Επερωτήσεις βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ για Spider και ΒΙΟΜΕ -Ζητούν αλλαγές στο πτωχευτικό δίκαιο
Ειδικότερα, σε επερωτήσεις προς τους υπουργούς Εργασίας, Οικονομίας και Οικονομικών οι βουλευτές θέτουν τα εξής θέματα:
1. Θέμα: Απολύσεις εργαζομένων στην εταιρία Ανακύκλωσης «SPIDER ΓΕΝΙΚΗ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ Α.Ε»-Επέμβαση των Μ.Α.Τ-Συλλήψεις απεργών και συνδικαλιστών- Ρίψη χημικών εναντίον των ομάδων περιφρούρησης της απεργίας».
Η εταιρία «SPIDER ΓΕΝΙΚΗ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ Α.Ε», με έδρα την Βιομηχανική Περιοχή των Ιωαννίνων (ΒΙ.ΠΕ.Ι) ανακοίνωσε στις 2 Νοεμβρίου 2015 την απόλυση 17 εργαζομένων (από 45 συνολικά εργαζόμενους). Ως εκ τούτου συγκλήθηκε Γενική Συνέλευση των εργαζομένων και αποφασίστηκε απεργία από την επόμενη ημέρα 3 Νοεμβρίου 2015. Συνέπεια αυτής της απόφασης ήταν η μη περισυλλογή ανακυκλούμενων υλικών από τους κλάδους ανακύκλωσης στην πόλη των Ιωαννίνων, μιας και η είσοδος των απορριμματοφόρων στο εργοστάσιο ήταν αδύνατη λόγω της απεργίας των εργαζομένων που προκήρυξε το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων.
Από την επόμενη σχεδόν ημέρα ομάδες των Μ.Α.Τ κατόπιν εντολής του εισαγγελέα προσπαθούν να επιτρέψουν την είσοδο των απορριμματοφόρων στο εργοστάσιο, με την συνδρομή 5 ατόμων που δεν απεργούν. Η διοίκηση της εταιρίας προσέφυγε στην Δικαιοσύνη για να χαρακτηρισθεί η απεργία «παράνομη και καταχρηστική», πράγμα το οποίο έγινε με το αιτιολογικό ότι στην Γενική Συνέλευση των εργαζομένων που αποφασίσθηκε η απεργία η ψηφοφορία δεν ήταν μυστική.
Ως εκ τούτου το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων (Ε.Κ.Ι) προκήρυξε απεργία στις 11 Νοεμβρίου 2015, με κύριο αίτημα την ανάκληση των απολύσεων. Η παρουσία των Μ.Α.Τ στην είσοδο του εργοστασίου με στόχο την επαναλειτουργία του εργοστασίου, παρά την απεργία που προκήρυξε το Ε.Κ.Ι, είχε ως αποτέλεσμα την ρίψη χημικών ενάντια στους απεργούς, τη σύλληψη 8 ατόμων (ενός απεργού και επτά συνδικαλιστών) με την κατηγορία της αντίστασης κατά της Αρχής και τον ορισμό δίκης στις 5 Απριλίου 2016. Μετά τον καθορισμό της δικάσιμης ημερομηνίας αφέθησαν ελεύθεροι, ενώ αναμένεται η νέα απόφαση του δικαστηρίου για την προσφυγή της Εταιρίας εναντίον της απεργίας που προκήρυξε το Ε.Κ.Ι, με νέα του απόφαση , για τις 13 και 16 Νοεμβρίου 2016.
Τονίζεται επίσης, ότι η ιδιοκτησία της επιχείρησης είναι η ίδια με αυτή του Ασπροπύργου – «Γενική Ανακυκλώσεως Κτηματική Ξενοδοχειακή Α.Ε.» - που το καλοκαίρι είχε σχεδόν πνίξει με αναθυμιάσεις την Αθήνα μετά από ύποπτη πυρκαγιά. Σύμφωνα δε με δημοσιογραφικές πληροφορίες, οι εργοδότες της εταιρίας, για να αποφύγουν να καταθέσουν στις αρχές, έχουν καταφύγει στην γειτονική Βουλγαρία.
Επιπλέον, να σημειωθεί πως για την κατασκευή της μονάδας στην ΒΙ.ΠΕ. Ιωαννίνων έχει καταβληθεί κρατική επιχορήγηση - υπ' αριθµ. πρωτ. 4677/ΥΠΕ/5/00080/Ν.3299 /04/28-1-09 απόφαση του Υπουργού και του Υφυπουργού Οικονομίας και Οικονομικών, ενώ πιο πρόσφατα, σύμφωνα και με το υπ' αριθµ. πρωτ. 14430/3-4-2013 έγγραφο της Γενικής Διεύθυνσης Ιδιωτικών Επενδύσεων του Υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, η εν λόγω εταιρία είχε λάβει το ποσό των 996.806,45€ ως επιδότησης χρηματοδοτικής μίσθωσης.
Τέλος, μόλις 10 ημέρες πριν, σύμφωνα με καταγγελίες του σωματείου, κινδύνεψε η ζωή εργατών στο εργοστάσιο των Ιωαννίνων ενώ επίσης καθυστερεί η απολογία του ιδιοκτήτη προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος και την Περιφέρεια Αττικής.
Κατόπιν των παραπάνω ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:
1. Τι μέτρα προτίθενται να πάρουν για να ανακληθούν οι μαζικές απολύσεις των 17 εργαζομένων της εταιρίας;
2. Προτίθενται να διερευνηθεί η χρήση χημικών από τα Μ.Α.Τ. εναντίον των απεργών; Τι μέτρα θα πάρουν για να μην επαναληφθούν παρόμοια φαινόμενα;
3. Υπάρχει στις προθέσεις τους η διενέργεια εξέτασης για τα όσα καταγγέλλουν οι συνδικαλιστικοί φορείς (αναφέρονται παραπάνω στην ερώτηση) σχετικά με την προστασία της εργασίας, της υγείας και της ζωής των εργαζομένων στην εταιρία Ανακύκλωσης «SPIDER ΓΕΝΙΚΗ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ Α.Ε»;
4. Έχει αναλάβει δεσμεύσεις η συγκεκριμένη εταιρία ώστε να πάρει τις συγκεκριμένες επιχορηγήσεις και επιδοτήσεις; Αν ναι, με ποιο τρόπο ελέγχεται όσον αφορά στα ζητήματα απασχόλησης, στις συνθήκες εργασίας και στους περιβαλλοντικούς κανόνες λειτουργίας της;
Οι ερωτώντες βουλευτές
Μαντάς Χρήστος
Καραγιάννης Ιωάννης
Στέφος Ιωάννης
Τζούφη Μερόπη
2. Θέμα: Να σωθεί το εργοστάσιο της ΒΙΟΜΕ
Η ΒΙΟ.ΜΕ ανήκε στον όμιλο εταιριών της οικογένειας Φιλίππου, με μητρική εταιρία την ΦΙΛΚΕΡΑΜ- ΤΖΟΝΣΟΝ, η οποία πτώχευσε τον Σεπτέμβριο του 2011. Μετά την πτώχευση της μητρικής, η ΒΙΟΜΕ εγκαταλείφθηκε: έμεινε χωρίς ΔΣ από το πρώτο εξάμηνο του 2012 και πτώχευσε τον Μάρτιο του 2014. Ωστόσο, οι εργαζόμενοι παρέμειναν στο εργοστάσιο και από το Φεβρουάριο του 2013 άρχισαν ξανά τη λειτουργία του εργοστασίου της ΒΙΟΜΕ με τον δικό τους τρόπο, δηλαδή στη βάση της αυτοδιαχείρισης μέσα από τη συνέλευση των εργαζομένων.
Το αίτημα των εργαζομένων της ΒΙΟΜΕ είναι, συνεπώς, απλό: να μπορούν νόμιμα να λειτουργήσουν το εργοστάσιο, ώστε να συνεχίσει η παραγωγή και οι ίδιοι να επιβιώνουν χάρη στην εργασία τους. Το εργοστάσιο είναι ιδιοκτησίας της μητρικής ΦΙΛΚΕΡΑΜ και, στα πλαίσια της πτωχευτικής διαδικασίας, εκπλειστηριάζεται με αρχική ημερομηνία στις 26/11/2015. Οι εργαζόμενοι ζητούν να μην εκποιηθεί το εργοστάσιο για να μπορούν να συνεχίσουν τη λειτουργία του.
Το ΙΚΑ έχει σημαντικές αξιώσεις σε βάρος της ΦΙΛΚΕΡΑΜ, καθώς το χρεωστούμενο ποσό ανέρχεται σε εκατομμύρια ευρώ. Θα μπορούσε, με μια νομοθετική παρέμβαση που θα εφάρμοζε αναλογικά στους πλειστηριασμούς τα όσα ήδη ισχύουν για τις τράπεζες, το ΙΚΑ να ανταλλάξει τις αξιώσεις του με τις εργοστασιακές εγκαταστάσεις της ΒΙΟΜΕ και κατόπιν να παραχωρηθεί η χρήση/λειτουργία του εργοστασίου στην ΚΟΙΝΣΕΠ των εργαζομένων. Θυμίζουμε ότι το με αριθμό 60 κληροτεμάχιο Ε κατηγορίας με ΚΑΕΚ 191043108023/0/0, που βρισκόταν στην πλήρη κυριότητα της ΦΙΛΚΕΡΑΜ, κατασχέθηκε στις 2/10/2012 για χρέη προς το Δημόσιο. Το ίδιο θα μπορούσε να συμβεί και με τα αγροτεμάχια με αριθμούς 78 (τεμάχιο αγρού Β' κατηγορίας με ΚΑΕΚ 191043108137/0/0), 79 (αγροτεμάχιο με ΚΑΕΚ 191043108136/0/0), 80 (αγροτεμάχιο Β' κατηγορίας με ΚΑΕΚ 191043108019/0/0) και 81 (αγροτεμάχιο Β' κατηγορίας με ΚΑΕΚ 191043108018/0/0), που σχετίζονται με τη λειτουργία της ΚΟΙΝΣΕΠ των εργαζομένων της ΒΙΟΜΕ (ΣΕΒΙΟΜΕ), προκειμένου να καταστεί σαφέστερο και πιο ασφαλές το ιδιοκτησιακό περιβάλλον λειτουργίας του εργοστασίου.
Είμαστε ενήμεροι/ες για το γεγονός ότι από την εκπλειστηριαζόμενη περιουσία της ΦΙΛΚΕΡΑΜ προσδοκούν να αποζημιωθούν και 170 πρώην εργαζόμενοι της ΦΙΛΚΕΡΑΜ. Δεδομένου όμως ότι μπορεί να γίνει διαμερισμός της περιουσίας της ΦΙΛΚΕΡΑΜ και τα αγροτεμάχια μπορούν να εκποιηθούν χωριστά, η ενδεχόμενη εξαίρεση από τον πλειστηριασμό των αγροτεμαχίων που σχετίζονται με την ΣΕΒΙΟΜΕ δεν εμποδίζει την εκποίηση των υπολοίπων και τη συνακόλουθη αποζημίωση των εργαζομένων της ΦΙΛΚΕΡΑΜ.
Φυσικά η προτεινόμενη παρέμβαση, που θα διέσωζε τις θέσεις εργασίας των εργαζομένων της ΣΕΒΙΟΜΕ, δεν λύνει το πρόβλημα. Χρειάζεται αλλαγή του πτωχευτικού κώδικα, ώστε οι εργαζόμενοι/ες μιας πτωχευμένης εταιρίας να μπορούν να ανακτήσουν την επιχείρησή τους υποβάλλοντας πρόταση παραγωγικής αναδιάρθρωσής της. Αυτή η δυνατότητα θα μπορούσε να προσδώσει δυναμική τόσο στο εγχείρημα της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας μας όσο και στην αναδυόμενη κοινωνική οικονομία. Γνωρίζουμε ότι, εκτός από σταθερή δέσμευση της κυβέρνησής μας, η εν λόγω θεσμική αλλαγή αποτέλεσε και αντικείμενο διυπουργικής μέριμνας κατά την προηγούμενη ολιγόμηνη κυβερνητική θητεία.
Στη βάση όλων των παραπάνω, ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
- Σε ποιες ενέργειες σκέφτεται να προβεί η κυβέρνηση για να αποσοβηθεί το κλείσιμο του πρώτου στην Ελλάδα εν ενεργεία αυτοδιεθυνόμενου εργοστασίου; Έχει ενδιαφερθεί το ΙΚΑ να ανταλλάξει τις αξιώσεις του με τις εργοστασιακές εγκαταστάσεις της ΒΙΟΜΕ; Υπάρχουν σκέψεις για αναστολή της εκτελεστικής διαδικασίας επί του συνόλου ή κατ' ιδίαν στοιχείων του οφειλέτη ακόμη και αν αυτά εκποιούνται με άλλα ως ένα σύνολο, για κάποιο χρονικό διάστημα, προκειμένου να υποβάλει προσφορά το Δημόσιο ή ΦΚΑ ως πιστωτής, εφόσον κρίνεται ότι αυτό είναι αναγκαίο για την διασφάλιση των συμφερόντων του ως πιστωτή;
- Τι αλλαγές στον πτωχευτικό κώδικα σκέφτεται να προωθήσει η κυβέρνηση και γιατί αυτές καθυστερούν;
Οι ερωτώντες βουλευτές
Μπαλαούρας Γεράσιμος
Ακριώτης Γιώργος
Αυλωνίτου Ελένη
Βαγενά Άννα
Βαρδάκης Σωκράτης
Γαβρόγλου Κώστας
Γεννιά Γεωργία
Γεωργοπούλου-Σαλτάρη Έφη
Γιαννακίδης Στάθης
Γκιόλας Ιωάννης
Ζεϊμπέκ Χουσεϊν
Θεοφύλακτος Γιάννης
Θηβαίος Νικόλαος
Καββαδία Αννέτα
Καρασαρλίδου Φρόσω
Κατσαβριά-Σιωροπούλου Χρυσούλα
Λιβανίου Ζωή
Μηταφίδης Τριαντάφυλλος
Μιχελογιαννάκης Ιωάννης
Μουμουλίδης Θέμης
Μπαλωμενάκης Αντώνης
Μπαξεβανάκης Δημήτρης
Μπάρκας Κώστας
Παπαδόπουλος Αθανάσιος
Παπαδόπουλος Νικόλαος
Παπανάτσιου Κατερίνα
Παπαφιλίππου Γεώργιος
Παυλίδης Κώστας
Ρίζος Δημήτρης
Ριζούλης Ανδρέας
Σεβαστάκης Δημήτρης
Σιμορέλης Χρήστος
Σκούφα Ελισσάβετ
Σπαρτινός Κώστας
Σταματάκη Ελένη
Σταμπουλή Αφροδίτη
Στέφος Ιωάννης
Στογιαννίδης Γρηγόρης
Συρίγος Αντώνιος
Συρμαλένιος Νίκος
Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος
Τριανταφύλλου Μαρία
Ψυχογιός Γιώργος