Guest εμφάνιση της Μέρκελ στο Συνέδριο Ελληνογερμανικής Συνέλευσης
Με κεντρικό θέμα την αναζήτηση κοινών δράσεων μέσω των οποίων οι δήμοι μπορούν να λύσουν προβλήματα των τοπικών κοινωνιών και ιδιαίτερη έμφαση στα ζητήματα υποδοχής και ενσωμάτωσης των προσφύγων, διαχείρισης απορριμμάτων, ενέργειας, γεωργίας και τουρισμού, άρχισε σήμερα το 5ο Συνέδριο της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης στο Βερολίνο.
Σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμά της, η Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ τόνισε ότι η επιτυχία της Συνέλευσης εξαρτάται από το ενδιαφέρον και την προσήλωση που θα επιδείξουν οι ίδιοι οι Δήμαρχοι, επισημαίνοντας ότι, όπως οι ελληνικοί δήμοι βρίσκονται αντιμέτωποι με τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης στην κοινότητα, έτσι και πολλοί γερμανικοί δήμοι αντιμετωπίζουν σήμερα την πρόκληση που συνδέεται με την υποδοχή, τη φροντίδα και την ενσωμάτωση προσφύγων και μεταναστών.
«Το 2010 δημιουργήσαμε την Ελληνογερμανική Συνέλευση για να μάθουμε ο ένας από τον άλλον και να επωφεληθούμε από τις εμπειρίες του», ανέφερε η κυρία Μέρκελ, σημειώνοντας ότι το μότο του φετινού Συνεδρίου, «Οι δήμοι γκρεμίζουν το τείχος της κρίσης», εκτός από τον ιδιαίτερο συμβολισμό του, είναι και ένα σύνθημα που τονίζει το δυναμισμό, την αποφασιστικότητα και τη στόχευση. «Το γεγονός ότι μπορεί να δημιουργηθεί ένα τέτοιο όφελος μέσω της ανταλλαγής και των συνεργασιών δεν είναι αυτονόητο, διότι το δίκτυο της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης στηρίζεται προπάντων στη δική σας προσήλωση», κατέληξε η κυρία Μέρκελ.
Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που δόθηκε στο περιθώριο των εργασιών του Συνεδρίου και απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αν η ελληνική κυβέρνηση στηρίζει εξίσου την Ελληνογερμανική Συνέλευση, ο εντεταλμένος της Καγκελαρίου και υφυπουργός Αναπτυξιακής Συνεργασίας Χανς Γιοάχιμ Φούχτελ απέρριψε ελληνικά δημοσιεύματα που θέλουν την Αθήνα να μην στηρίζει το εγχείρημα και πρόσθεσε ότι κατά την συνάντηση που είχαν, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τον διαβεβαίωσε ρητά ότι θεωρεί σωστή και αξιόλογη αυτή τη συνεργασία. «Εμείς δραστηριοποιούμαστε σε τοπικό και διοικητικό επίπεδο και σε αυτό το επίπεδο - και οικονομικά - δεν είχαμε ποτέ την στήριξη της κεντρικής κυβέρνησης», πρόσθεσε ο κ. Φούχτελ. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας Γιώργος Πατούλης ανέφερε ότι η αυτοδιοίκηση έχει βρει τον τρόπο να συνεργάζεται και είναι αυτή που γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα τι σημαίνει η Ελληνογερμανική Συνέλευση.
Αν υπάρχει οποιαδήποτε δήλωση (περί μη στήριξης από την Αθήνα), θα προέρχεται από εκείνους που δεν γνωρίζουν τα οφέλη αυτής της προσπάθειας. Απαντώντας στο ίδιο ερώτημα, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης δήλωσε ότι, αντιθέτως, το τελευταίο διάστημα η σχέση της ελληνικής κυβέρνησης με τη γερμανική, βελτιώνεται συνεχώς. «Η κυβέρνηση της χώρας μας δεν έχει δείξει ότι δεν δέχεται και δεν στηρίζει την Ελληνογερμανική Συνέλευση», δήλωσε. «Σήμερα περισσότεροι από 80 ελληνικοί Δήμοι συνεργάζονται με γερμανικούς», επισήμανε με τη σειρά του ο Χριστόδουλος Μαμσάκος, αρμόδιος της ΚΕΔΕ για την Ελληνογερμανική Συνέλευση και Δήμαρχος Δράμας, τονίζοντας ότι πρέπει να γίνει πράξη αυτό που ξεκίνησε πριν από λίγα χρόνια, προκειμένου να λυθούν προβλήματα της τοπικής κοινωνίας.
Μιλώντας κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, ο κ. Πατούλης δήλωσε ότι οι δήμοι μπορούν να καταστούν βασικοί μοχλοί για το νέο αναπτυξιακό άλμα της Ευρώπης, ενώ αναφερόμενος στην Ελληνογερμανική Συνέλευση, εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι η συνεργασία αυτή θα αποβεί μακροπρόθεσμα αμοιβαία επωφελής, εστιάζοντας ειδικά στους τομείς της διαχείρισης αποβλήτων και υδάτινων πόρων, της ψηφιακής αναβάθμισης των υπηρεσιών, της εξοικονόμησης πόρων και ενέργειας, της κοινωνικής καινοτομίας, της τουριστικής ανάπτυξης, της παραγωγής και της προώθησης αγροτικών προϊόντων.
Διαβεβαίωσε δε ότι από την πλευρά της ΚΕΔΕ υπάρχει ειλικρινής διάθεση να καταστεί η συνεργασία πιο ουσιαστική σε ζητήματα που αφορούν την καθημερινότητα των πολιτών αλλά και σε ζητήματα υψηλής πολιτικής που επηρεάζουν καθοριστικά την άσκηση των καθηκόντων της τοπικής αυτοδιοίκησης και κάλεσε όλους να διεκδικήσουν έναν πιο αναβαθμισμένο ρόλο στην Ευρώπη.
Από την πλευρά του, ο κ. Τατούλης δήλωσε ότι η δομή της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης έχει ως στόχο την εξεύρεση λύσεων, αλλά και την εμβάθυνση των σχέσεων των δύο λαών, η οποία περνάει από την ενίσχυση των τοπικών κοινωνιών και ζήτησε το συνέδριο να καταλήξει στην κατάρτιση οδικού χάρτη συγκεκριμένου σχεδίου.
«Υπάρχει σε κάποιους η αντίληψη ότι ερχόμαστε στη φωλιά του λύκου. Δεν ισχύει αυτό. Είναι μια λάθος εικόνα που μεταφέρεται για να εξυπηρετήσει συμφέροντα που δεν απηχούν την άποψη των Ελλήνων πολιτών και των αυτοδιοικητικών θεσμών», δήλωσε ο κ. Τατούλης και πρόσθεσε ότι η παρουσία των Ελλήνων Δημάρχων στο Βερολίνο έχει και σκοπό να αποδείξει ότι «μπορούμε να διατηρούμε ζωντανές τις βασικές αρχές και τις αξίες του δυτικού πολιτισμού».
Αν η Ευρώπη αποστασιοποιηθεί από το βασικό ανθρωπιστικό πολιτικό της πλαίσιο, συνέχισε ο κ. Τατούλης, «τότε δεν έχει καμία τύχη, θα είναι ένα λογιστήριο που θα εξυπηρετεί μόνο οικονομολογιστικά προβλήματα».
Αναφερόμενος στην προσφυγική κρίση, ο κ. Τατούλης επισήμανε ότι σε αυτή τη δύσκολη περίοδο, οι φτωχοί Έλληνες πολίτες έχουν αναλάβει το βάρος της προσφοράς στους πρόσφυγες, τονίζοντας ότι «ενώ στην υπόλοιπη Ευρώπη αναπτύσσονται ακραία πολιτικά κινήματα, στη χώρα μας αποδομήθηκαν και αποδυναμώθηκαν κάτω από την πρωτοβουλία των πολιτών». Σημείωσε δε, επαναλαμβάνοντας τη θέση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ότι η προσοχή πρέπει να στραφεί στην Τουρκία, η οποία πρέπει να αναλάβει την ευθύνη της για την κατάσταση.
Παίρνοντας το λόγο, ο Γιάννης Μπουτάρης δήλωσε ότι θα παραμείνει «πιστός υπηρέτης» της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης, άσκησε ωστόσο κριτική στον τρόπο λειτουργίας της. «Κάποιοι από μας είμαστε αφοσιωμένοι στην ελληνογερμανική προσέγγιση και συνεργασία. Δεν είναι ούτε εύκολο ούτε δεδομένο. Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε και να επαναπροσδιορίσουμε τον σκοπό της, τον λόγο ύπαρξής της.
Χρειαζόμαστε ένα ‘mission statement' και πρέπει να απομονώσουμε τις εκατέρωθεν ακραίες φωνές», δήλωσε ο Δήμαρχος της Θεσσαλονίκης, ο οποίος υπήρξε ο πρώτος συντονιστής της συνεργασίας από ελληνικής πλευράς. «Είμαστε υποχρεωμένοι να συνεργαστούμε, ως μέλη της ΕΕ, καθώς το καλό του ενός είναι και το καλό του άλλου. Τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί ανησυχητικά όσοι αδυνατούν να καταλάβουν ότι είμαστε μέλη της ίδιας οικογένειας. Αλλά όλα αυτά δεν γίνονται γυρνώντας ένα κουμπί. Θέλει αντοχή και υπομονή», είπε χαρακτηριστικά.
Αναφερόμενος στο πώς πιστεύει ο ίδιος ότι πρέπει να λειτουργήσει η διμερής συνεργασία, ζήτησε τη δημιουργία και θεσμοθέτηση κοινού μεταξύ των δύο χωρών οργανισμού που θα αντιπροσωπεύεται από επίσημους φορείς και όχι από ιδιωτικές οργανώσεις και οργανόγραμμα λειτουργίας με σαφή αντιστοίχιση ρόλων και αρμοδιοτήτων μεταξύ των δύο πλευρών.
Επισήμανε δε ότι η απουσία των Ενώσεων των Δήμων έχει δημιουργήσει προβλήματα, τονίζοντας ότι η υπόθεση της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης «πρέπει να είναι στην αποκλειστική αρμοδιότητα των Δήμων και των Περιφερειών».
Προβλήματα συντονισμού και αποτελεσματικότητας, ακόμη και στοιχειώδεις ελλείψεις σε χώρους, υλικοτεχνική υποδομή και προσωπικό μπορούν να λυθούν με την παρέμβαση των Ενώσεων των Δήμων, συνέχισε ο κ. Μπουτάρης και σημείωσε ότι η απουσία τους «εξηγεί εν μέρει και την μέχρι στιγμής δυστοκία μας να πείσουμε τον κόσμο ότι οι πρωτοβουλίες της Συνέλευσης αποτελούν μέρος ενός οργανωμένου σχεδίου που μπορεί να αποδειχθεί επωφελές, όχι μόνο για τις τοπικές κοινωνίες, αλλά και γενικότερα για τις δύο χώρες».
Σε ό,τι αφορά τα γραφεία Δημάρχων της Συνέλευσης, υποστήριξε ότι πρέπει να καθοδηγούνται από αιρετούς ώστε να καταστεί σαφές ότι όλα τα γραφεία της Συνέλευσης δεν λειτουργούν «ούτε αυτόβουλα ούτε σε πολιτικό κενό».
Ο κ. Μπουτάρης αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη οι δύο πλευρές να δεσμευθούν για τη συνέχιση της συνεργασίας σε βάθος χρόνου και σίγουρα μετά τις εκλογές στην Γερμανία το 2017, εκτιμώντας ότι η Ελληνογερμνική Συνέλευση «δεν μπορεί ούτε να επιλύσει την κρίση ούτε να ασχοληθεί με όλο το εύρος των θεμάτων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης», για αυτό και πρέπει να τεθούν ρεαλιστικοί στόχοι και να επιλεγούν προσεκτικά συγκεκριμένοι τομείς συνεργασίας.
«Μικρότερο εύρος θεμάτων, σε συγκεκριμένες περιοχές και δήμους προκειμένου να διαπιστώσουμε αν η συνεργασία μας μπορεί να φέρει συγκεκριμένα αποτελέσματα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γιάννης Μπουτάρης και πρότεινε η δοκιμή να γίνει με Δήμους της την Βάδης-Βυρτεμβέργης και της Βόρειας Ελλάδας.
«Έχω κατά καιρούς ασκήσει κριτική στη γερμανική πλευρά για τον τρόπο που προσεγγίζει την Ελληνογερμανική Συνεργασία. Αναγνωρίζω όμως ένα σημαντικό ελαφρυντικό, το γεγονός ότι μέχρι στιγμής η συνεργασία δεν είναι αρκετά ελκυστική για τους ίδιους. Είναι κρίμα γιατί θα μπορούσε να είναι. Η μέχρι πρότινος όμως πολιτική αστάθεια, οι επανειλημμένες εκλογικές αναμετρήσεις, τα δημοψηφίσματα και η ασάφεια στις προθέσεις της ελληνικής κυβέρνησης δεν βοηθούν για να δημιουργηθεί κάτι πιο σταθερό», δήλωσε ο δήμαρχος της Θεσσαλονίκης και εισηγήθηκε την αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού της Ελλάδας που διαθέτει υψηλή κατάρτιση, χωρίς ωστόσο να εγκαταλείψει την Ελλάδα.
Η Ελληνογερμανική Συνέλευση οφείλει να διευκολύνει την προσέγγιση και τη συνεργασία, με ένα σχέδιο συμφιλίωσης. Δεν αποτελεί ή δεν πρέπει να αποτελεί μέσο βραχύβιας ή καιροσκοπικής χρηματοδότησης», είπε ο κ. Μπουτάρης και αναφέρθηκε στις προοπτικές προσέλκυσης ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα.
«Για να αλλάξει το κλίμα και να έρθουν επενδυτές, θέλει πάρα πολύ δρόμο. Πρέπει να αντιληφθούμε ότι κανένας δεν θα έρθει στην Ελλάδα αν δεν έχει προοπτική κέρδους, σταθερότητας στο φορολογικό, δικαστικό και διοικητικό σύστημα, ενώ πρέπει να σπάσει αυτή η κατάσταση με την υπογραφή από τον υπουργό για τα πάντα», υποστήριξε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης και έκλεισε καλώντας την Ελληνογερμανική Συνέλευση να ασκήσει «βαρύτατη πίεση» προς την ελληνική κυβέρνηση προκειμένου οι δήμοι να γίνουν αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας των ελληνικών δήμων, τους οποίους χαρακτήρισε «ευνουχισμένους».