Τζιτζικώστας: Η γενιά μου είναι άνεργη
«Η δική μου γενιά είναι άνεργη. Συγγενείς και φίλοι μου είναι στο εξωτερικό γιατί δεν μπορούσαν να βρουν δουλειά στην Ελλάδα», τόνισε χαρακτηριστικά ο υποψήφιος πρόεδρος της ΝΔ στην εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού STAR «στον Ενικό» και στον Νίκο Χατζηνικολάου, συμπληρώνοντας: «Πρέπει να στηρίξουμε την πρωτογενή παραγωγή στη γεωργία, την κτηνοτροφία, αλλά και σε άλλους τομείς της ελληνικής βιομηχανίας, όπως είναι η φαρμακοβιομηχανία».
Εάν κατέβαινε ο Κώστας Καραμανλής, δεν θα ήταν κανένας άλλος υποψήφιος, δήλωσε επίσης ο Απόστολος Τζιτζικώστας, ο οποίος απέρριψε τα περί συνταγματικού κωλύματος της υποψηφιότητάς του για την προεδρία της ΝΔ, τονίζοντας πως θα πάει σε δεύτερο γύρο ακόμα και στο ενδεχόμενο που ένας υποψήφιος λάβει ποσοστό κοντά στο 50% - «Αποτυχημένη η προεκλογική εκστρατεία του Μεϊμαράκη - Oι μηχανισμοί της ακινησίας της ΝΔ δίνουν τα ρέστα τους για χτυπήματα κάτω από τη ζώνη - Δεν είμαι ανοιχτός σε συνεργασία με τον κ. Τσίπρα πρωθυπουργό. Πρέπει να πάει στην Τουρκία να συζητήσει, με τον ΟΗΕ και την ΕΕ για το προσφυγικό - Δεν μπορεί στο Αιγαίο που είναι ελληνική θάλασσα, να γίνονται κοινές περιπολίες - Οι Τούρκοι πανηγυρίζουν για τον Φίλη», τόνισε ακόμα μεταξύ άλλων.
Παράλληλα, ο κ. Τζιτζικώστας αναφέρθηκε στη δήλωσή του, παραμονές της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, με την οποία ζητούσε την παραίτηση του Αντώνη Σαμαρά από τη θέση του πρωθυπουργού.
«Επειδή έβλεπα το αδιέξοδο, είπα ότι ίσως για τη χώρα, θα ήταν σωστότερο για τη χώρα, εάν έκανε ο Αντώνης Σαμαράς ένα βήμα πίσω. (…) Θα έπρεπε ο κ. Σαμαράς να προχωρήσει σε κυβέρνηση εθνικής συνεργασίας και να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Προσπαθώ να σπάσω τις υπόγειες συνεννοήσεις στη ΝΔ. Εάν όμως κάποιοι βουλευτές που έχουν αξιοποιηθεί από προηγούμενες κυβερνήσεις και θέλουν να στηρίξουν την υποψηφιότητά μου, δεν πιστεύω πως πήραν εντολή από κάποιον βουλευτή», σημείωσε, ενώ απαντώντας στις ενστάσεις περί συνταγματικού κωλύματος της υποψηφιότητάς του, αλλά και για τον «πόλεμο» που δέχεται, συμπλήρωσε με αιχμές:
«Αντιλαμβάνομαι τη δυσκολία που αντιμετωπίζουν οι μηχανισμοί της ακινησίας και δίνουν τα ρέστα τους για χτυπήματα κάτω από τη ζώνη. Δέχομαι όλο αυτό το διάστημα χτυπήματα, γιατί ενοχλώ και το αντιλαμβάνομαι. Τους ενοχλεί που η βάση και τα στελέχη της ΝΔ, ολοένα και περισσότερο αγκαλιάζουν την υποψηφιότητα που θα φέρει την αλλαγή στην παράταξη. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι πρέπει να χρησιμοποιούμε συνταγματολόγους προς μια τέτοια κατεύθυνση. Υπάρχουν Συνταγματολόγοι που έχουν διαφορετική άποψη για τα περί κωλύματος».
«Η πολιτική ιστορία της χώρας μας, μας απέδειξε ότι δεν μπορεί να υπάρξει εξωκοινοβουλευτικός πρωθυπουργός», υποστήριξε ακολούθως ο κ. Τζιτζικώστας και συνέχισε:
«Αυτή θα είναι η δύναμη της ΝΔ. Στη Βουλή η Νέα Δημοκρατία δεν είχε ποτέ πρόβλημα. Ίσα – ίσα έχει ικανότατα κοινοβουλευτικά στελέχη με πείρα. Ακόμα και σήμερα οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι κάνουν εξαιρετική δουλειά όταν λείπει ο αρχηγός. Εμείς πρέπει να απευθυνθούμε στην κοινωνία.
Στη Βουλή η ΝΔ δεν έχει χάσει καμία μάχη. Από την άλλη χάνουμε συνεχώς μάχες στην κοινωνία. (…) Ο κόσμος παρακολουθεί τις πρακτικές μας, αυτές πρέπει να αλλάξουμε».
Για το «πρόβλημα» της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και για το μέλλον της, υπογράμμισε:
«H ΝΔ έκανε λάθη. Παρασυρθήκαμε από τη λογική ΠΑΣΟΚ που κυριαρχούσε στη μεταπολίτευση. Η ΝΔ κλείστηκε στον εαυτό της, απέκλεισε δημιουργικούς ανθρώπους από το κόμμα. Θα οριστούν δύο αντιπρόεδροι, ένας για το κοινοβουλευτικό έργο και ο άλλος θα αναλάβει το σχέδιο της παραγωγικής ανασυγκρότησης.
Στη Βουλή θα απαντάει ο αντιπρόεδρος που θα έχει την εποπτεία του κοινοβουλευτικού έργου. Δεν είναι απαραίτητος ο ορισμός προέδρου της ΚΟ».
Αφού επανέλαβε δε πως «την επομένη των εκλογών το πρώτο πράγμα που θα κάνω είναι να απευθυνθώ στους συνυποψήφιούς μου και θα τους προτείνω τις θέσεις των αντιπροέδρων. Αυτό που είναι να βρω τον καταλληλότερο, αυτόν που θα μπορεί να σηκώσει το βάρος», διευκρίνισε πως θα καταλήξει στο πρόσωπο μετά το αποτέλεσμα των εκλογών.
Σχετικά με το τι θα πράξει στο ενδεχόμενο που κάποιος υποψήφιος λάβει στον πρώτο γύρο ποσοστό κοντά στο 50%, απάντησε πως «πρέπει να αρχίσουμε να εφαρμόζουμε το καταστατικό μας, θα πάω σε δεύτερο γύρο», ξεκαθαρίζοντας ότι θα υπηρετήσει όποιον πρόεδρο επιλέξει η λαϊκή βάση του κόμματος. «Εγώ δεν θέλω κάποια καρέκλα», τόνισε.
Ο κ. Τζιτζικώστας, δεν παρέλειψε να ασκήσει σκληρή κριτική και κατά του νυν προέδρου της ΝΔ, Βαγγέλη Μεϊμαράκη, για το αποτέλεσμα των εκλογών, εκτιμώντας πως προεκλογικά η «γαλάζια» παράταξη αλλοίωσε το μήνυμά της.
«Η χώρα βυθιζόταν στο χάος επί επτά ολόκληρους μήνες, ζήσαμε πρωτόγνωρες καταστάσεις. Capital controls, η χώρα κόντεψε να βγει από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ευρώ, οι Έλληνες βρέθηκαν να γελοιοποιούνται παγκοσμίως και παρόλο αυτά η Νέα Δημοκρατία όχι μόνο δεν αύξησε τη δύναμη της, αλλά έχασε επιπλέον 200.000 ψηφοφόρους οι οποίοι επέλεξαν να μείνουν σπίτι τους. Αυτό σημαίνει ότι κάποιος δεν έκανε καλά την δουλειά του», τόνισε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε:
«Δεν έχω προσωπικό πρόβλημα με τον κ. Μεϊμαράκη. Η διαφορά μας έγκειται στο πώς αντιλαμβανόμαστε τη μελλοντική Νέα Δημοκρατία. Όταν έχεις δει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι επικίνδυνος, έχει βαθιές ιδεοληψίες, δεν μπορούν να βγάλουν τη χώρα από την κρίση και έχει ανικανότητα, τότε δεν μπορείς να λες το πρωί ότι ο Τσίπρας είναι ψεύτης και ανίκανος και το βράδυ να του προτείνεις τη θέση της αντιπροεδρίας στην κυβέρνησή σου αν εκλεγείς πρώτος. Μπερδέψαμε το μήνυμα μας».
Για τον Παπαμιμίκο και την τροπολογία που τον έκανε περιφερειάρχη, είπε: «Είναι ένας μύθος. Το θέμα της ρύθμισης είναι ένας μύθος, διότι όταν έγινε αυτή η ρύθμιση, δεν ήταν η Νέα Δημοκρατία κυβέρνηση. Η Νέα Δημοκρατία δεν είχε καν την πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο».
Ερωτηθείς για τη δήλωση του γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας, Ανδρέα Παπαμιμίκου ότι «ο κ. Τζιτζικώστας δεν έγινε περιφερειάρχης τον Μάιο του 2014 αλλά δύο χρόνια πριν, με ειδική τροπολογία που ζητούσε επίμονα ο ίδιος» απάντησε: «Να βγει να εξηγήσει τι εννοεί. Ρωτήστε τον ίδιο. Εγώ το διαψεύδω».
Αναφερόμενος στα οικονομικά που αντιμετωπίζει η Νέα Δημοκρατία, ο υποψήφιος πρόεδρος σημείωσε πως το κόμμα «θα πρέπει να μάθει να ζει με τα έσοδά του. Το κόμμα πρέπει να νοικοκυρέψει τα οικονομικά του. Δεν μπορούμε να πείσουμε τους πολίτες ότι πρέπει να τακτοποιηθούν τα οικονομικά της χώρας, εάν δεν τακτοποιήσουμε τα του οίκου μας».
Στη συνέχεια, ξεκαθάρισε πως θα δεχόταν μία χορηγία από κάποιον επιχειρηματία «μόνο με την προϋπόθεση ότι όλα τα χρήματα που θα λαμβάνω να αναγράφονται δημόσια».
Για τα δημοσιεύματα που εμφάνιζαν τον Κώστα Καραμανλή να είναι αντίθετος με την υποψηφιότητά του, ο κ. Τζιτζικώστας σημείωσε πως με τον πρώην πρωθυπουργό «έχουμε βαθιά σχέση, τον εκτιμώ και ποτέ δεν έχω δημοσιοποιήσει τις συζητήσεις μαζί του και με τον οποιοδήποτε πρώην αρχηγό είχα συνομιλίες μαζί του. Όταν αποφάσισα να θέσω την υποψηφιότητά μου ενημέρωσα – ως όφειλα – τους πρώην αρχηγούς και το μεταβατικό».
Σχετικά με την επένδυση στα μεταλλεία χρυσού στις Σκουριές, επεσήμανε πως τάσσεται υπέρ των ιδιωτικών επενδύσεων, «αρκεί να μην βλάπτουν το περιβάλλον ή τη δημόσια Υγεία. Για το θέμα των Σκουριών έχουν αποφανθεί τα δικαστήρια και σέβομαι τις αποφάσεις. Ως περιφερειάρχης έδωσα εντολή για ασφυκτικούς ελέγχους κάθε ημέρα στις Σκουριές, εφόσον υπάρχει απόφαση, η επένδυση θα προχωρήσει κανονικά».
«Πιστεύω σε ένα κράτος που δεν κάνει τον επιχειρηματία, που βάζει τους κανόνες και τους επιτηρεί», υποστήριξε.
Για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, ο κ. Τζιτζικώστας, επεσήμανε πως πρέπει να μπει στρατηγικός επενδυτής και να γίνει παραχώρηση του λιμένα και των εγκαταστάσεων στο μοντέλο της διαχείρισης του λιμανιού του Πειραιά από την COSCO.
Για το αν θα ψήφιζε και αυτός στη Βουλή το μνημόνιο, o κ. Τζιτζικώστας ανέφερε: «Δεν θα άφηνα τη χώρα μου να κινδυνέψει να φύγει από την ΕΕ και την Ευρωζώνη. Ο κ. Τσίπρας έκανε μία απαράδεκτη διαπραγμάτευση που κράτησε πάρα πολύ και οδήγησε τη χώρα στο τρίτο, χειρότερο μνημόνιο».
Και συνέχισε: «Το μνημόνιο αυτό οδήγησε την Ελλάδα στο να χρεωθεί επιπλέον 90 δισ. ευρώ. Αλλά είναι διαφορετική η υπεύθυνη στάση της ΝΔ σε εκείνη την ψηφοφορία και διαφορετική η στάση της στους νόμους που έρχονται στη Βουλή».
Ο κ. Τζιτζικώστας δεν παρέλειψε μάλιστα να ξεκαθαρίσει πως σε περίπτωση που επικρατήσει στις εκλογές, θα αρνηθεί συμμετοχή σε κυβέρνηση εάν του γίνει πρόταση. «Δεν είμαι ανοιχτός σε συνεργασία με τον κ. Τσίπρα πρωθυπουργό» είπε χαρακτηριστικά, ωστόσο άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για μία συμμετοχή σε κυβέρνηση συνασπισμού, με όρους:
«Εάν είναι διαφορετικό πρόσωπο, θα πρέπει να υπάρξει πλαίσιο συμφωνίας για να επανέλθει η χώρα στην κανονικότητα», υπογράμμισε.
Αναφερόμενος στο περιστατικό με την πρόσκληση βουλευτών της Χρυσής Αυγής στους εορτασμούς της 25ης Μαρτίου το 2014, επεσήμανε πως «έλαβα σαφή οδηγία από το υπουργείο Εσωτερικών να προσκληθούν όλοι οι κοινοβουλευτικοί της περιφέρειας».
«Είμαι κάθετα απέναντι στις πρακτικές της Χρυσής Αυγής, αλλά ως περιφερειάρχης πρέπει να τηρώ το νόμο και ο νόμος είναι σαφής. Το κάνανε και άλλοι περιφερειάρχες αυτό. Το γιατί αναδείχθηκε η περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, είναι άλλο θέμα», συμπλήρωσε.
Όσο για το γεγονός ότι δεν παραιτείται από τη θέση του περιφερειάρχη, είπε: «Με προβλημάτισε πάρα πολύ το ενδεχόμενο να παραιτηθώ. Έκρινα ωστόσο πως δεν πρέπει να μπει η Περιφέρεια σε φάση ακυβερνησίας - γιατί αν παραιτηθώ θα πρέπει να γίνουν εκλογές - γι αυτό και ενεργοποίησα τη θέση του αντιπεριφερειάρχη με αυξημένες αρμοδιότητες».
Για το μεταναστευτικό ο υποψήφιος πρόεδρος της ΝΔ επεσήμανε πως «ήταν μεγάλο λάθος του ΣΥΡΙΖΑ που εγκατέλειψε την πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης. Ήταν λάθος που εγκατέλειψε την πολιτική της αποτροπής». Αλλά και πως: «υπάρχουν διεθνείς κανόνες και αυτό που θα έπρεπε να κάνει ο κ. Τσίπρας ήταν να εμπλέξει τον ΟΗΕ και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο κ. Τσίπρας πρέπει να πάει στην Τουρκία να συζητήσει, με τον ΟΗΕ και την ΕΕ. Εκεί είναι το πρόβλημά μας και εκεί πρέπει να το λύσουμε.
Δεν μπορεί στο Αιγαίο που είναι ελληνική θάλασσα, να γίνονται κοινές περιπολίες. Θα πρέπει να γίνουν hot spots στα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία>>.
Για τις δηλώσεις, τέλος, του Νίκου Φίλη σχετικά με τη γενοκτονία των Ποντίων, ο Τζιτζικώστας τις χαρακτήρισε «άκρως επικίνδυνες εθνικά τοποθετήσεις».
Όπως σημείωσε, «ο κ. Φίλης, αμφισβήτησε πρακτικά την αμφισβήτηση της γενοκτονίας. Και ο κ. Τσίπρας με τον να μην τον καθαιρέσει από τη θέση του ως υπουργό Παιδείας, υιοθετεί τη θέση του κ. Φίλη. Εδώ και τρεις ημέρες οι τουρκικές εφημερίδες πανηγυρίζουν».