Ολάντ: Μεταρρυθμίσεις και συζήτηση για το χρέος ώστε να συνεχιστεί το πρόγραμμα (videos)

Ισχυρό μήνυμα στήριξης προς τον ελληνικό λαό απηύθυνε ο Πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, αφού έκανε λόγο γιανέες παραχωρήσεις στο θέμα του ελληνικού χρέους, αλλά και... μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν ώστε να συνεχιστεί το πρόγραμμα, κατά την αντιφώνησή του στο δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν του ο Προκόπης Παυλόπουλος, παρουσία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο Προεδρικό Μέγαρο - Το θέμα της διευθέτησης του δημόσιου χρέους, του τερματισμού των συνεχιζόμενων πολιτικών λιτότητας, την αδιαμφισβήτητη επιθυμία των Ελλήνων να παραμείνουν στην Ευρωζώνη, αλλά και τα λάθη των δανειστών, τού έθεσε, από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην προσφώνησή του.
19'

«Το πρώτο μήνυμα που επιθυμώ να διαβιβάσω στο σύνολο του ελληνικού λαού, είναι ότι η δική του επιλογή ευθύνης και θάρρους ώστε να παραμείνει στην Ευρωζώνη, θα του επιτρέψει να ξαναβρεθεί στην τροχιά της ανάπτυξης, χάρη στην αποφασιστική δράση της κυβέρνησής του», ανέφερε αρχικά ο κ. Ολάντ.

«Κάνατε μια επιλογή υπευθυνότητας», σημείωσε ακολούθως ο Γάλλος Πρόεδρος απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό, για τη Συμφωνία της 13ης Ιουλίου. Η Ευρώπη τότε επέλεξε την αλληλεγγύη και πλέον, πρέπει να υπάρξει πρόοδος όσον αφορά στο δημόσιο χρέος – πρόσθεσε.

«Παραμένοντας στην Ευρωζώνη, μπορείτε να υπολογίζετε στην ευρωπαϊκή αλληλεγγύη» υπογράμμισε στη συνέχεια ο κ. Ολάντ σημειώνοντας ότι «στις 19 Αυγούστου, ο ευρωπαϊκός μηχανισμός σταθερότητας υιοθέτησε ένα τριετές πρόγραμμα 86 δισ. ευρώ. Μέχρι το τέλος του μηνός, 2 δισ. ευρώ πρόκειται να εκταμιευθούν ως πρώτη υποδόση κατόπιν εξέτασης των δεσμεύσεων που ήδη έχουν εφαρμοσθεί, ενώ η εκταμίευση 15 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα λάβει χώρα αμέσως μετά. Η Γαλλία θα παρακολουθεί το θέμα στενά».



Συνεχίζοντας, ο Γάλλος Πρόεδρος υπογράμμισε ότι η αλληλεγγύη αυτή πρέπει να ενισχυθεί περαιτέρω και πρόσθεσε πως «νέες παραχωρήσεις στο θέμα του χρέους είναι απαραίτητες για τη συνέχιση του προγράμματος, σύμφωνα με τη συμφωνία της 13ης Ιουλίου. Επιθυμία μου είναι να προχωρήσουμε σ’ αυτό το θέμα, ώστε να γίνει ελάφρυνση του χρέους για την οικονομία. Αυτό αποτελεί τμήμα της συνολικής απόφασης».

Από την άλλη ωστόσο, ο κ. Ολάντ αναφέρθηκε στις δυσκολίες που παραμένουν, καθώς και στην εργασία που θα πρέπει να ολοκληρώσει η Ελλάδα προκειμένου να ανταποκριθεί στους φιλόδοξους στόχους που της έχουν καθοριστεί, τονίζοντας πως «θα πρέπει να επανιδρυθεί το ελληνικό κράτος ώστε να είναι σε θέση να απαντήσει στις προκλήσεις που βρίσκονται μπροστά του, όπως για παράδειγμα να εξασφαλίσει την πραγματική ισότητα όλων ενώπιον της φορολογίας, να προσφέρει στους πολίτες ποιοτικές δημόσιες υπηρεσίες, ιδιαίτερα στους τομείς της παιδείας και της υγείας, να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις της ανάπτυξης και της απασχόλησης, ενώ το ποσοστό της ανεργίας παραμένει στο ιλιγγιώδες ποσοστό του 26,5% του ενεργού πληθυσμού».

Μάλιστα, σημείωσε ότι για να αντιμετωπισθούν αυτές οι προκλήσεις που αφορούν επίσης ολόκληρη την Ευρώπη, η Γαλλία θα σταθεί στο πλευρό της Ελλάδας, ενώ πρόσθεσε ότι ήδη καταβάλλονται σημαντικές προσπάθειες τεχνικής βοήθειας σε θέματα μεταρρύθμισης του κράτους και της φορολογίας, ειδικότερα για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής.

«Με την προσφορά αυτής της βοήθειας, επιθυμούμε να ενδυναμώσουμε μια φιλία αδιάψευστη, χάρη στις δοκιμασίες που κατορθώσαμε να υπερβούμε από κοινού και μάλιστα από τις πρώτες ώρες του Αγώνα για την ανεξαρτησία σας», ανέφερε ο Γάλλος Πρόεδρος και πρόσθεσε ότι η κοινή ιστορία μεταξύ των δύο χωρών, δημιούργησε ισχυρότατους δεσμούς μεταξύ τους.

Σχετικά με το προσφυγικό ο κ. Ολάντ τόνισε ότι «η Ελλάδα είναι τα σύνορά μας, ο προμαχώνας μας, είναι ευρωπαϊκά σύνορα και πρέπει να τα προστατεύσουμε», ενώ αναφερόμενος στα «hot spots» που θα δημιουργηθούν στα νησιά για την καταγραφή των προσφύγων, τόνισε ότι πρέπει να είναι αξιοπρεπή.



Ειδική αναφορά επεφύλαξε ο Γάλλος Πρόεδρος και στον Έλληνα ομόλογό του Προκόπη Παυλόπουλο, τον οποίο αφού ευχαρίστησε για την «εξαιρετική υποδοχή» που επεφύλαξε, τόσο στον ίδιο όσο και στα μέλη της γαλλικής αποστολής που τον συνοδεύουν, εξήρε τη μακρά πολιτική σταδιοδρομία και την ευρυμάθεια του, κάνοντας λόγο για έναν «φίλο της Γαλλίας».

«Η μακρά πολιτική σας σταδιοδρομία, που επιστέφθηκε στην αρχή του έτους με την εκλογή σας στο ανώτατο πολιτειακό αξίωμα, αποτελεί άλλωστε μαρτυρία. Δεν ξεχνάμε την ενεργητικότητα και την πεποίθηση που θέσατε στην υπηρεσία των διμερών μας σχέσεων με την ιδιότητα του προέδρου της κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Ελλάδος/Γαλλίας» δήλωσε ο κ.Ολάντ και πρόσθεσε: «Επιθυμώ επίσης να αποτίσω φόρο τιμής στον ένθερμο Ευρωπαίο που είστε. Στα διάφορα καθήκοντα που ασκήσατε, φανήκατε πάντοτε με αποφασιστικότητα οπαδός της όλο και στενότερης ολοκλήρωσης, πιστός στη φιλοδοξία της πολύ μεγάλης πλειοψηφίας των συμπολιτών σας».

Νωρίτερα, ο κ. Παυλόπουλος, αφού αναφέρθηκε στις θυσίες των Ελλήνων, κάνοντας λόγο για συνθήκες ανθρωπιστικής κρίσης στη χώρα μας, ευχαρίστησε τον Ολάντ για τη βοήθειά του κατά την περίοδο των διαπραγματεύσεων.

Ο ΠτΔ υπογράμμισε ακόμα ότι ο ελληνικός λαός θα φανεί απολύτως συνεπής στις υποχρεώσεις του για να παραμείνει στη μεγάλη Ευρωπαϊκή Οικογένεια, παρατηρώντας ωστόσο ότι στην πορεία, και ενόψει αυτής της συνέπειας του ελληνικού λαού, και οι δανειστές - εταίροι μας οφείλουν να προβούν στις αναγκαίες διορθώσεις.

«Ιδίως αναφορικά με τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους της Ελλάδας, καθώς και με την ως σήμερα ακολουθούμενη πολιτική λιτότητας. Οι διορθώσεις αυτές είναι τόσο περισσότερο επιβεβλημένες, όσο δεν αφορούν μόνον την Ελλάδα. Διότι η ως σήμερα πορεία της Ευρωζώνης αποδεικνύει ότι η άνευ όρων πολιτική αυστηρής λιτότητας και σιδηράς δημοσιονομικής πειθαρχίας δεν οδηγεί νομοτελειακώς στην αναπτυξιακή προοπτική, την οποία τόσον έχει ανάγκη η Ευρωζώνη και, εν τέλει, η Ευρωπαϊκή Ένωση στο σύνολό της», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Παυλόπουλος.

Επισήμανε, επίσης, ότι η πραγματική ανάπτυξη, δηλαδή η ανάπτυξη που συμβαδίζει με το καπιταλιστικό σύστημα κατά την καταγωγή του και τη λογική του, είναι νοητή μόνον όταν η αντίστοιχη οικονομική και νομισματική πολιτική υπηρετεί, εν τέλει, τον 'Ανθρωπο. Συγκεκριμένα δε την αξία του Ανθρώπου και την ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητάς του, υπό όρους Κοινωνικού Κράτους Δικαίου και, άρα, Κοινωνικής Δικαιοσύνης.

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας υπογράμμισε ακόμα ότι όπως απέδειξαν οι τελευταίες βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα, ο ελληνικός λαός, στην συντριπτική του πλειοψηφία, εκφράσθηκε υπέρ της παραμονής της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην Ευρωζώνη. Και το έπραξε γνωρίζοντας τις τεράστιες θυσίες που συνεπαγόταν μια τέτοια επιλογή. Θυσίες που έχουν δημιουργήσει στην ελληνική κοινωνία συνθήκες πραγματικής ανθρωπιστικής κρίσης. «Και, κυρίως, θυσίες που, κατά ένα όχι ευκαταφρόνητο μέρος τουλάχιστον, οφείλονται και σε λάθη ή εμμονές ορισμένων εκ των εταίρων της και δανειστών της» επισήμανε.

Αναφερόμενος δε στο ρόλο της Γαλλίας και του Ολάντ στις δύσκολες στιγμές που πέρασε η Ελλάδα, ο κ. Παυλόπουλος, αφού τόνισε ότι καλωσορίζει στην Αθήνα έναν πραγματικό ευπατρίδη ευρωπαϊκής και παγκόσμιας εμβέλειας και μεγάλο φίλο της Ελλάδας, ευχαρίστησε θερμά τον Γάλλο Πρόεδρο λέγοντας ότι «σε μια δύσκολη συγκυρία για την Χώρα μου η Γαλλία και εσείς προσωπικώς, συμβάλατε τα μέγιστα προκειμένου η Ελλάδα να μείνει στην Ευρωπαϊκη Ένωση και στον σκληρό πυρήνα της Ευρωζώνης».

Μάλιστα παρατήρησε ότι «προσφέροντας αυτή τη βοήθεια στην Ελλάδα στην ουσία συνεισφέρετε ουσιωδώς στη διατήρηση της, τόσο σύμφυτης με την υπόστασή της, ενότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης. Διότι, κατά βάθος, βεβαίως και η Ελλάδα, έχοντας συνείδηση της ιστορικής της διαδρομής, δεν φαντάζεται το μέλλον της δίχως την ευρωπαϊκή της προοπτική. Πλην όμως και η Ευρωπαϊκή Ένωση, με βάση τις ελληνικές ιστορικές καταβολές της Δημοκρατίας της και του Πολιτισμού της, δεν είναι νοητή -ούτε, άρα, μπορεί να έχει το μέλλον που της αρμόζει- δίχως την Ελλάδα ως αναπόσπαστο μέλος μέσα στους κόλπους της».

Ακολούθως, ο κ. Παυλόπουλος αναφέρθηκε και στις πρωτόγνωρες προσφυγικές ροές κυρίως λόγω των πρωτόγνωρων τραγικών προσφυγικών ροών, τις οποίες προκαλούν οι εστίες πολέμου, ιδίως στην Μέση Ανατολή. Και υπογράμμισε ότι τις ροές αυτές εμείς, οι Ευρωπαίοι, οφείλουμε να τις διαχειρισθούμε προστατεύοντας, βεβαίως, τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης -που κατά το διεθνές και το ευρωπαϊκό δίκαιο είναι τα σύνορα των κρατών-μελών όπως καθορίζονται κυριάρχως απ' αυτά- αλλά πρωτίστως τους εμπερίστατους πρόσφυγες.

«Και σ' αυτό το σημείο η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί και πρέπει αφενός να εμπνευσθεί από τον, κορυφαίου συμβολισμού, τρόπο με τον οποίον η Αρχαία Ελλάδα αντιμετώπιζε τους Ικέτες, όταν προσέφευγαν στα Ιερά για να προστατευθούν από τους διώκτες τους. Και, αφετέρου, να επιβάλλει, με το κύρος και την ισχύ της, το οριστικό τέλος των εστιών πολέμου στην Μέση Ανατολή», υπογράμμισε ο Πρόεδρος.

Καταλήγοντας, ο κ. Παυλόπουλος διαβεβαίωσε τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας κ. Ολάντ ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να συνεργασθεί στενά με την Γαλλία, που συνιστά βασικό πυλώνα του Ευρωπαϊκού Οικοδομήματος και πρωταγωνιστικό άξονα της ευρωπαϊκής πολιτικής, προσθέτοντας ότι οι στέρεοι δεσμοί που συνδέουν τις δυο χώρες μας προσδιορίζονται, πάντοτε, από το ρυθμό της ιστορίας και τρέφονται από τις πηγές της ελευθερίας και του πολιτισμού.

Στο δείπνο προς τιμήν του Γάλλου Προέδρου παρευρέθησαν επίσης, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γ.Δραγασάκης, ο πρόεδρος της Βουλής Ν.Βούτσης, καθώς και αρκετοί υπουργοί. Τη Νέα Δημοκρατία εκπροσώπησε η Ντόρα Μπακογιάννη, ενώ παρευρέθησαν επίσης αρκετοί διπλωμάτες καθώς και εκπρόσωποι του επιχειρηματικού και επιστημονικού κόσμου.

Αναφορά στο χρέος με το... καλωσόρισες από Ολάντ

Μπορεί η κακοκαιρία που πλήττει την Αθήνα να μην επέτρεψε στην κυβέρνηση να υποδεχθεί στο αεροδρόμιο τον Φρανσουά Ολάντ - ο οποίος πραγματοποιεί διήμερη επίσημη επίσκεψη στη χώρα μας, προσκεκλημένος του Έλληνα Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου - όπως ίσως θα ήθελε ώστε να το εκμεταλλευτεί επικοινωνιακά, ωστόσο αυτό δεν υποβαθμίζει τη σημασία της επίσκεψης του Γάλλου προέδρου, αλλά και τις προσδοκίες γι΄αυτήν - Διαφορετική εικόνα και... μεγαλεία στο Μέγαρο Μαξίμου - Ένα κόκκινο χαλί όλη η Ηρώδου Αττικού - Παυλόπουλος: Η Ελλάδα θα τηρήσει στο ακέραιο τις δεσμεύσεις της. Πάρτε μέτρα για το χρέος - Ολάντ: Να βοηθήσουμε την Ελλάδα

Το αεροσκάφος με τη γαλλική αποστολή προσγειώθηκε στις 17:15 στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος όπου τον υποδέχθηκε ανεπισήμως ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Τον πρόεδρο της Γαλλίας συνοδεύουν τρεις βασικοί υπουργοί του ο υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν, η υπουργός Παιδείας Ναζάτ Βαλό-Μπελκασέμ και η υπουργός Πολιτισμού Φλερ Πελερέν. Επίσης ο γραμματεάς Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Αρλέμ Ντεσίρ, ο επικεφαλής του σοσιαλιστικού κόμματος, μέλη της Εθνοσυνέλευσης και της Γερουσίας. Την αποστολή συμπληρώνει μεγάλος αριθμός επιχειρηματιών που θα διερευνήσουν τις δυνατότητες επένδύσεων στην χώρα μας.

Στο αεροδρόμιο ήταν επίσης για την υποδοχή του κ. Ολάντ οι κ.κ. Μπαλτάς, Ξυδάκης, Γεροβασίλη, Τζανακόπουλος (διευθυντής του ποιτικού γραφείου του πρωθυπουργού) και άλλοι.

Μετά τη σύντομη ανεπίσημη υποδοχή στο αεροδρόμιο, το αυτοκίνητο με τον Φρανσουά Ολάντ και τον Αλέξη Τσίπρα κατευθύνθηκε στο Σύνταγμα όπου ο Γάλλος πρόεδρος κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη.

Στο Σύνταγμα τούς περίμενε ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος. Μετά την κατάθεση ο κ. Ολάντ και η πολιτική συνοδεία του κατευθύνθηκαν στο Προεδρικό Μέγαρο όπου έλαβε χώρα η μεγαλειώδης τελετή επίσημης υποδοχής από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο.

«Η επίσκεψή μου είναι επίσκεψη υποστήριξης και φιλίας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας Φρανσουά Ολάντ, αμέσως μετά την κατάθεση στεφάνου στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη.

Σε σύντομες δηλώσεις που έκανε στα γαλλικά Μέσα Ενημέρωσης σημείωσε ακόμα ότι «η Ελλάδα και Γαλλία έχουν μία κοινή ιστορία πολλών χρόνων, ότι η Γαλλία αγωνίστηκε για να μπει η Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και αγωνίζεται και σήμερα για να παραμείνει».

Αναφέρθηκε επίσης στο μεγάλο πρόβλημα του προσφυγικού, υπογραμμίζοντας ότι «πρέπει να στηρίξουμε την Ελλάδα γιατί τα ελληνικά σύνορα είναι ευρωπαϊκά σύνορα και στηρίζοντας την Ελλάδα στηρίζουμε την Ευρώπη». Ερωτηθείς για το αν θα γίνει συζήτηση για το χρέος απάντησε ότι «ασφαλώς η Γαλλία έχει την πρόθεση να φέρει το θέμα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να ελαφρύνει την Ελλάδα απ' αυτό το βάρος και η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις».

Στον πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας αποδόθηκαν τιμές αρχηγού κράτους από άγημα των τριών κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων. Στη συνέχεια κατέθεσε στέφανο και τήρησε ενός λεπτού σιγή. Η Φιλαρμονική του Πολεμικού Ναυτικού ανέκρουσε τους εθνικούς ύμνους των δύο χωρών και στη συνέχεια ο κ. Ολάντ επιθεώρησε το άγημα μαζί με τον πρωθυπουργό, πριν αποχωρήσει για το Προεδρικό Μέγαρο.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει κατ' ιδίαν συνάντηση των δύο Προέδρων και σύσκεψη των αντιπροσωπειών. Στη συνέχεια έλαβε χώρα η παρασημοφόρηση του Γάλλου Προέδρου με την ανώτερη τιμητική διάκριση που απονέμει το ελληνικό κράτος, το διάσημο του Μεγαλόσταυρου του Τάγματος του Σωτήρος.

Η Ελλάδα θα τηρήσει στο ακέραιο τις δεσμεύσεις της, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος κατά το σύντομο διάλογο που είχε με τον Φρανσουά Ολάντ στο Προεδρικό Μέγαρο, μετά την επίσημη τελετή υποδοχής.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι πρέπει να υπάρξουν αλλαγές αναφορικά με το πρόγραμμα και τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, πάντα με σεβασμό στις διατάξεις του ESM.

Το δεύτερο ζήτημα, στο οποίο αναφέρθηκε ο κ. Παυλόπουλος, αφορά την αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος. Σε εκείνο το σημείο εστίασε στη συμβολή της χώρας και του ελληνικού λαού στην υποδοχή των προσφύγων σημειώνοντας ότι «πρέπει το προσφυγικό να λυθεί με όρους αλληλεγγύης και συνεργασίας. Πρέπει να φυλάξουμε τα σύνορά μας και από την άλλη πρέπει να προστατεύσουμε τον άνθρωπο».

Ζήτησε δε να ενεργοποιηθεί η Ευρώπη και να ασκήσει η Γαλλία το ειδικό της βάρος, για να σταματήσει ο πόλεμος στη Συρία που δημιουργεί το προσφυγικό πρόβλημα και αποτελεί πηγή ανθρωπιστικής κρίσης.

Τελευταίο θέμα που έθεσε ήταν η επίλυση του Kυπριακού, κατά τρόπο που να εξασφαλίζει ενιαία αυτονομία και κυριαρχία και την απρόσκοπτη πορεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαική Ένωση.

Κλείνοντας διαβεβαίωσε τον Πρόεδρο Ολάντ: «Η Ελλάδα θα παραμείνει και θα αγωνιστεί μέσα στην Ευρώπη και μέσα στην Ευρωζώνη, θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και θα τιμήσει την εμπιστοσύνη που της δείξατε».

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος Ολάντ επισήμανε ότι στήριξε την Ελλάδα στις διαπραγματεύσεις του Ιουλίου και έθεσε το θέμα του χρέους, λέγοντας ότι «το επόμενο βήμα είναι η συζήτηση για το χρέος που πρέπει να ξεκινήσει», ζητώντας να παραμείνει σταθερή στις δεσμεύσεις της η Ελλάδα.

Αναγνώρισε επίσης ότι η Ελλάδα είχε πολύ σημαντικές προκλήσεις να αντιμετωπίσει και εξήρε το ρόλο του κ. Παυλόπουλου την επομένη του δημοψηφίσματος στο να δεσμευτούν όλες οι πολιτικές δυνάμεις στην παραμονή της χώρας στην ΕΕ.

«Ο ρόλος σας ήταν σημαντικός» είπε ο κ. Ολάντ και πρόσθεσε ότι «η Γαλλία στήριξε αυτή την πρωτοβουλία. Άλλωστε «τι θα ήταν η Ελλάδα χωρίς τη Γαλλία και η Γαλλία χωρίς την Ελλάδα;», αναρωτήθηκε, ενώ συνεχίζοντας ανέφερε ότι «η Γαλλία ήταν σε όλες τις σημαντικές στιγμές της ιστορίας της Ελλάδας, στο πλευρό της Ελλάδας. Η Γαλλία υποστήριξε προς τους εταίρους της ΕΕ ότι πρέπει να πάρουμε τις σωστές αποφάσεις. Γνωρίζουμε τις προσπάθειες του ελληνικού λαού και τις μεταρρυθμίσεις των τελευταίων ετών, ωστόσο οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να συνεχιστούν. Το επόμενο βήμα θα είναι η συζήτηση για το χρέος που πρέπει να ξεκινήσει. Η επίσκεψή μου έχει και έναν άλλο σκοπό, να πείσουμε γαλλικές επιχειρήσεις να επενδύσουν στην Ελλάδα. Το ζητούμενο είναι η δημιουργία θέσεων απασχόλησης και όχι μόνο η πειθαρχία, αν και η πειθαρχία είναι απαραίτητη. Αν κάποιος αγαπάει την Ελλάδα επενδύει στην Ελλάδα». Έρχομαι στην Ελλάδα γνωρίζοντας την σοβαρότητα της κατάστασης. Βοηθώντας την Ελλάδα, βοηθάμε την Ευρώπη».

Ο Ολάντ αναφέρθηκε τέλος και στο προσφυγικό, υπογραμμίζοντας ότι «Ο πόλεμος στην Συρία έχει οδηγήσει περισσότερους από τέσσερα εκατομμύρια πρόσφυγες να περιφέρονται αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη. Η λύση πρέπει να είναι πολιτική και η Γαλλία θα συνεισφέρει προς αυτή την κατεύθυνση». Για το κυπριακό ανέφερε ότι είναι ένα καθαρά ευρωπαϊκό ζήτημα που αφορά μία χώρα μέλος της ΕΕ, που πρέπει να στηρίξουμε για να βρει τον προσανατολισμό της και τάχθηκε υπέρ της εξεύρεσης λύσης.

Προσδοκία, δε, της κυβέρνησης είναι μία ξεκάθαρη δήλωση στήριξης από τον κ. Ολάντ για προοπτική αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους. Κάτι από το οποίο θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό η επιτυχία της επίσκεψης που ολοκληρώνεται περί τις 19:00 το απόγευμα της Παρασκευής, με την αναχώρηση του Γάλλου προέδρου.

Το επενδυτικό μπρα-ντε-φερ μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας για το ποια χώρα θα επικυριαρχήσει στην Ελλάδα τα επόμενα χρόνια στις αποκρατικοποιήσεις και σε έργα υποδομής λαμβάνει νέες διαστάσεις με τη σημερινή έλευση στην Αθήνα του Γάλλου προέδρου.

Στη φαρέτρα του κ. Φρανσουά Ολάντ να πείσει τον Έλληνα πρωθυπουργό να υποστηρίξει τις γαλλικές επιχειρήσεις είναι η παρουσία σήμερα στην Ελλάδα 120 θυγατρικών γαλλικών επιχειρήσεων που απασχολούν 12.000 εργαζομένους.

Την ίδια ώρα όμως, η Γαλλία τρώει τη σκόνη της Γερμανίας σε επίπεδο ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα, καθώς οι Γάλλοι έχουν επενδύσεις ύψους 4,15 δισ. ευρώ, έναντι 4,65 δισ. ευρώ των Γερμανών, οι οποίοι αναλαμβάνοντας και τη διαχείριση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων μέσω Fraport θα έχουν συνολικές επενδύσεις σχεδόν 6 δισ. ευρώ στη χώρα μας.

Ο Γάλλος πρόεδρος είναι αποφασισμένος να εξαργυρώσει τη στήριξη που έδωσε απλόχερα στον Έλληνα πρωθυπουργό στις συγκλονιστικές συνεδριάσεις της Συνόδου Κορυφής τον περασμένο Ιούλιο.

Στις συζητήσεις Τσίπρα-Ολάντ θα κυριαρχήσουν οι επενδύσεις στο κλάδο ενέργειας και υδρογονανθράκων, όπου το Παρίσι διατηρεί ισχυρή παρουσία. H Total (συμμετέχει στην εκμετάλλευση των κυπριακών «οικοπέδων» 10 και 11), είναι η μόνη που παρακολουθεί στενά την υπόθεση των ελληνικών κοιτασμάτων και μπήκε,- σε συνεργασία με τα EΛΠE-, στο διαγωνισμό για το mega project, διεκδικώντας το «οικόπεδο» 2, παρά τις επιφυλάξεις λόγω τιμών πετρελαίου. Tο άλλο μεγάλο μέτωπο αφορά στην απελευθέρωση της ενεργειακής αγοράς που τα γαλλικά συμφέροντα είναι ήδη τοποθετημένα μέσω της EDF, -της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής εταιρίας ηλεκτρισμού-, στην Elpedison, στις AΠE και της GDF στην Ήρων 2, αλλά προθερμαίνονται για την αποκρατικοποίηση της ΔEH, (εξαγορά του 17%, «μικρής ΔEH» εάν επανέλθει στο προσκήνιο, είτε συνεργασία σε λιγνιτικές και υδροηλεκτρικές μονάδες). Eδώ προβλέπεται ευθεία σύγκρουση με γερμανικούς κολοσσούς (RWE, E.ON).

Στις διευρυμένες συσκέψεις των δύο αντιπροσωπειών και στα δύο γεύματα από ελληνικής πλευράς αναμένεται να είναι οι κ.κ. Αλέκος Φλαμπουράρης, Νίκος Παππάς, Γιάννης Δραγασάκης και Πάνος Καμμένος και οι ομόλογοι των Γάλλων υπουργών Ευκλείδης Τσακαλώτος, Νίκος Φίλης, Γιάννης Τσιρώνης, Όλγα Γεροβασίλη, Αριστείδης Μπαλτάς.

Την Παρασκευή στις 15.15 ο Φρανσουά Ολάντ θα μιλήσει στη γαλλική κοινότητα στη Γαλλική Σχολή Αθηνών, ενώ στις 17.45 θα επισκεφθεί το Corallia, μια ελληνική πρωτοβουλία τεχνολογικών συνεργατικών σχηματισμών, όπου θα υπογραφούν συμφωνίες για την ελληνογαλλική συνεργασία στους τομείς της υψηλής τεχνολογίας.

Η επίσημη αντιπροσωπεία που συνοδεύει τον Φρανσουά Ολάντ στην Αθήνα:

Υπουργοί:
ο Μισέλ Σαπέν, υπουργός οικονομικών, η Ναζάτ Βαλό- Μπελκασέμ υπουργός παιδείας, η Φλέρ Πελερέν υπουργός πολιτισμού και ο γγ αρμόδιος για τα ευρωπαϊκά θέματα Αρλέμ Ντεζίρ.

Kοινοβουλευτικοί:
- η Ντανιέλ Ορουά (Auroi) πρόεδρος της Επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων στο γαλλικό κοινοβούλιο.
- η Μαριέττα Καραμανλή, αντιπρόεδρος της Επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων και πρόεδρος της ομάδας Γάλλο-Ελληνικής φιλίας στο Κοινοβούλιο.
- ο Μεγιέρ Χαμπίμπ, Γάλλος βουλευτής του εξωτερικού ( εκτός Μητροπόλεως).
- ο Ζαν Κριστόφ Καμπαντέλης, βουλευτής Παρισίων και αρχηγός του γαλλικού Σοσιαλιστικού κόμματος.
- ο Ζαν Μπιζέ, γερουσιαστής και πρόεδρος της Επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων στη Γερουσία.
- ο Λυκ Καρβουνάς, γερουσιαστής και πρόεδρος της ομάδας Γάλλο-Ελληνικής φιλίας στη Γερουσία.
- η Περβάνς Μπερές, ευρωβουλευτής και πρόεδρος της αντιπροσωπείας των Γάλλων σοσιαλιστών στο Ευρωκοινοβούλιο.

Αρχηγοί Επιχειρήσεων:
- Πιέρ Κοπέ (Coppey) Γενικός εκπρόσωπος της VINCI (εταιρεία κατασκευών, αυτοκινητόδρομοι, πάρκιν κλπ).
- Φιλίπ Ντελέρ (Delleur) πρόεδρος του διεθνούς τμήματος της Alstom (Μεταφορικά μέσα, τραίνα, μετρό κλπ και παραγωγή ενέργειας (μονάδες ηλεκτροπαραγωγής και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας).
- Ερίκ Γκεμπαλί (Ghebali) Διευθυντής του τμήματος διεθνούς ανάπτυξης της SUEZ Environnement που είναι διεθνώς η δεύτερη εταιρεία διαχείρισης υδάτων.
- Θωμάς Μπρέτ, Αναπληρωτής διευθυντής της BIC (στυλό, ξυραφάκια, αναπτήρες, ιστιοσανίδες κ.α.).
- Πάρις Μουράτογλου, πρόεδρος EREN (φυσικοί πόροι, ανανεώσιμες πηγές).

Προσωπικότητες:
- Ζαν Λουϊ Μπορλό, πρώην υπουργός και πρόεδρος του Ιδρύματος Ενέργειας στην Αφρική.
- Μπρούνο Μπεζάρ Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών.
- Μπρούνο Ντελαέ, πρώην πρέσβυς στην Ελλάδα
- Λουϊ Σβέιτζερ, Γενικός επίτροπος επενδύσεων
- Ζαν Λουί Λε Γκάλ, πρόεδρος του CNES (Εθνικό Κέντρο Διαστημικών Μελετών).

Σχετικές ειδήσεις