Τσίπρας: Ανίκανη η ΕΕ να διαχειριστεί τις προσφυγικές ροές (vid)
Ο Έλληνας πρωθυπουργός υποστήριξε κατά τη διάρκεια ομιλίας στην Ώρα του Πρωθυπουργού και απαντώνας στην επίκαιρη ερώτηση για το προσφυγικό, του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργου Κουμουτσάκου: «Σήμερα όσοι σπείρανε ανέμους, θερίζουν θύελλες», αναφερόμενος στην πολιτική της ΕΕ απέναντι στο προσφυγικό και τόνισε: «Ως μέλος της Ευρωπαϊκής ηγεσίας, αισθάνομαι ντροπή για την αντικανότητα της Ευρώπης να αντιμετωπίσει το ανθρώπινο δράμα όσο για το επίπεδο της συζήτησης. Ο ένας προσπαθεί να πετάξει το μπαλάκι στον άλλον. Κροκοδείλια τα δάκρια για τα νεκρά παιδιά στις ακτές του Αιγαίου, διότι είναι συμπαθή τα νεκρά παιδιά, προκαλούν θλίψη, αλλά τα ζωντανά παιδιά που στοιβάζονται στον δρόμο, δεν τα συμπαθεί κανένας!»
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε: «Το επίπεδο συζήτησης στην ΕΕ, καταδυκνείει την αδυναμία της Ευρώπης να υπερασπιστεί τις αξίες της, την ώρα που ορισμένες κυβερνήσεις ακολουθώντας την δική σας αντίληψη (του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας), υιοθετεί την λογική να υψώσουμε τείχη και συρματοπλέγματα. Να σας πω ότι σύμφωνα με την δική μου αντίληψη από μία αριστερή προοπτική, το ευρωπαϊκό όραμα γεννήθηκε όταν έπεσε το τείχος του Βερολίνου που χώριζε τον ίδιον λαό».
«Πρώτιστο καθήκον μας» κατά τον Έλληνα πρωθυπουργό είναι «το ανθρωπιστικό καθήκον». Στο σημείο αυτό της ομιλίας του συνεχάρη τους «άνδρες και γυναίκες της ελληνικής ακτοφυλακής που σώζουν ζωές». Υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας: «Πρώτιστο καθήκον τους είναι η νομιμότητα και η φύλαξη των συνόρων, αλλά μεγαλύτερο καθήκον τους είναι η διάσωση ζωών, είναι το πρώτιστο καθήκον της ανθρωπιάς».
Υποστηρίξε δε πως: «Αισθάνθηκα πολύ δυσάρεστο όταν κάποιοι ηγέτες χωρών, δεν έχει νόημα ποιοι, κατά τη διάρκεια της Συνόδου της περασμένης Κυριακής με τον ίδιο τρόπο που προεκλογικά κάποια στελέχη της αντιπολίτευσης, στηλίτευαν την ελληνική κυβέρνηση που μιλούσε για το ανθρωπιστικό καθήκον, μας κατηγόρησαν ότι δεν μπορούμε να φυλάξουμε τα σύνορά μας».
«Σταθερή θέση της χώρας μας δεν είναι να ενθαρρύνουμε χερσαίες ή θαλάσσιες ανεξέλεγκτες προσφυγικές ροές με τον κίνδυνο της απώλειας ζωών από την Τουρκία προς την υπόλοιπη Ευρώπη. Θέση μας είναι να στηρίξουμε μία συγκροτημένη διαδικασία επανεγκατάστασης από την Τουρκία προς την Ευρώπη και για όσους έχουν, ήδη, περάσει, μετεγκατάστασης από την Ελλάδα προς τις ευρωπαϊκές χώρες», δήλωσε από το βήμα της Βουλής, ο Αλέξης Τσίπρας και συμπλήρωσε πως: «Δευτερογενείς ροές θα πρέπει να αποθαρρύνονται, ακριβώς, γιατί εμείς δεν θέλουμε να ταλαιπωρούνται οι πρόσφυγες με κίνδυνο να χάσουν την ζωή τους, αλλά θέλουμε η μετεγκατάστασή τους να γίνεται συντονισμένα και με νόμιμο τρόπο».
Για το θέμα της απελευθέρωσης της βίζας που έχει ζητήσει η Τουρκία, ο Αλέξης Τσίπρας ισχυρίστηκε πως αυτό είναι ένα θέμα το οποίο πρωτίστως θα πρέπει να απασχολεί την Γερμανία η οποία έχει τρία εκατομμύρια Γερμανούς πολίτες τουρκικής καταγωγής.
«Θα πρέπει να διαχειριστούμε τα προβλήματα με οξυδέρκεια», τόνισε ο Ελληνας πρωθυπουργός και ανέφερε μεταξύ άλλων πως εάν απελευθερωθεί η βίζα, αυτό θα σημαίνει ότι ακόμη τρία εκατομμύρια πολίτες τουρκικής καταγωγής θα πάνε στην Γερμανία.
Είναι θετική η Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, αρκεί να τηρηθούν οι προϋποθέσεις και οι κανόνες που ορίζει η ενταξιακή διαδικασία, ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός. «Δεν πρέπει να είμαστε οι φτωχοί συγγενείς» σε όλη αυτήν την διαδικασία, τόνισε και υποστήριξε πως η Τουρκία πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της για τα ανθρώπινα δικαιώματα, τον εκδημοκρατισμό. Η Ελλάδα πρέπει να είναι ενεργή στην συζήτηση για την ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας, υποστήριξε ο Αλέξης Τσίπρας ο οποίος αναφέρθηκε στην επίλυση της επί 40 χρόνια Κατοχής της Κύπρου από την Τουρκία.
«Αυτή είναι στάση εθνικής ευθύνης στο ζήτημα αυτό», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε λέγοντας πως: «Δεν έχουμε σκοπό να αφήσουμε την κυρία Μέρκελ να διαπραγματεύεται με τους Τούρκους. Εμείς είμαστε οι Ευρωπαίοι γείτονες της Τουρκίας και θα πρέπει να αναλάβουμε πρωτοβουλίες».
Για το θέμα των κοινών περιπολιών, ισχυρίστηκε πως αυτό «έχει ληθεί». Μετά τις πρώτες «λεκτικές αστοχίες» που υπήρξαν για το θέμα, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό «όλοι οι ευρωπαίοι επανέρχονται στην λογική των συντονισμένων περιπολιών και όχι των κοινών». Εξάλλου, όπως ανέφερε, ακόμη και στο ενδεχόμενο κοινών περιπολιών και με την συμμετοχή της Frontex, δεν θα υπήρχε αποτέλεσμα καθώς σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο δεν θα μπορούσε παρά μόνον να γίνει διάσωση και τίποτε άλλο.
Κατά τον Έλληνα πρωθυπουργό οι ουσιαστικές περιπολίες θα πρέπει να γίνονται στις ακτές της Τουρκίας εκεί απ’ όπου ξεκινούν «τα σαπιοκάραβα των διακινητών».
Λίγο πριν ολοκληρώσει την ομιλία του, οι τόνοι ανέβηκαν. Ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος, όπως υποστήριξε στους Ευρωπαίους Εταίρου, αναρωτήθηκε: «Πόσο στ’ αλήθεια κοστολογείτε μια ανθρώπινη ζωή, ένα παιδάκι πέντε ετών που πνίγεται στο Αιγαίο κι εμείς πρέπει να πάρουμε από αυτό;»
Και κατέληξε λέγοντας: «Απευθύνομαι στους Ευρωπαίους Εταίρους που κουνάνε το δάχτυλο στην Ελλάδα που βρίσκεται σε κρίση. Ο ελληνικός λαός είναι φτωχός, αλλά είναι πλούσιος σε αξίες. Η Ελλάδα διδάσκει ανθρωπιά. Διδάσκει στους Ευρωπαίους Εταίρους ποίο είναι το πραγματικό πρόσωπο της Ευρώπης, αυτό που δείχνει η Μυτιλήνη και όχι το πρόσωπο στα σύνορα της Ουγγαρίας όπου κάποιοι βάζουν τρικλοποδία στα παιδιά προσφύγων για να τα φωτογραφίσουν. Θα ξεπεράσουμε αυτήν την κρίση με το κεφάλι ψηλά, όπως μας αξίζει ως Ελληνες».