Αλ. Τσίπρας: Είναι υποκρισία να παριστάνουμε τους ξαφνιασμένους για τις μεταναστευτικές ροές

«Είναι μεγάλη η ευθύνη όλων μας να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών, ίσως το πιο σημαντικό ζήτημα της εποχής μας», τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά την τοποθέτηση του στη Σύνοδο Κορυφής της Βαλέτας για τη Μετανάστευση.

Αλ. Τσίπρας: Είναι υποκρισία να παριστάνουμε τους ξαφνιασμένους για τις μεταναστευτικές ροές
3'

Ο Έλληνας πρωθυπουργός στάθηκε ιδιαίτερα στο ζήτημα των αιτιών της δημιουργίας των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών και την ευθύνη που έχει ο ανεπτυγμένος δυτικός κόσμος, αναδεικνύοντας τη θέση ότι δεν θα επιτευχθεί η αντιμετώπιση των φαινομένων αυτών εάν δεν προσεγγιστούν οι ρίζες του προβλήματος.

Ειδικότερα, αναφερόμενος στην μεγάλη ευθύνη όλων στην αντιμετώπιση του ζητήματος των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών, ο κ. Τσίπρας επισήμανε: «Ας μην ξεχνάμε όμως να εστιάσουμε, όχι μόνο στο από πού' έρχονται στην Ευρώπη οι πρόσφυγες και οι μετανάστες, αλλά στο γιατί' φεύγουν από τα σπίτια και τις χώρες τους». «Φεύγουν», τόνισε, «εξ αιτίας των εμφυλίων πολέμων, των περιφερειακών συγκρούσεων, εξ αιτίας της φτώχειας και των τεράστιων ανισοτήτων, εξ αιτίας της λεηλασίας των πόρων που υφίστανται οι χώρες προέλευσης».

«Είναι υποκρισία να παριστάνουμε τους ξαφνιασμένους για αυτές τις ροές», υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας, για να συμπληρώσει πως «ο ανεπτυγμένος δυτικός κόσμος έχει ευθύνη για αυτά τα φαινόμενα. Και δεν θα καταφέρουμε να τα αντιμετωπίσουμε αν δεν προσεγγίσουμε τις ρίζες του προβλήματος».

Ο Έλληνας πρωθυπουργός ανέφερε ότι σήμερα οι άνθρωποι φεύγουν για να αντιμετωπίσουν το έλλειμμα ασφάλειας, δουλειάς, αξιοπρέπειας και πως αύριο με την κλιματική αλλαγή, θα φεύγουν επειδή δεν έχουν να πιούν νερό.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι «σκοπός μας πρέπει να είναι μια προηγμένη σχέση ανάμεσα στις χώρες προέλευσης, διέλευσης και υποδοχής, με αμοιβαία κατανόηση των θέσεων, των περιορισμών και των προτεραιοτήτων κάθε μιας». Όπως είπε, αυτή η σχέση πρέπει:

1) Να αναβαθμίζει την αναπτυξιακή συνεργασία, για την καταπολέμηση της πείνας, της φτώχειας και της υπανάπτυξης.

2) Να ενισχύει τις διεθνείς και περιφερειακές διπλωματικές πρωτοβουλίες για διαχείριση κρίσεων και επίτευξη ειρήνης.

3) Να καταπολεμά τα δίκτυα διακίνησης και εμπορίας ανθρώπων.

4) Να διασφαλίζει προϋποθέσεις για νόμιμη μετανάστευση και κινητικότητα.

Η άτυπη Σύνοδος Κορυφής της Βαλέτα για τη Μετανάστευση με τη συμμετοχή των κρατών-μελών της ΕΕ και σειράς χωρών της Αφρικής συνεχίζεται και σήμερα, Πέμπτη (12/11).

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η ελληνική κυβέρνηση θα έχει εκεί ως αιχμή το επικείμενο ταξίδι του πρωθυπουργού στην Τουρκία την ερχόμενη εβδομάδα. Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι η Ελλάδα διεκδικεί ενεργό ρόλο στη διαπραγμάτευση της ΕΕ με την Τουρκία για το ζήτημα της διαχείρισης των προφυγικών ροών.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να έχει το πρωί , στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής, διμερή συνάντηση με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη. Θέμα της συνάντησης τους θα είναι το προσφυγικό, ο συντονισμός για την άτυπη σύνοδο και το ταξίδι του Έλληνα πρωθυπουργού στην Τουρκία.

Επιπλέον, στο περιθώριο της Συνόδου, ο πρωθυπουργός θα έχει διμερή συνάντηση με την Πρόεδρο της Ελβετικής Συνομοσπονδίας, Σιμονέτα Σομαρούγκα, με αντικείμενο την προώθηση της αμοιβαίας συνεργασίας σε οικονομικά και φορολογικά θέματα.

Κεντρικές θέσεις της ελληνικής πλευράς είναι να γίνεται στην Τουρκία η ταυτοποίηση και η επανεγκατάσταση των προσφύγων προς τις χώρες της ΕΕ, ώστε να σταματήσει το καθημερινό ρίσκο και το καθημερινό δράμα της απώλειας ζωών στη θάλασσα του Αιγαίου, και αφετέρου να υπάρχει καλύτερη φύλαξη των συνόρων της.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή