Τζιτζικώστας: Η ΝΔ δεν είναι προϊόν, είναι οι άνθρωποί της
Αποφασισμένος να επιφέρει ριζικές αλλαγές σε επίπεδο οργάνωσης αλλά και νοοτροπίας εμφανίζεται ο υποψήφιος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Απόστολος Τζιτζικώστας, επισημαίνοντας ότι η «γαλάζια» παράταξη «δεν είναι προϊόν, είναι ένας ζωντανός οργανισμός, είναι οι άνθρωποί της».
«Να συμφωνήσω ότι δεν είμαστε στα καλύτερά μας; Ναι, δεν είμαστε, αλλά τι σημαίνει αυτό; Ο κόσμος που ζει μια καταστροφική ανερμάτιστη πολιτική όχι μόνο στην οικονομία αλλά στην παιδεία, στην ασφάλεια, στα εθνικά θέματα; Νομίζετε ότι μετά από έξι-επτά χρόνια κρίσης θα αντιδράσει όπως παλιά, επί δικομματισμού; Σας λέω καθαρά και θυμηθείτε με: ο πολιτικός χρόνος είναι επικίνδυνα πυκνός και ο πολιτικός ιστός επικίνδυνα χαλαρός», υπογραμμίζει ο Απ. Τζιτζικώστας σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται στο «Πρώτο Θέμα».
Αναφερόμενος στις επικείμενες εσωκομματικές εκλογές της 22ας Νοεμβρίου, ο νυν περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας επισημαίνει: «Η εκλογή αρχηγού θα κριθεί στο ένστικτο αυτοσυντήρησης της παράταξης. Κάθε φορά που η παράταξη έσπαγε ταμπού και τείχη, κυριαρχούσε και κάθε φορά που κλεινόταν συντηρητικά σε “ασφαλείς” επιλογές, έχανε».
Σε ερώτηση για το εάν ο ίδιος εκτιμά ότι έχει τη στήριξη του πρώην προέδρου και πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, ο Απ. Τζιτζικώστας απαντά: «Ακούστε, ο Αντώνης Σαμαράς ήταν πρόεδρος της Ν.Δ. επί έξι χρόνια και πρωθυπουργός σχεδόν τα τρία από αυτά. Θέλετε να δούμε πόσοι υπουργοί του είναι με τον έναν ή τον άλλον; Θέλετε να δούμε πόσοι βουλευτές που, όπως λέτε, αναδείχθηκαν στις μέρες του στηρίζουν ποιον υποψήφιο; Να το δούμε όνομα προς όνομα, αλλά φοβάμαι ότιθα στενοχωρηθούν αυτοί που έστησαν αυτό το σκηνικό. Γιατί το έστησαν με άλλο στόχο και όχι βέβαια την ενότητα, όπως λένε, του κόμματος! Οι μόνες μου πλάτες είναι ο κόσμος της Νέας Δημοκρατίας. Τελικά, τι θα πει σαμαρικός, καραμανλικός και μητσοτακικός όταν μιλάμε για βουλευτές; Τι είναι οι βουλευτές, ενεργούμενα; Να κάνω εγώ έναν ουσιαστικό διαχωρισμό: ότι σήμερα είναι 76 όλοι μαζί όταν ήταν 165 τον Μάρτιο του 2004;».
«Δεν σκοπεύω να κλείσω τη ΝΔ»
Και προσθέτει: «Όταν εκλέγεται ένας νέος αρχηγός, οι παλαιότεροι είναι πάντα ο ένας πυλώνας και οι νεότεροι ο δεύτερος. Εγώ δεν σκοπεύω να κλείσω τη Νέα Δημοκρατία στο ήδη στενό της πλαίσιο, θα κάνω το ακριβώς αντίθετο γιατί πιστεύω σε ένα άλλο μοντέλο διοίκησης».
Παράλληλα, αφήνει αιχμές απέναντι στη νυν ηγετική ομάδα της ΝΔ, «φωτογραφίζοντας» τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη για την αρνητική στάση που επέδειξε ως προς τη διεξαγωγή ενός ανοικτού διαλόγου, είτε υπό τη μορφή μιας ανοικτής συνδιάσκεψης είτε ενός τηλεοπτικού ντιμπέιτ. «Ο ανοιχτός διάλογος και η αντιπαράθεση θέσεων έλειπε. Και θα μπορούσε να γίνει με λίγη καλή θέληση ή λίγη καλή προαίρεση. Είχα προτείνει να γίνουν πέντε θεματικές συνδιασκέψεις για να δοθεί η ευκαιρία και στους τέσσερις να παρουσιάσουμε αναλυτικά τις θέσεις μας και να γίνει μια ουσιαστική συζήτηση. Δεν έγινε αποδεκτό, δεν έγινε καν έστω μία συνδιάσκεψη. Η εκτίμησή μου είναι ότι σε αυτή τη διαδικασία ήμασταν εξαρχής τρεις που θέλαμε να της προσδώσουμε ένα άλλο ύφος και μια άλλη δυναμική για να ενδιαφερθεί ο κόσμος να μας ακούσει, να μας κρίνει, να μας συγκρίνει, και ένας που δεν ήθελε να χάσει το αφ’ υψηλού πλεονέκτημα που κατά τη γνώμη του τού δίνει η καρέκλα», τονίζει ο Απ. Τζιτζικώστας.
Εξάλλου, ο ίδιος απορρίπτει τα σενάρια περί δυαρχίας στο κόμμα και παρέπεμψε στο μοντέλο της Ιταλίας και τον πρωθυπουργό Ρέντσι: «Ο Ματέο Ρέντσι είναι ένα πρόσφατο παράδειγμα και δεν είδαμε καμία δυαρχία. Στη Νέα Δημοκρατία οι θέσεις αντιπροέδρων προϋπήρχαν, δεν τις προτείνω εγώ τώρα. Είδατε μήπως δυαρχία μεταξύ Σαμαρά - Αβραμόπουλου ή Δήμα; Αλλά πέραν αυτών, το δίλημμα τελικά είναι απλό: πιστεύει κανείς ότι η Ν.Δ. έχασε λόγω κακής παρουσίας και εκπροσώπησης στη Βουλή ή λόγω κακής παρουσίας και αντίστοιχης αποσύνδεσης από την κοινωνία; Η νέα συλλογικότητα που προτείνω δημιουργεί ικανή ηγεσία που αξιοποιεί το σύνολο των στελεχών και δίνει συντεταγμένα τη μάχη παντού».
Σε ό,τι αφορά το τι θα πράξει η ΝΔ απέναντι στα μέτρα που θα προωθήσει προς ψήφιση στη Βουλή η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, εφόσον εκλεγεί πρόεδρος, απαντά: «Η Νέα Δημοκρατία θα ψηφίσει στη Βουλή πολιτικές που είναι μεταρρυθμιστικές, φιλελεύθερες, με κοινωνικό όμως πρόσημο και εθνικά επωφελείς. Τελεία και παύλα. Πλάτη σε νέα φορολογική επιδρομή, σε νέα λιτότητα, σε διάλυση του κοινωνικού ιστού, σε ερμαφρόδιτα νομοσχέδια και αριστερής έμπνευσης ισοδύναμα εμείς δεν θα βάλουμε. Ας πάει ο κ. Τσίπρας να βρει συμμάχους από κει που βρήκε και τους πρόσφατους ψηφοφόρους του».
Και καταλήγει ο Απόστολος Τζιτζικώστας: «Ο κ. Τσίπρας επεδίωξε να προκαλέσει πρόωρες εκλογές, απείλησε, εκβίασε, έταξε, παρέλυσε τη χώρα, έφερε τρίτο μνημόνιο, capital controls, ισοπέδωσε την αγορά και θα κυβερνά όπως θέλει με τη δική μας στήριξη; Εμείς στηρίξαμε -και σωστά πράξαμε- την παραμονή της χώρας στο ευρώ και την Ε.Ε., όχι για να συνομιλεί η κυβέρνηση π.χ. με τρομοκράτες και να τους αποκαλεί “πολιτικούς κρατουμένους”».