Τα παιχνίδια της Ντόρας και η… «λαβωμένη» ΔΗ.ΣΥ.
Γόνος πολιτικού τζακιού, κόρη του «μπαμπά-επιτίμου», σύζυγος Κούβελου αλλά ακόμη φέρουσα το επίθετο του αδικοχαμένου Παύλου Μπαγογιάννη, μητέρα δημάρχου Καρπενησίου, πρώην Υπουργός και νυν Πρόεδρος Κόμματος -χαμηλών δημοσκοπικών αποδόσεων-, η Ντόρα Μπακογιάννη αποτελεί σίγουρα «κεφάλαιο» της πολιτικής του τόπου, με πλούσιο προσωπικό παρελθόν, πολλούς φίλους και ακόμη περισσότερους εχθρούς.
Η εσχάτως «λαβωμένη πολιτικά» Χανιώτισσα, αφού είδε μια από τις «χρυσές» μεταγραφές της ΔΗ.ΣΥ. -τον Κώστα Κιλτίδη - να την απαρνείται, πριν δημοσκοπικός αλέκτωρ φωνήσαι 3 ποσοστιαίες μονάδες, δεν προτίθεται να βρεθεί στο παρασκήνιο της πολιτικής, όπως δεν έκανε ποτέ έως σήμερα παρά την, κατά καιρούς, χιονοστιβάδα «αποκαλύψεων» για το πρόσωπό της.
Πιο πρόσφατες, οι αποκαλύψεις μεγάλης κυριακάτικης εφημερίδας, για τα έγγραφα του WikiLeaks για τις σχέσεις της άλλοτε σιδηράς κυρίας της ΝΔ με το αμερικανικό Στέιτ Ντιπάρτμεντ και το «κάρφωμα» σε συνομιλητή της πως ο κ. Πέτρος Μολυβιάτης, διπλωματικός σύμβουλος του τότε Προέδρου της Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Καραμανλή, ήταν υπεύθυνος για τη μεταστροφή της απόφασης του Καραμανλή να επιτρέψει τη μεταστάθμευση αμερικανικών αεροσκαφών εναέριου ανεφοδιασμού στη βάση του Ελληνικού.
Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα η «Ψηλή», φέρεται να ασκούσε παρελκυστική τακτική σχετικά με το κρίσιμο ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων, γεγονός που αν και δεν μπορεί να θεωρεί «κληρονομιά» της ρήσης Μητσοτάκη ότι «το θέμα της Μακεδονίας, σε 10 χρόνια θα έχει ξεχαστεί», ενισχύεται σίγουρα από γεγονότα όπως το ‘’δικαίωμα’’ που δόθηκε επί των ημερών της στο Υπουργείο Εξωτερικών, στον Σκοπιανό Ομόλογό της, να προσγειωθεί σε ελληνικό αεροδρόμιο, προσερχόμενος για τη σύνοδο του ΟΑΣΑ, με αεροσκάφος που ανέγραφε το όνομα Μακεδονία.
Οι ίδιες πηγές χρεώνουν ακόμη στην κυρία Μπακογιάννη φιλοαμερικανικές θέσεις σχετικά με το Κυπριακό και τον αγωγό Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη.
Σχετικά με τη «φιλοαμερικάνική» της στάση στο Σκοπιανό έχουν κατά καιρούς χυθεί τόνοι μελάνης, με άρθρο άλλης εφημερίδας να παρουσιάζει σε ένα από τα παλαιότερα κυριακάτικα φύλλα του ακόμη και «άγνωστο διάλογο Ντόρας-Μιλοσόσκι». Το συγκεκριμένο δημοσίευμα, αναφέρει μάλιστα -κατά λέξη- πως το περιεχόμενο αυτού, όπως καταγράφηκε στο «ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΕΙΔΙΚΟΥ ΧΕΙΡΙΣΜΟΥ» με ημερομηνία «20.09.2008» από τον τότε πρέσβη στο Παρίσι Δ. Παρασκευόπουλο, η κ. Μπακογιάννη εμφανίζεται πριν κλείσουν έξι μήνες από το Βουκουρέστι να μαδά «φύλλο φύλλο» την ελληνική εθνική κόκκινη γραμμή, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για την υποβολή της πρότασης Νίμιτς της 8ης Οκτωβρίου 2008, την οποία φυσικά έσπευσε να αποδεχθεί ως βάση προς διαπραγμάτευση.
Οι καλές σχέσεις με την άλλη άκρη του Ατλαντικού συνοδεύονταν βεβαίως διαχρονικά και με ανταλλάγματα, όπως εκείνα που δόθηκαν στο περιθώριο της άτυπης συνόδου του ΟΑΣΕ, στην Κέρκυρα. Εκεί, «έκλεισαν» δύο συμφωνίες που οδηγούσαν στην κατάργηση των θεωρήσεων εισόδου στις Ηνωμένες Πολιτείες για τους έλληνες πολίτες και στην ενίσχυση της συνεργασίας για την πρόληψη και καταπολέμηση του σοβαρού εγκλήματος, καθώς και μνημόνιο κατανόησης μεταξύ του ελληνικού υπουργείου Εσωτερικών και του υπουργείου Εσωτερικής Ασφαλείας των Ηνωμένων Πολιτειών σχετικά με το πρόγραμμα κατάργησης θεωρήσεων των ΗΠΑ και συναφή ενισχυμένα μέτρα ασφαλείας.