλεί νέο, δεύτερο υπόμνημα του ΕΣΡ επί του νομοσχεδίου.
Ο Λάμπης Ταγματάρχης, διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΤ, απαντώντας σε ερωτήσεις, και ενώ υπήρχε ένταση μεταξύ των βουλευτών, είπε ότι αναμένει τη νέα ΚΥΑ για τη μισθοδοσία του προσωπικού της ΕΡΤ, ωστόσο όλα αυτή τη στιγμή πληρώνονται κανονικά. Δήλωσε δε ότι δεν θα απαντήσει τη στιγμή που ακούγονται φωνές προς το πρόσωπό του ότι είναι «άξιος ο μισθός του». Για την ΕΡΤ3 δήλωσε ότι υπάρχει αυτοτέλεια και στο πρόγραμμα και στις εργασίες του σταθμού.
Η Πολυξένη Μαστροπέρου, πρόεδρος του ΔΣ της Ένωσης Ακολούθων Τύπου, είπε πως το νομοσχέδιο είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και απαντά στα ερωτήματα του κλάδου ενώ ζήτησε επανεξέταση ζητημάτων όπως η μοριοδότηση.
Ο Στρατής Λιαρέλης απαντώντας εκ μέρους της DIGEA, είπε ότι ο διαγωνισμός συχνοτήτων, έτσι όπως έγινε, έφερε τον μοναδικό πάροχο, χωρίς να το θεωρεί σωστό, και υπεραμύνθηκε του τιμήματος για την DIGEA, καθώς και της ποιότητας του σήματος.
Ο Παναγιώτης Κυριακόπουλος, απαντώντας για την ΕΙΤΗΣΕΕ, σημείωσε ότι η Ένωση Τηλεοπτικών Σταθμών θεωρεί σωστό να υπάρχει ένας πάροχος για το ψηφιακό σήμα, δηλώνοντας έτοιμοι να συνεργαστούν και με τη νέα εταιρεία θυγατρική της ΕΡΤ. Ωστόσο, χαρακτήρισε ανέφικτα τα ποσά παροχής υπηρεσιών από τη νέα εταιρεία. Για τους εργαζόμενους που χρειάζεται να εργάζονται στους τηλεοπτικούς σταθμούς, είπε ότι ο αριθμός αυτός είναι ευμετάβλητος, ανάλογα με τα προγράμματα και την τεχνολογία, ενώ δεν απάντησε για τον κύκλο εργασιών και τους φόρους που πληρώθηκαν τα τελευταία 25 χρόνια της ιδιωτικής τηλεόρασης. Επίσης, θεώρησε ότι ο περιορισμός των παρόχων περιεχομένου θα έχει αρκετά νομικά προβλήματα στο μέλλον.
Ο Ιωάννης Πανταζόπουλος, πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειακών Καναλιών Ελλάδος, είπε ότι με αυτό το νομοθέτημα δεν μπορούν να αδειοδοτηθούν πάνω από έξι περιφερειακοί σταθμοί. Χαρακτήρισε πρόχειρη τη μελέτη για το ψηφιακό φάσμα, αφήνοντας αιχμές για το χαμηλό κόστος που πλήρωσε η DIGEA.
Τέλος, η νομικός Πέρσα Λαμπροπούλου από το ΕΣΡ δήλωσε ότι η αδειοδότηση βάση κατηγορίας επιτρέπει προσαρμογή στις εκάστοτε ανάγκες της αγοράς. Για τη διαφάνεια, είπε ότι το προς ψήφιση νομοσχέδιο πατάει σε παλαιότερα νομοθετήματα, και αν αρκεστεί μόνο σε αυτά δεν θα έχουμε καλύτερα αποτελέσματα, προκαλώντας την αντίδραση του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά για το μετοχολόγιο.