Νομοσχέδιο ΜΜΕ: Πού διαφωνούν τα κόμματα
Οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι εξέφρασαν την διαφωνία τους τόσο για τον αριθμό των αδειών προς δημοπράτηση και τις υπεραρμοδιότητες του υπουργού Επικρατείας. Παράλληλα, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ ΜΠΕ επέμειναν στην ανάδειξη του θεσμικού ρόλου του ΕΣΡ ως διαμορφωτή του τηλεοπτικού τοπίου και εξέφρασαν επιφυλάξεις για την εφαρμογή τελικά του νομοσχεδίου στην πραγματική αγορά.
Από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος υποστήριξε μεταξύ άλλων πως: «Το θέμα της εισαγωγής και της πληρωμής, καταβολής του φόρου διαφημίσεων, το θέμα της βεβαίωσης και καταβολής των τελών για τη χρήση των συχνοτήτων, ο έλεγχος των καναλιών από τις επιθεωρήσεις εργασίας και ο φορολογικός έλεγχος αλλά και η διαδικασία της αδειοδότησης που εισάγεται σήμερα αποτελούν συγκεκριμένες παρεμβάσεις και αποδείξεις ότι η Κυβέρνηση αυτή είναι συνεπής προς την πρώτη βασική συνταγματική υποχρέωση που έχει με βάση το άρθρο 15 του Συντάγματος».
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής, Χρήστος Παππάς αναφέρθηκε στην ανάγκη ενίσχυσης του σήματος των καναλιών στις ακριτικές περιοχές της χώρας για λόγους εθνικής ασφάλειας και υποστήριξε πως η κυβέρνηση σπατάλησε την ενέργειά της μόνον για τους ισχυρούς του χρήματος και όχι για τον λαό.
Ο Ανδρέας Λοβέρδος, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης δήλωσε πως το κόμμα του διαφωνεί με το άρθρο 2 του νομοσχεδίου για τις δημοπρασίας και ζήτησε τροποιήσεις. «Η Δημοκρατική Συμπαράταξη έθεσε τρεις προϋποθέσεις για να στηρίξει το νομοσχέδιο και ως έχουν τα πράγματα είμαστε απέναντι», τόνισε ο Ανδρέας Λοβέρδος.
Από την πλευρά του ΚΚΕ, ο Γιάννης Γκιόκας υποστήριξε πως το πρόβλημα δεν είναι ο αριθμός των αδειών, αλλά σε ποιους ανήκουν οι άδειες. Σύμφωνα με τον ειδικό αγορητή του ΚΚΕ, οι άδειες θα συνεχίσουν να ανήκουν στους εφοπλιστές, βιομηχάνους, τραπεζίτες «και αυτό είναι που πρέπει να ανατραπεί». Αναφέρθηκε και στους εργαζόμενους στα ΜΜΕ και ζήτησε να ξεκαθαριστεί με ρητό τρόπο το εργασιακό τους καθεστός, με κλαδικές συλλογικές συμβάσεις, κοινωνικοασφαλιστικά δικαίωματα κλπ.
Ο Σπύρος Δανέλλης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού, ισχυρίστηκε πως η κυβέρνηση επιχειρεί στο νομοσχέδιο πάνω σε λάθος μοντέλο και ότι μόνον ισχυροί θεσμοί μπορούν να σταθούν απέναντι στη διαπλοκή. Από την άλλη, το Ποτάμι συμφωνεί με την βάση εξυγίανσης των ΜΜΕ, την αναβάθμιση του ΕΣΡ και της ΕΕΤΤ.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ Αθανάσιος Παπαχριστόπουλος επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι κανάλια έπαιξαν βρώμικο ρόλο στο Χρηματιστήριο, στα έργα των Ολυμπιακών Αγώνων, για την αποκλειστικότητα της DIGEA.
Ο Γεώργιος Καρράς, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ενωσης Κεντρώων, υποστήριξε πως το νομοσχέδιο δεν λύνει σειρά ζητημάτων και πρότεινε για την διευκόλυνση των περιφερειακών καναλιών να τους δοθεί η δυνατότητα σταδιακής χρηματικής καταβολής για τις άδειες, υπό τον όρο εγγυητικών επιστολών για να μην βγουν εκτός τηλεοπτικού τοπίου.