Υπερψήφιση με αστερίσκους του ν/σ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών

Σε μια άδεια αίθουσα ψηφίσθηκε από την... Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Υπερψήφιση με αστερίσκους του ν/σ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών
7'

Υπέρ του νομοσχεδίου ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, Ν.Δ., Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ), Ποτάμι, Ανεξάρτητοι Έλληνες και Ένωση Κεντρώων. Καταψήφισαν η Χρυσή Αυγή και το ΚΚΕ. Δεκτά έγιναν κατά πλειοψηφία τα άρθρα του νομοσχεδίου, ενώ το νομοσχέδιο ψηφίστηκε και στο σύνολό του. Το Ποτάμι καταψήφισε το άρθρο 2, επισημαίνοντας πως δεν έχει πρόβλεψη για τους μικροομολογιούχους.

Η συζήτηση έγινε χωρίς τις συνηθισμένες κορώνες αλλά με διακομματικούς αστερίσκους με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο να δηλώνει αισιόδοξος για την πορεία της ανακεφαλαιοποίησης υποστηρίζοντας ότι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών γίνεται παράλληλα με την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων, ενώ σημείωσε ότι και οι δύο διαδικασίες θα έχουν ολοκληρωθεί έως το τέλος του έτους.

"Σήμερα η ανακεφαλαιοποίηση και στην 2η σειρά προαπαιτούμενων η αντιμετώπιση των "κόκκινων δανείων" ώστε να λυθούν και τα δύο εως το τέλος του έτους" είπε.

Παράλληλα, σημείωσε ότι οι νέες μετοχές που θα πάρει το ΤΧΣ θα είναι κοινές με δικαίωμα ψήφου ενώ πρόσθεσε ότι η σχετική υπουργική απόφαση που θα εκδοθεί θα προβλέπει ότι η μετατροπή των παλιών προνομιούχων μετοχών θα γίνει επίσης σε κοινές με δικαίωμα ψήφου.

Λάθη επεσήμανε ο Δραγασάκης

Σχολιάζοντας τις αιτιάσεις τις αντιπολίτευσης κατά τη διάρκεια της συζήτησης επί του σχεδίου νόμου για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης είπε ότι κάνουν λάθος όσοι δεν βλέπουν ότι το προηγούμενο διάστημα διεξήχθη ένας πόλεμος ενάντια όχι στην κυβέρνηση αλλά στη χώρα.

"Πρέπει να αντλούμε μαθήματα και όχι απλώς να καταγγέλλουμε ο ένας τον άλλο" τόνισε και υποστήριξε, ότι στα χρόνια της κρίσης δημιουργήθηκε ένας καταστροφικός φαύλος κύκλος ανάμεσα στις τράπεζες και την πραγματική οικονομία και πρόσθεσε, ότι "αν δεν βγούμε από αυτό τον κύκλο θα βουλιάζουμε διαρκώς".

Συνεχίζοντας έκανε λόγο για "οικονομικό κανιβαλισμό", στην αρχή της κρίσης, όταν οι τράπεζες ήταν σε πολύ καλή κατάσταση και φορτώθηκαν με κρατικά ομόλογα τα οποία αργότερα "κουρεύτηκαν" με το PSI. Σύμφωνα με τον κ. Δραγασάκη, το κούρεμα των ομολόγων, η αύξηση των κόκκινων δανείων, λόγω της κρίσης και της ανεργίας καθώς και οι απώλειες καταθέσεων ύψους 120 δισ. ευρώ, οδήγησαν στη σημερινή κατάσταση των τραπεζών.

Η ευθύνη στους προηγούμενους

Πριν από την ψήφιση ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, παρεμβαίνοντας στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση επί του σχεδίου νόμου για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών απέδωσε την ευθύνη για τα προβλήματα του τραπεζικού συστήματος στις πολιτικές των προηγούμενων κυβερνήσεων, οι οποίες δεν αντιμετώπισαν το πρόβλημα των κόκκινων δανείων.

Ο κ. Σταθάκης είπε, ότι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ήταν επιβεβλημένη λόγω της ενοποίησης του τραπεζικού συστήματος από την 1η Ιανουαρίου του 2016.

Ο υπουργός Οικονομίας, σημείωσε ότι, το θέμα των κόκκινων δανείων καθιστούσαν την κατάσταση των τραπεζών προβληματική και πρόσθεσε ότι, παρά τις προηγούμενες ανακεφαλαιοποίησεις, οι τράπεζες δεν προχώρησαν σε καμιά ενέργεια αναδιάρθρωσης των κόκκινων δανείων τα οποία στο τέλος του 2014, είχαν φθάσει στο 14 39,9%, ενώ μόνο στο 2014 αυξήθηκαν κατά εννέα μονάδες.

Σχολιάζοντας ο κ. Σταθάκης, τα επιχειρήματα της αντιπολίτευσης, ότι το δημοψήφισμα και οι εκλογές που ακολούθησαν οδήγησαν σε φυγή καταθέσεων, έκανε λόγο για καταστροφολογία, ενώ αναρωτήθηκε "από πότε οι εκλογές φέρνουν οικονομική καταστροφή". Ανέφερε μάλιστα ότι τρεις εβδομάδες πριν από τις εκλογές του Ιανουαρίου που δεν ήταν κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ, αποσύρθηκαν από τις τράπεζες 18 με 19 δισ. ευρώ από καταθέσεις .

Εγκλημα που το πληρώνουμε όλοι ήταν το σχόλιο του προέδρου της ΝΔ Ευάγ. Μεϊμαράκη, ο οποίος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι η ανακεφαλαιοποίηση είναι μόνο λόγω των σχεδιασμών και μέτρων της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Υποστήριξε ότι η ανακεφαλαιοποίηση αυτή δεν οφείλεται στην οικονομική κρίση, αλλά έγινε αναγκαία από την ανεύθυνη πολιτική που άσκησε η κυβέρνηση.

Ο πρόεδρος της ΝΔ σε αναδρομή του των όσων έγιναν συνέδεσε την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με την τραπεζική αργία, τα capital control, το δημοψήφισμα... τις εκλογές.

«Δεν άκουσα να απολογείστε για τη ζημιά που κάνατε. Δεν ζητάτε συγγνώμη για τα ψέματα. Τέτοιος κυνισμός. Έχετε γίνει τυφλοί ζηλωτές του πιστής εφαρμογής του μνημονίου» υπογράμμισε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, άσκησε κριτική λέγοντας μεταξύ άλλων κινείται στην ίδια αντιλαϊκή κατεύθυνση των προηγούμενων ανακεφαλαιοποιήσεων που υλοποίησαν οι κυβερνήσεις τότε της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Άλλωστε γι αυτό μάλλον σας στηρίζουν και σήμερα. Αξιοποιεί το φόβητρο του κουρέματος των καταθέσεων για να φορτώσει νέα βάρη στις πλάτες του λαού για να πληρώσει ο λαός τις συνέπειες που είχαν οι τραπεζικοί όμιλοι από την αύξηση των κόκκινων επιχειρηματικών δανείων και από τη φυγή κεφαλαίων και καταθέσεων στο εξωτερικό σε συνθήκες κρίσης.

Κριτική και αντιπαραθέσεις για τους λόγους που οδήγησαν στην τρίτη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και για τα πεπραγμένα της προηγούμενης κυβέρνησης κυριάρχησαν στις τοποθετήσεις των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων των κομμάτων κατά τη σημερινή συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής επί του σχεδίου νόμου για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Έντονη κριτική δέχθηκε ο υπουργός Οικονομικών στην προηγούμενη κυβέρνηση Γιάνης Βαρουφάκης. Τον κ. Βαρουφάκη υπερασπίστηκε παρεμβαίνοντας ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος. Ο κ. Τσακαλώτος υποστήριξε ότι η αντιπολίτευση κατηγορεί τον κ. Βαρουφάκη για να κρύψει τις μεγάλες ευθύνες που έχει για την κατάσταση της οικονομίας.

"Δεν μπορεί να φταίει για όλα ο κ. Βαρουφάκης, σε λίγο θα φταίει που η εθνική Ελλάδας έχασε και εντός και εκτός από τα Νησιά Φερόε» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών".

Υπέρ της συνέχισης της εξεταστικής επιτροπής για τα μνημόνια, τάχθηκε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Ανδρέας Λοβέρδος, συντασσόμενος με την πρόταση του κ. Βορίδη, ενώ αναρωτήθηκε "εάν ο κ. Βαρουφάκης έχει ευθύνες για την επιστροφή των 11 δισ".

Ο κ. Λοβέρδος χαρακτήρισε το νομοσχέδιο "κράμα νεοφιλελευθερισμού και άσχετου κρατισμού" και υποστήριξε ότι εκτός από την ανακεφαλαιοποίηση "θα πρέπει να αποκατασταθεί η οικονομική ασφάλεια προκειμένου να επανέλθουν οι καταθέσεις".

"Η συζήτηση του σημερινού Ν/Σ αποτελεί μια επιπλέον στροφή σας 180 μοιρών, σε ένα θέμα υψηλής λαϊκιστικής εκμετάλλευσης" ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού Σπύρος Δανέλης και πρόσθεσε ότι αποδεικνύεται ότι δεν υπάρχουν προσκυνημένοι από τη μία και αδούλωτοι πατριώτες από την άλλη.

Ο κ. Δανέλης υποστήριξε ότι η σημερινή ανακεφαλαιοποίηση "μέσα σε πέντε μόλις μήνες από την προηγούμενη" ήταν αποτέλεσμα "του τυχοδιωκτισμού του κ. Βαρουφάκη και των ιδεοληψιών της κυβέρνησης γενικότερα". Πρόσθεσε όμως ότι "αποτελεί μονόδρομο, προκειμένου το ελληνικό τραπεζικό σύστημα να μην καταρρεύσει".

"Αν το νομοσχέδιο δεν ψηφιστεί θα εξαϋλωθούν οι τράπεζες και οι καταθέσεις, ενώ η οικονομία θα οδηγηθεί σε άτακτη χρεοκοπία" ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ένωσης Κεντρώων Γιώργος Καρράς.

Καταλήγοντας ζήτησε από την κυβέρνηση να εργασθεί για την αντιμετώπιση του προβλήματος των κόκκινων δανείων με διαγραφή χρεών και επιμήκυνση των επιχειρηματικών δανείων ώστε να μπορούν οι τράπεζες να χρηματοδοτήσουν την οικονομία.


"Το νομοσχέδιο κατοχυρώνει τη διαφάνεια" ανέφερε μεταξύ άλλων ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Θανάσης Παπαχριστόπουλος, και πρόσθεσε ότι "δεν μπορούσε να συνεχιστεί η απόλυτη ασυδοσία του τραπεζικού συστήματος".

Χαρακτήρισε σώφρονα πράξη το νέο σύστημα του εποπτικού ελέγχου, ενώ αναφερόμενος στα κόκκινα δάνεια είπε ότι αποτελεί "ιερή υποχρέωση απέναντι στα κοινωνικά στρώματα που δεν ευθύνονται σε τίποτε για αυτό το οποίο έγινε στη χώρα μας".

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή