Βουλή: Επιταχύνονται οι διαδικασίες για τον έλεγχο προβληματικών «πόθεν έσχες»
Προτεραιότητα όμως, όπως τόνισε ο πρόεδρος της Επιτροπής, δίνεται και στις υποθέσεις πόθεν έσχες υπουργών, ώστε να ξεκαθαριστούν γρήγορα και πλήρως και να μην υπάρχει καμία σκιά.
Εντός 10 ημερών υποχρεούνται περίπου 60 νυν και πρώην βουλευτές με δηλώσεις πόθεν έσχες που εμφανίζονται «προβληματικές» να προσκομίσουν περαιτέρω στοιχεία στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Επιτροπής, Γιώργο Βαρεμένο, έχουν ήδη σταλεί οι σχετικές επιστολές.
Για την περίπτωση του υπουργού Οικονομικών Γιώργου Σταθάκη, η έρευνα της Επιτροπής επιβεβαιώνει τα όσα ο ίδιος είχε αναφέρει, ότι οικειοθελώς κατέθεσε συμπληρωματική δήλωση στο «πόθεν έσχες» του 2012 ενώ το ποσό του ενός εκατομμυρίου ευρώ περιλαμβάνεται στο πόθεν έσχες του 2013 (χρήση 2012) που σύντομα θα δημοσιευθεί.
Παράλληλα, η Επιτροπή ζήτησε από τον ορκωτό λογιστή να επεκτείνει τον έλεγχο στα επόμενα έτη και να συντάξει έκθεση «αν υπάρχει παράνομος πλουτισμός», δηλαδή αν έχει φορολογηθεί.
Σε ό,τι αφορά στην υπόθεση του υπουργού Επικρατείας Αλέκου Φλαμπουράρη με την κατασκευαστική εταιρία στην οποία ήταν μέτοχος, σύμφωνα με τον κ. Βαρεμένο, η μεταβίβασή της περιλαμβάνεται στο «πόθεν έσχες» του 2015, (χρήση 2014), το οποίο ακόμα δεν έχει ελεγχθεί.
Πάντως, η Επιτροπή αποφάσισε να ελεγχθεί κατά προτεραιότητα από τους ορκωτούς λογιστές αμέσως μόλις γίνει η ανάθεση του έργου για τον έλεγχο του «πόθεν έσχες» ενώ έχει ζητηθεί από τον κ. Φλαμπουράρη να επισυνάψει και τον τελευταίο ισολογισμό της κατασκευαστικής επιχείρησης, προκειμένου να διερευνηθεί οι καταγγελίες του βουλευτή του Ποταμιού Χάρη Θεοχάρη, περί «μαύρων ταμείων».
Για την υπόθεση του πρώην βουλευτή των ΑΝΕΛ Παύλου Χαϊκάλη, σχετικά με την off shore εταιρία στη Κύπρο, διαπιστώθηκε ότι έχει εισπράξει 30.000 ευρώ και θα γίνει έλεγχος αν δηλώθηκε το ποσό αυτό στην Ελλάδα για να φορολογηθεί.
Ταυτόχρονα, η Επιτροπή ζήτησε συνδρομή από την Κύπρο, όπου οι εταιρίες από το 2003 δεν θεωρούνται off shore αλλά ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, όπως εξήγησε ο κ. Βαρεμένος, συμπληρώνοντας ότι το συμπέρασμα πάντως είναι πως δεν ήταν μέτοχος ο κ. Χαϊκάλης αλλά είχε συμβληθεί.
Τέλος, αναφορικά με τον πρώην βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Μητρόπουλος,ο κ. Βαρεμένος ανέφερε ότι με την υπόθεση ασχολούνται πλέον οι οικονομικοί εισαγγελείς που έχουν στα χέρια τους την υπόθεση.