Τσίπρας: Λύση στο προσφυγικό μόνο με την Τουρκία – Τι αποφασίστηκε στη Σύνοδο Κορυφής
Παράλληλα, αποφασίστηκε η σύσταση ενός ταμείου αρωγής 1,8 δισ. ευρώ, αν και έχουν συγκεντρωθεί μόλις 81,3 εκατ. ευρώ, από τα 25 κράτη μέλη της ΕΕ και τις (εκτός ΕΕ) Νορβηγία, Ελβετία. Σημειώνεται ότι τα χρήματα αυτά θα προστεθούν στα 20 δισ. ευρώ που χορηγεί η Ε.Ε. στα κράτη της Αφρικής κάθε χρόνο.
Από το ειδικό αυτό ταμείο, βάσει της συμφωνίας που υπεγράφη, θα χρηματοδοτούνται προγράμματα για την οικονομική ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης στις χώρες καταγωγής των μεταναστών.
Εκτός της χρηματοδοτικής στήριξης, τα αφρικανικά κράτη συμφώνησαν να συντονίσουν τις δράσεις του με την Ε.Ε. ώστε να καταπολεμηθεί η εμπορία ανθρώπων και η παράνομη μετανάστευση, ενώ θα αναζητηθούν τρόποι για τη διευκόλυνση της επανεισδοχής οικονομικών μεταναστών στις χώρες καταγωγής τους.
Στην ίδια συμφωνία, προβλέπεται πως η Ε.Ε. θα διευκολύνει τη νόμιμη είσοδο σε ευρωπαϊκό έδαφος φοιτητών, καθηγητών ,αλλά και ανθρώπων εποχικής απασχόλησης, ενώ θα απλοποιηθούν και οι διαδικασίες χορήγησης βίζας.
Σύνοδος Κορυφής Ε.Ε. - Τουρκίας μέχρι το τέλος του έτους
Στο μεταξύ, μετά τη συμφωνία με τους Αφρικανούς ηγέτες, η οποία χαρακτηρίζεται ήδη «απογοητευτική» από την πολιτική ομάδα των Φιλελεύθερων και Δημοκρατών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα προσπαθήσουν να φθάσουν άμεσα σε μια συμφωνία με την Τουρκία, η οποία φιλοξενεί περισσότερους από 2 εκατ. πρόσφυγες, κυρίως από τη Συρία.
Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται έτσι να συγκληθεί Σύνοδος Κορυφής Ε.Ε. – Τουρκίας στα τέλη του Νοεμβρίου (πιθανότατα στις 22 Νοεμβρίου) στις Βρυξέλλες. Η Ε.Ε. πρόκειται επίσης να δώσει στην Τουρκία 3 δισ. ευρώ για τα έτη 2016 – 2017, χρήματα που απαιτούνται να καταβληθούν από τα κράτη μέλη, καθώς ο ευρωπαϊκός προϋπολογισμός προβλέπει κονδύλιο 500 εκ ευρώ κάθε χρόνο…
Κάτι που έχει προκαλέσει ήδη αντιδράσεις εντός της Ε.Ε. , όσο και σε πολιτικές ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, καθώς γίνεται λόγος για συμφωνία άνευ όρων, μετά και τη δήλωση του Αντικαγκελάριου της Γερμανίας Ζίγκμπαρ Γκάμπριελ, ο οποίος υπογράμμισε από το Βερολίνο πως η Γερμανία θα πρέπει να παρέχει μονομερή βοήθεια στην Τουρκία σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία σε επίπεδο Ε.Ε.
«Αποφασίστηκε να υπάρξει μια ευρωπαϊκή Σύνοδος, στην οποία προσκαλείται και η Τουρκία», επιβεβαίωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, διευκρινίζοντας ότι θα μπορούσε να διεξαχθεί και στις αρχές του Δεκεμβρίου.
Την πληροφορία για τον προγραμματισμό Συνόδου πριν το πέρας του 2015 επιβεβαίωσε και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ.
Τσίπρας: Αμοιβαία συνεννόηση με την Τουρκία
«Ο μόνος τρόπος μείωσης των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών διέρχεται μέσω συνεργασίας με την Τουρκία. Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να λυθεί το προσφυγικό εναπόκειται στην Τουρκία», υπογράμμισε από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας, μετά την ολοκλήρωση της άτυπης Συνόδου Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών, στη Μάλτα.
Ο πρωθυπουργός επανέλαβε μάλιστα ότι «η μοναδική ευκαιρία να σταματήσουν αυτές οι ροές, τις οποίες καμία χώρα δεν μπορεί να διαχειριστεί, πόσω μάλλον η Ελλάδα, συνίσταται στην αμοιβαία συνεννόηση με την Τουρκία», συμφωνώντας με τη χορήγηση οικονομικής βοήθειας προς τη γειτονική χώρα, προκειμένου η καταγραφή και η μετεγκατάσταση των προσφύγων να πραγματοποιείται από εκεί, και όχι από την Ελλάδα.
Όπως τόνισε μάλιστα θα έχει την ευκαιρία να συζητήσει για το συγκεκριμένο θέμα με τον Τούρκο ομόλογό του, Αχμέτ Νταβούτογλου, κατά την επίσκεψή του στην Άγκυρα την ερχόμενη εβδομάδα.
Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι πάνω από 500.000 πρόσφυγες έχουν φτάσει, μόνο φέτος, στην Ελλάδα μέσω Τουρκίας…