«Σφαγή» στη ΝΔ για το δαχτυλίδι του προέδρου
Τι κι αν απομένουν μόλις 24 ημέρες προτού οι ψηφοφόροι της Νέας Δημοκρατίας εκλέξουν το νέο τους αρχηγό, η ατμόσφαιρα στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θυμίζει μάλλον σκηνικό αιματηρού εμφυλίου πολέμου.
ΜΑΧΗ ΜΕΧΡΙΣ ΕΣΧΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΧΗΓΙΑ – ΤΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΟΙ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ – ΟΛΟΙ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΟΛΩΝ ΜΕ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΔΙΑΞΙΦΙΣΜΟΥΣ ΜΕΣΩ TWITTER
Έριδες, μίση και χτυπήματα κάτω από τη μέση φαίνεται πως έχουν γίνει πλέον «δεύτερη φύση» μέσα στη Συγγρού, αφού οι τέσσερις υποψήφιοι διεκδικούν μια θέση στον ήλιο. Και σε αυτή την κούρσα μόνον ο πρώτος τα παίρνει όλα.
Η τελευταία δημοσκόπηση της Alco για την εφημερίδα «Πρώτο Θέμα» κατέδειξε σημαντικό προβάδισμα του νυν προέδρου Βαγγέλη Μεϊμαράκη, με ποσοστό 47% επί των πρόσφατων ψηφοφόρων του κόμματος, έναντι 24,4% που συγκεντρώνει ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, 18,1% για τον Κυριάκο Μητσοτάκη και 7,5% για τον Άδωνι Γεωργιάδη.
Η εικόνα, ωστόσο, φαίνεται ότι αλλάζει όταν στην πρόθεση ψήφου ερωτώνται όσοι ψήφισαν άλλο κόμμα στις πρόσφατες εκλογές, αλλά ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στην ψηφοφορία της 22ας Νοεμβρίου: Εκεί, ο κ. Τζιτζικώστας προηγείται με 49,2% έναντι 26,2% που τάσσεται υπέρ του κ. Μεϊμαράκη, ενώ ακολουθούν οι κ.κ. Μητσοτάκης και Γεωργιάδης με 9,2% και 7,7% αντίστοιχα.
Από τις δύο αντικρουόμενες αυτές μετρήσεις γίνεται κατανοητό πως όλα τα σενάρια είναι πιθανά, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξει και δεύτερος γύρος, σε περίπτωσης που ο πρώτος υποψήφιος – όποιος κι αν είναι εν τέλει αυτός – δεν συγκεντρώσει την απαιτούμενη πλειοψηφία.
Τζιτζικώστας εναντίον Μεϊμαράκη και Σαμαρά
Την ίδια στιγμή, με γνώμονα τα ποσοστά, ο κ. Τζιτζικώστας επιχείρησε να ανεβάσει τους τόνους της αντιπαράθεσης έναντι του κ. Μεϊμαράκη, με αιχμή του δόρατος την παρουσία των τεσσάρων υποψηφίων για την αρχηγία της ΝΔ στο πρόσφατο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) στη Μαδρίτη.
Ο περιφερειάρχης κατηγορεί τον νυν πρόεδρο του κόμματος ότι κάλεσε εν είδει προσχήματος του τρεις συνυποψηφίους του στην ισπανική πρωτεύουσα, ενώ δεν δίστασε να πει ότι «ο κ. Μεϊμαράκης καταφεύγει σε συμφωνίες πίσω από κλειστές πόρτες», με αφορμή την επιλογή της Ντόρας Μπακογιάννη ως υποψήφιας αντιπροέδρου του ΕΛΚ, μια υποψηφιότητα που εν τέλει δεν ευδοκίμησε.
«Ενώ η παράταξη είχε επιλέξει άλλο πρόσωπο, τον Κυριάκο Μητσοτάκη, προέκυψε η κ. Μπακογιάννη», δήλωσε με νόημα ο κ. Τζιτζικώστας, αποδίδοντας την επιλογή της σε συμφωνία με τον κ. Μεϊμαράκη που έγινε «πίσω από κλειστή πόρτα και με στόχο τις εσωκομματικές εκλογές».
Ο ίδιος, όμως, επιτέθηκε και εναντίον του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, λέγοντας: «Συγκρούστηκα και προσωπικά μαζί του πριν από 1,5 χρόνο, αλλά και για κάποιες πολιτικές επιλογές, όπως ήταν ο ΕΝΦΙΑ και ο στραγγαλισμός στην αυτοδιοίκηση».
Η αντίδραση Άδωνι μέσω Twitter
Η δήλωση αυτή του κ. Τζιτζικώστα πυροδότησε τη θρυαλλίδα της αντιπαράθεσης στους κόλπους της ΝΔ, με τον Άδωνι Γεωργιάδη να απαντά εμμέσως πλην σαφώς μέσω Twitter στον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας.
«Απευθύνομαι σε όλους τους Νεοδημοκράτες που δώσαμε μαζί την μάχη της 25ης Ιαν και τους λέω: να είστε υπερήφανοι για την Κυβέρνησή μας», έγραψε ο κ. Γεωργιάδης στο Twitter.
Και πρόσθεσε: «Την ώρα που η Κυβέρνηση του Τσίπρα στέλνει τον ΕΝΦΙΑ και μάλιστα αυξημένο σε κάποιους, εμείς πάλι κατηγορούμε τη ΝΔ για τον ΕΝΦΙΑ;».
Επί της ουσίας, η τοποθέτηση Τζιτζικώστα έδωσε μια καλή ευκαιρία στον κ. Γεωργιάδη να προχωρήσει σε ένα άνοιγμα προς το «σαμαρικό» στρατόπεδο, το οποίο – ούτως ή άλλως – δεν βλέπει με καλό μάτι ούτε την υποψηφιότητα του περιφερειάρχη, πόσω δε μάλλον αυτή του κ. Μεϊμαράκη.
Και μπορεί το στενό περιβάλλον του πρώην πρωθυπουργού να επιμένει ότι ο κ. Σαμαράς δεν ανακατεύεται με τα της προεκλογικής κόντρας των τεσσάρων υποψηφίων, όμως «ο κόσμος το’χει τούμπανο και η Συγγρού κρυφό καμάρι» ότι ο ίδιος βρίσκεται σε αντιπαράθεση με τον νυν πρόεδρο του κόμματος.
Μητσοτάκης εναντίον Τζιτζικώστα
Την ίδια στιγμή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξαπέλυσε και αυτός με τη σειρά του επίθεση στον Απόστολο Τζιτζικώστα μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο Twitter:
Παράλληλα, τάχθηκε εκ νέου υπέρ ενός τηλεοπτικού ντιμπέιτ ανάμεσα στους τέσσερις υποψήφιους, ενώ αναφερόμενος στη ΝΔ έκανε λόγο για ένα «μη ελκυστικό κόμμα προς τους πολίτες», το οποίο διακατέχεται από «φεουδαρχικές δομές».
Η αντιπαράθεση των τεσσάρων είναι σίγουρο ότι θα οξυνθεί μέσα στο προσεχές διάστημα και ειδικά όσο πλησιάζει η ημέρα της κάλπης. Το ζήτημα παραμένει: Πώς θα βρει τη ΝΔ η επόμενη ημέρα μετά την 22α Νοεμβρίου; Θα κινηθεί δεξιότερα ή θα επιλέξει ένα άνοιγμα προς τον κεντροδεξιό χώρο; Πώς θα μπορέσουν όλες αυτές οι διαφορετικές φωνές να υπερκεράσουν τις όποιες διαφωνίες και τα πάθη τους και να διατηρήσουν την ενότητα της συντηρητικής παράταξης;
Οψόμεθα…