Διαπραγμάτευση: Αντίστροφη μέτρηση και όλα στον... αέρα!
Της Μαρίνας Πρωτονοταρίου
Μπορεί η συμφωνία να είναι μονόδρομος, η ψήφιση των προαπαιτούμεων και η ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων απαραίτητη προϋπόθεση για να υπάρξει επόμενη μέρα... εντός ευρώ, όμως όλα είναι στον αέρα και οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται. Τα ανοιχτά μέτωπα είναι περισσότερα από τα κλειστά και η αντίτροφη μέτρηση έχει ξεκινήσει. Η επίσκεψη του Ολάντ δεν έκλεισε κανένα ζήτημα, αντιθέτως τα άφησε όλα ανοικτά. Την ίδια ώρα στο εσωτερικό της χώρας υπάρχει στάση πληρωμών αφού το κράτος δεν μπορεί να καταβάλει ούτε τα οικογενειακά επιδόματα, ούτε το βοήθημα πετρελαίου θέρμανσης.
«Όταν έχεις πολιτικές διαφορές και διαπραγματεύεσαι, δεν υπάρχει τι μπορεί να γίνει» είπε χθες Παρασκευή 23/10/2015 ο υπουργός Οικονομικών κ. Τσακαλώτος περιγράφοντας με ασάφεια ανάλογη της ασάφειας των διαπραγματεύσεων... την επόμενη μέρα που μας περιμένει.
Οι κρίσιμες αποφάσεις θα ληφθούν στο Euroworking Group (EWG) που θα συνεδριάσει στο τέλος της επόμενης εβδομάδας και συγκεκριμένα την Πέμπτη. Κι αυτό για να ελέγξει το κατά πόσο έχει ανταποκριθεί η Ελλάδα στην υλοποίηση του πρώτου πακέτου προαπαιτούμενων μέτρων. Εάν η Αθήνα έχει υλοποιήσει και τις 49 δράσεις, τότε θα δοθεί το πράσινο φως για την εκταμίευση της υποδόσης των 2 δισ. ευρώ από τη μεθεπόμενη εβδομάδα. Ο αγώνας δρόμου για την κυβέρνηση είναι να καταφέρει να φέρει εις πέρας τα μέτρα έως την Τρίτη, και μετά μέχρι την Πέμπτη να έχει ολοκληρωθεί η εισήγηση - έκθεση των θεσμών, βάσει της οποίας θα λάβει τις όποιες αποφάσεις το EWG.
Αν δεν εγκριθεί η δόση την επόμενη εβδομάδα η καθυστέρηση αυτή θέτει σε κίνδυνο τη γενικότερη ολοκλήρωση της αξιολόγησης κάτι που θα έχει καταστροφικές συνέπειες για την ελληνική οικονομία.
Υπενθυμίζεται δε ότι το Βερολίνο θεωρεί την επιτυχή ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης «προϋπόθεση» προκειμένου να γίνει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Μια καθυστέρηση της αξιολόγησης θα μπορούσε να μπλοκάρει την πραγματοποίηση της ανακεφαλαιοποίησης, η οποία αν δεν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους θα οδηγήσει στην εφαρμογή του νέου κοινοτικού πλαισίου για τις τράπεζες, στην οποία ομολογιούχοι αλλά και καταθέσεις πάνω από 100.000 «κουρεύονται».
Οι διαφωνίες
Ο γύρος των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές που ολοκληρώθηκε χθες έκλεισε χωρίς συμφωνία για τα κριτήρια προστασίας της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς για τους οφειλέτες που υπάγονται στον «νόμο Κατσέλη». Η συζήτηση θα συνεχισθεί τις επόμενες ημέρες σε επίπεδο κυρίως τεχνικών κλιμακίων, προκειμένου το θέμα να κλείσει μέχρι την ερχόμενη Πέμπτη.
Η διαφορά ανάμεσα στις δύο πλευρές σε ό,τι αφορά το όριο της αντικειμενικής αξίας της πρώτης κατοικίας που θα προστατεύεται, όσο και για το εισοδηματικό κριτήριο ωστόσο τα «κόκκινα» δάνεια είναι στο δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων που βέβαια πρέπει να έχει κλείσει μέχρι το τέλος του χρόνου και από ότι φαίνεται παίρνει το δρόμο...για το Eurogroup.
Στα μικρά ζητήματα που είναι προς επίλυση για να τελειώσει η διαπραγμάτευση είναι και η ενέργεια, το ασφαλιστικό, η φορολογία και άλλα, όμως το πιο «μεγάλο αγκάθι» είναι ο νόμος Κατσέλη.
Αγκάθι και μάλιστα μεγάλο είναι και το ασφαλιστικό όπου προσπαθούμε να περάσουμε τη φάση αυτή με...γενικές αρχές. Χθες έληξε η διορία που έδωσαν οι εκπρόσωποι των δανειστών στον Υπ. Εργασίας, κ. Γιώργο Κατρούγκαλο για να παρουσιάσει ποσοτικοποιημένα τις γενικές αρχές του νέου Ασφαλιστικού στο οποίο φαίνεται να έχει καταλήξει. Την περασμένη Τετάρτη, ο κ. Κατρούγκαλος παρουσίασε τις "γενικές αρχές" του νέου Ασφαλιστικού. Και τώρα η ελληνική πλευρά φέρεται να διεκδικεί από τους θεσμούς να σπάσει την ασφαλιστική μεταρρύθμιση σε δύο "δόσεις":
Η πρώτη "δόση" η οποία θα περιλαμβάνει την θέσπιση των γενικών αρχών να θεσπιστεί έως τα μέσα Νοεμβρίου.Η δεύτερη "δόση" να έλθει έως το Δεκέμβριο και να περιλαμβάνει την εξειδίκευση των γενικών αρχών.
Οι εκκρεμότητες με τα ενεργειακά προαπαιτούμενα δεν πρόκειται να κλείσουν άμεσα, καθώς όπως είναι γνωστό η ελληνική πλευρά έχει πάρει για όλα τα ενεργειακά μια άτυπη παράταση μερικών εβδομάδων, ενώ επιπλέον κανένα δεν συγκαταλέγεται στα προαπαιτούμενα τα οποία πρέπει να κλειδώσουν μέσα στις αμέσως επόμενες ημέρες, ώστε η κυβέρνηση να πάρει την υποδόση των 2 δισ. ευρώ.
Και για το θέμα του ΦΠΑ στην εκπαίδευση πρέπει να υπάρξουν νέες συζητήσεις, αφού είναι αμφίβολο αν η Κομισιόν θα εγκρίνει ΦΠΑ δύο ταχυτήτων. Και αν εγκακταλειφθεί το θέμα του ΦΠΑ στην παιδεία θα αναζητηθούν ισοδύναμα 168 εκατ. ευρώ...
Διαβάστε ΕΔΩ τι είπαν Τσίπρας - Ολάντ για τα κόκκινα δάνεια.