Κοτζιάς - Στάινμαϊερ: Κοινή λύση για το προσφυγικό και δίκαιη κατανομή των προσφύγων

Το δρόμο της ανοικοδόμησης των καλών σχέσεων και της εμπιστοσύνης Ελλάδας-Γερμανίας, που θα ξεπεράσει παλιά στερεότυπα και προκαλήψεις που δημιουργήθηκαν στην τελευταία διετία, άνοιξε η σημερινή επίσκεψη του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών του Φράνκ Βάλτερ Στάινμαϊερ.

Κοτζιάς - Στάινμαϊερ: Κοινή λύση για το προσφυγικό και δίκαιη κατανομή των προσφύγων
3'

Αυτό το μήνυμα θέλησαν να δώσουν στην Αθήνα τόσο ο ίδιος ο κ. Στάινμαϊερ όσο και ο Έλληνας ομόλογός του Νίκος Κοτζιάς, στο πλαίσιο κοινής συνέντευξης Τύπου μετά τη συνάντησή τους.

Από την πλευρά του, ο κ. Στάινμαϊερ, τονίζοντας τη σημασία επαναπροσέγγισης των δύο λαών και ειδικότερα των νέων πρότεινε τη σύσταση Ιδρύματος Ελληνο-Γερμανικής Νεολαίας κατά τα πρότυπα αυτού με τη Γαλλία, ως εμπειρία και βάση.
Οι δύο υπουργοί συζήτησαν για την πορεία των ελληνο-γερμανικών σχέσεων και την ανάπτυξη της συνεργασίας τους, καθώς επίσης και για τις εξελίξεις στα Βαλκάνια, τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, τις εξελίξεις στο Κυπριακό και φυσικά το προσφυγικό ζήτημα.

«Το προσφυγικό δεν θα γίνει αφορμή καταπάτησης της ελληνικής κυριαρχίας» τόνισε ο κ. Κοτζιάς και αποσαφήνισε ότι για την αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών θα πρέπει να σταματήσει ο πόλεμος στη Συρία, ενώ τόνισε τη σημασία της καταγραφής και ταυτοποίησης των προσφύγων ήδη στην Τουρκία και από εκεί την ανακατανομή τους στην Ευρώπη ώστε να μην κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές.

Ως τρίτη βασική παράμετρο ο κ. Κοτζιάς ανέφερε την ανάγκη συντονισμού και δίωξης των συστημάτων εμπορίου ψυχών που βρίσκονται, όπως είπε, στην απέναντι πλευρά, εκεί που είναι η αφετηρία, ενώ παράλληλα τόνισε τον κίνδυνο των νέων κυμάτων από 300.000 πρόσφυγες, που ετοιμάζονται να εγκαταλείψουν τους καταυλισμούς της Ιορδανίας και Λιβάνου, λόγω της οικονομικής εξαθλίωσης στην οποία αναγκάζονται να βιώνουν (με 43 σεντς την ημέρα) με αποτέλεσμα να μην παραμένουν κοντά στις εστίες τους.

Ο κ. Κοτζιάς έκανε έκκληση, επίσης, να μην παίζουν κάποιοι με τη φωτιά, έχοντας επαφές με τους Αδελφούς Μουσουλμάνους, και ανέφερε τους κινδύνους αποσταθεροποίησης όλης της περιοχής από μία ενδεχόμενη άτακτη κατάρρευση του Αιγυπτιακού καθεστώτος.

Ο Έλληνας ΥΠΕΞ τόνισε ότι η Ελλάδα υποφέρει από μεγάλες ροές προσφύγων και παίρνει όλα τα δυνατά μέτρα με τεράστιο δημοσιονομικό κόστος. Σχετικά με τον συσχετισμό του προσφυγικού βάρους και του σκληρού οικονομικού προγράμματος που έχει να εφαρμόσει η Ελλάδα, ο κ. Κοτζιάς ανέφερε χαρακτηριστικά το παράδειγμα των κόκκινων δανείων σε αντιπαράθεση με τη δημιουργία στέγης για τους 50.000 πρόσφυγες.

Ο κ. Στάινμαϊερ, από την πλευρά του, είπε ότι δεν θα υπάρξει λύση του προσφυγικού χωρίς αποκλιμάκωση της έντασης στις χώρες προέλευσης. Τόνισε την ανάγκη δίκαιης κατανομής των προσφύγων στις χώρες της ΕΕ και κυρίως την ανάγκη μίας ευρωπαϊκής κοινής λύσης. Η Ελλάδα, όπως είπε, διαπιστώνουμε ότι αναγνωρίζει την ανθρωπιστική της ευθύνη και πράττει αντίστοιχα», εξηγώντας ότι δεν θα υπάρξουν δυνατότητες επίλυσης του προβλήματος στην Ευρώπη αν ο καθένας ρίχνει τις ευθύνες του στον άλλον. Παράλληλα αναφέρθηκε στην ανάγκη μίας ευρωπαϊκής προσέγγισης για την φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ.

Σχετικά με τους χώρους πρώτης εγκατάστασης, ο Γερμανός ΥΠΕΞ είπε ότι είναι απαραίτητοι, επισημαίνοντας αφενός ότι πρέπει να υπάρξει μία δίκαιη κατανομή των βαρών στις χώρες της ΕΕ και αφετέρου ότι πρέπει να αντιμετωπιστούν τα αίτια που τρέπουν σε φυγή τους πρόσφυγες, τονίζοντας τη σημασία της αυριανής διάσκεψης στη Βιέννη για την αναζήτηση πολιτικής λύσης ικανής να γεφυρώσει τις διαφορές στο θέμα της Συρίας. Αν καταφέρουμε, είπε, μια συμφωνία στη βάση αρχών που θα μπορούσε να τηρήσει η Συρία και να υπάρξει μια υπηρεσιακή κυβέρνηση, αυτή θα ήταν μια μεγάλη επιτυχία.
Σχετικά με την Τουρκία, είπε ότι έχει ρόλο κλειδί στο προσφυγικό πρόβλημα, επισημαίνοντας την ανάγκη επαφών και συζητήσεων που θα έχουν κάποιο αποτέλεσμα.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή