Κιλτίδης: Είμαι πιο κοντά ιδεολογικά στον ΛΑ.Ο.Σ.

«Προφανώς και βρίσκομαι ιδεολογικά, πιο κοντά στις πηγές και στις ρίζες μου, που εκφράζονται από τον Λαϊκό Ορθόδοξο Συναγερμό, εν πολλοίς», δηλώνει ο...

«Προφανώς και βρίσκομαι ιδεολογικά, πιο κοντά στις πηγές και στις ρίζες μου, που εκφράζονται από τον Λαϊκό Ορθόδοξο Συναγερμό, εν πολλοίς», δηλώνει ο ανεξάρτητος βουλευτής, Κώστας Κιλτίδης, με μια απάντηση που μπορεί να ερμηνευθεί ακόμη και ως προάγγελος της επόμενης πολιτικής του κίνησης.

Εξηγώντας τους λόγους που τον οδήγησαν να απομακρυνθεί από το νεοσύστατο κόμμα της Ντόρας Μπακογιάννη, δηλώνει πως περίμενε ένα κίνημα συνθετικό της ευρύτερης κεντροδεξιάς, κάτι το οποίο δεν έγινε ποτέ, αφού στη ΔΗ.ΣΥ., «σηματοδοτείται κατά μονοσήμαντο τρόπο το φιλελεύθερο». Δηλώνει, ωστόσο ακόμη φίλος της Χανιώτισσας Προέδρου, και βλέπει «άριστη προοπτική», του πολιτικού της εγχειρήματος.


Ξανά ανεξάρτητος. Την πρώτη σκέψη…
Ουδέποτε έπαψα να είμαι ανεξάρτητος. Η προσπάθεια στο εγχείρημα της δημιουργίας της ΔΗ.ΣΥ. είχε ουσία την ανεξαρτησία του νέου εγχειρήματος. Δυστυχώς, δεν κατέστη δυνατόν να συμπορευθούμε. Λόγοι πολιτικοί και ιδεολογικοί με αναγκάζουν να διαχωρίσω τη θέση μου.

Σε πολλούς προκάλεσε εντύπωση, όχι η αποχώρησή σας από την Δημοκρατική Συμμαχία αλλά η προσχώρησή σας εκεί…
Προφανώς και έχουν δίκιο, όσοι έτσι το είδαν. Εγώ πίστευα στην ευρεία κεντροδεξιά, την αναγεννημένη και τη σύγχρονη. Και πίστευα ότι το πολιτικό και ιδεολογικό περιεχόμενο έπρεπε να είχε αυτές τις συνιστώσες. Μεταξύ αυτών βεβαίως των συνιστωσών και το φιλελεύθερο. Αλλά όχι όμως συνισταμένη και μονοσήμαντο το φιλελεύθερο!

Εσείς φύγατε νωρίς. Κάποιος κακόβουλος, θα μπορούσε να πει –και το έχει ήδη πει- ότι διαπιστώσατε ότι δεν τραβάει το νέο εγχείρημα και ότι είστε έτοιμος να πάτε στα πιο σίγουρα...
Ουδέποτε υπήρξα προϊόν κομματικών διεργασιών ή κομματικού σωλήνα, χωρίς να είναι κακό, ίσα-ίσα το αντίθετο σε ένα κοινοβουλευτικό δημοκρατικό πολίτευμα. Υπήρξα πάντοτε δημιούργημα με αφετηρία και αναφορά τη φύτρα των ιδεών, την κοσμοθεώρηση την οποία την γνωρίζουν όλοι. Και στη ΝΔ., πήγα σε κάποια ηλικία μετά από πολλά χρόνια.

Κύριε Κιλτίδη, γιατί αποχωρήσατε; Μιλάτε για ιδεολογικούς λόγους. Θέλω να μας το κάνετε πιο συγκεκριμένο. Ποια ήταν η διαφοροποίηση σας; Που δεν τα βρήκατε;
Η αφετηρία ήταν ότι θα υπάρξει ένα κίνημα συνθετικό της ευρύτερης κεντροδεξιάς. Όσο περνούσε ο καιρός, μέχρι το ιδρυτικό Συνέδριο όπου ήμουν υποχρεωμένος από συνέπεια και δεοντολογία, τολμώ να πω και ευπρέπεια, να αναμένω τυχόν διόρθωση και αποκατάσταση της πορείας. Αυτό δεν έγινε. Σηματοδοτείται κατά μονοσήμαντο τρόπο το φιλελεύθερο, όχι μόνο κατά το πολιτικό περιεχόμενο, αλλά και από την έκφραση των προσώπων που φαίνονται ως ηγετική ομάδα.

Σας ενόχλησαν λοιπόν και τα πρόσωπα τα οποία σήμερα ηγούνται στο κόμμα της κυρίας Μπακογιάννη; Μήπως θα θέλατε και εσείς κάποια θέση διαφορετική στο κόμμα που δεν σας δόθηκε ή υπήρξαν κάποιες κινήσεις προσώπων, που δεν σας ταιριάζουν;
Είναι αξιόλογα τα πρόσωπα. Θα μπορούσαν όμως να συμμετέχουν, σε μια ομάδα που θα επιχειρούσε την ομοιογένεια, αλλά σίγουρα όμως θα έπρεπε να υπάρχουν ως συνιστώσες. Δηλαδή, δεν έπρεπε να σηματοδοτείται το φιλελεύθερο με τη συμμετοχή, μόνο αυτών των προσώπων, που μπορεί να είναι αξιόλογα, αλλά δεν σηματοδοτούν, την ευρεία κεντροδεξιά.

Βλέπετε ότι άλλαξε και η προσέγγιση του κόμματος; Είδατε στην πορεία, αλλαγή στη Δημοκρατική Συμμαχία;
Προφανώς. Ήταν ένα ξεκίνημα, για δημιουργία ενός κομματικού σχηματισμού. Και σε αυτή συμμετείχα. Τελική κατάληξη αυτού του σταθμού ήταν το ιδρυτικό συνέδριο. Μετά από αυτό, η διαφοροποίησή μου ήταν πλέον ξεκάθαρη. Και εφόσον πήρε διαστάσεις, έπρεπε με αξιοπρέπεια, δυο φίλοι να χωρίσουν.

Είστε φίλος με την κυρία Μπακογιάννη;
Τολμώ να πω, από τους λίγους που έμειναν τόσο όρθιοι και τόσο συναισθηματικά μαζί της.

Είστε ακόμη φίλος της;
Προφανώς. Δεν υπάρχει περίπτωση να ακυρώσω το σύνολο των συναισθημάτων μου ούτε και την εκτίμησή μου που έχω, περί της αξιοσύνης της, ως πολιτικού.

Ως φίλος θα της λέγατε ότι το πολιτικό της εγχείρημα, μπορεί να περπατήσει;
Βεβαίως. Η απήχησή της υπάρχει αρκεί να την ανακαλύψει. Εφόσον θέλει βέβαια να κινηθεί με θεώρηση φιλελευθερισμού, πιστεύω ακράδαντα ότι αυτό θα πρέπει να το πράξει πλέον με ξεκάθαρους όρους και πιστεύω πως υπάρχει εκείνη η δύναμη που θα δώσει αέρα στα πανιά της.

Να το πω διαφορετικά. Αν συνεχίσει έτσι, μπαίνει στη Βουλή η κυρία Μπακογιάννη;
Αφενός μεν για εμένα δεν ήταν ζητούμενο μόνο η είσοδος στη βουλή. Ήταν μια θριαμβευτική πορεία. Αναγεννητική. Αλλά και έτσι όπως τώρα σηματοδοτείται η προοπτική είναι άριστη.
Τις προοπτικές όμως, χρειάζεται να τις αξιοποιήσεις, με κοινωνική αναφορά και σηματοδότηση λαϊκή

Θα μπορούσατε να επιστρέψετε στη ΔΗ.ΣΥ.; Σας ακούω πολύ θετικό απέναντι στην κυρία Μπακογιάννη, αλλά εμείς στο μυαλό μας σας έχουμε προς άλλη κατεύθυνση…Σας βλέπουμε να κινείστε προς το κόμμα του κυρίου Καρατζαφέρη.
Αφού έφυγα μόνος μου από τη ΝΔ, προφανώς η αναζήτηση έχει να κάνει με άλλου είδους κομματικούς οργανισμούς, όπως ήταν και το εγχείρημα να δημιουργηθεί η Δημοκρατική Συμμαχία. Από εκεί και ύστερα, η όποια μου στάση θα κριθεί από τις αρχές και από τις αξίες που υπηρέτησα πάντοτε, μη κομματικοποιώντας, μη ταυτοποιώντας τον εαυτό μου με τα κόμματα.

Πιο κοντά σήμερα είστε στη Δημοκρατική Συμμαχία ή στο ΛΑ.Ο.Σ.;
Προφανώς και βρίσκομαι ιδεολογικά, πιο κοντά στις πηγές και στις ρίζες μου, που εκφράζονται από τον Λαϊκό Ορθόδοξο Συναγερμό, εν πολλοίς.