Νικολόπουλος: Καταρρέει το Εθνικό Σύστημα Υγείας λόγω κρίσης

Την αδυναμία να ανταπεξέλθει το Εθνικό Σύστημα Υγείας στις ανάγκες των ασφαλισμένων λόγω της «μαύρης τρύπας» που παρουσιάζει ο ΕΟΠΥΥ αλλά κα τις μεγάλες ελλείψεις που παρουσιάζει ο τομέας της υγείας στην χώρα, υπογραμμίζει σε επίκαιρη ερώτησή του που κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής Αχαΐας και πρόεδρος του Χριστιανοκοινωνικού Κόμματος Ελλάδος Νίκος Νικολόπουλος.

Νικολόπουλος: Καταρρέει το Εθνικό Σύστημα Υγείας λόγω κρίσης
3'

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της κοινοβουλευτικής παρέμβασης του κ. Νικολόπουλου:

«Θέμα: Σε κρίση η Υγεία

Ισχυρό είναι το σοκ που έχει υποστεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας τα τελευταία έξι χρόνια, καθώς λόγω της οικονομικής κρίσης, η μείωση των δαπανών υγείας ξεπερνά το ποσοστό της τάξεως του 35%!

Την ίδια ώρα, το 58% των Ελλήνων ζει κάτω από τα όρια της φτώχειας, τρία εκατομμύρια είναι ανασφάλιστοι και ένα τμήμα ασφαλισμένων αδυνατεί να ανταπεξέλθει στο κόστος καθώς ο ΕΟΠΥΥ παρουσιάζει «μαύρη τρύπα» ύψους 1,8 δισ. ευρώ.

Οι προβλέψεις μετά και τα σκληρά μέτρα του τρίτου μνημονίου είναι δυσοίωνες για το μέλλον, γεγονός που αναμένεται να προκαλέσει ακόμα πιο βαθιές πληγές στο σύστημα Υγείας.

Ήδη, η κατάσταση είναι τραγική στον τομέα της Υγείας καθώς εκτός από την μείωση των προϋπολογισμών και τα προβλήματα υποστελέχωσης του ΕΣΥ, παρατηρείται επιδείνωση των δεικτών υγείας του πληθυσμού.

Το 62,6% του πληθυσμού δηλώνει ότι δεν έχει καλή υγεία, με αποτέλεσμα να υπάρχει πτώση της παραγωγικότητας από την έξαρση των χρόνιων και μολυσματικών νοσημάτων, η οποία παρατηρείται αυτή τη στιγμή. Παράλληλα, έχουν τεθεί εμπόδια στην πρόσβαση των ασφαλισμένων και ανασφάλιστων σε υπηρεσίες υγείας με την αποδόμηση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και παρατηρείται μεγάλη όξυνση των ανισοτήτων.

Τα παραπάνω στοιχεία επεσήμανε η Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών, κ. Άννα Μαστοράκου.

«Από την «απόδραση» του κράτους, το οποίο δεν χρηματοδοτεί το σύστημα υγείας, δημιουργείται ένα μεγάλο κενό, το οποίο καλείται να το καλύψει ο πολίτης. Από τον κρατικό κορβανά για τη Δημόσια Υγεία καλύπτονται 12 δις, ενώ οι ανάγκες υπολογίζονται σε 18 δις, με αποτέλεσμα οι πολίτες να καλύπτουν με ιδιωτικές δαπάνες τα 6 δις, ποσό μεγαλύτερο από τον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ που ανέρχεται σε 5 δις. Την ίδια ώρα, η μείωση στην κρατική επιχορήγηση του ΕΟΠΥΥ ανέρχεται στα 107 εκατ. ευρώ και καταγράφεται υστέρηση εσόδων ύψους 800 εκατ. ευρώ», τόνισε παρουσιάζοντας τα στοιχεία που μαρτυρούν την κρίση στην υγεία.

Χαρακτήρισε «πρωτοφανές φαινόμενο εν καιρώ ειρήνης σε οποιαδήποτε χώρα της Ευρώπης» τη μείωση στις δαπάνες υγείας κατά 35% από το 2009-2015 που συμβαίνει στην χώρα μας. Σημείωσε πως οι ασθενείς απέχουν από τη λήψη των αποφάσεων, σε ποσοστό 40% ενώ η Ελλάδα βρίσκεται στην τελευταία θέση στη διασφάλιση των δικαιωμάτων των ασθενών».

Επειδή υπάρχουν πολλά κενά στη νοσοκομειακή περίθαλψη, υπάρχουν επιτροπές στα Νοσοκομεία που λειτουργούν για την διευθέτηση των οικονομικών προβλημάτων αλλά εξακολουθούν να πηγαίνουν τα τιμολόγια στην Εφορία, γιατί δεν έχουν βρεθεί τα κονδύλια από την Πολιτεία!

Επειδή οι εξαγγελίες τελείωσαν και πρέπει να περάσουμε σε πράξεις.

Επειδή πλέον συναντάμε στα τακτικά ιατρεία ασθενείς χωρίς ασφαλιστική κάλυψη και αυτό δείχνει το μέγεθος της ανθρωπιστικής κρίσης στην Υγεία.

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάσθε:

1. Τι μέτρα σκοπεύετε να πάρετε άμεσα για να αντιμετωπίσετε την κρίση στην Υγεία;
2. Πως απαντάτε σε όσα επεσήμανε η Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών, κ. Άννα Μαστοράκου;
3. Έχετε εκπονήσει αναλυτικό σχέδιο ή μελέτη για να αντιμετωπίσετε αποτελεσματικά τα συνεχώς αυξανόμενα προβλήματα που μαστίζουν το χώρο της Υγείας;

Αν ναι να μας το παρουσιάσετε αναλυτικά καθώς και συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα υλοποίησης των μέτρων αυτών που θα συμβάλλουν αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση των προβλημάτων στο χώρο της Υγείας.

Ο ερωτών βουλευτής
Νίκος Ι. Νικολόπουλος
Πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος»

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή