Νικολόπουλος: Εδώ και τώρα αυτοδυναμία του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου
Ο Νίκος Νικολόπουλος ζήτησε να υλοποιηθεί η νομοθετική πρόνοια και να κατακτηθεί η αυτοδυναμία του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου, έστω με καθυστέρηση 20 ετών και μετέφερε τα επιχειρήματα του Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού βάσει των οποίων πήραν την απόφαση τους κατά την τελευταία και πρόσφατη συνέλευση τους.
Χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος του ΧΡΙ.Κ.Ε. Νίκος Νικολόπουλος τόνισε: «Επειδή συντρέχουν όλες οι προϋποθέσεις σύμφωνα με τον ιδρυτικό νόμο του ΕΑΠ για την αυτοδύναμη λειτουργία του, δηλαδή για τη μετάβασή του από το καθεστώς της Διοικούσας Επιτροπής στο καθεστώς της πλήρους αυτοδιοίκησης. Ευθέως και ξεκάθαρα κυρία υπουργέ απαντήστε : Πότε θα ξεκινήσει η διαδικασία εκλογής του πρύτανη, του Συμβουλίου του ως άνω Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος και η συγκρότηση της συγκλήτου; Επιτέλους ας μας πείτε η Δημόσια Διοίκηση δικαιούται να παγώνει ή να αναστέλλει έναν Νόμο, ιδίως όταν ο Νόμος αυτός υλοποιεί μια θεμελιώδη Συνταγματική Αρχή, όπως είναι η αρχή της πλήρους αυτοδιοίκησης των ΑΕΙ;»
Στην δευτερολογία του ο Αχαιός Βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος έφερε στο κέντρο της συζήτησης το θέμα της παραμονής με το τέλος του κλίματος της αβεβαιότητας για τους περίπου 200 εργαζόμενους στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Συγκεκριμένα ο Νίκος Νικολόπουλος είπε:
«Αναπάντητα παραμένουν τα ερωτήματα που αφορούν τους λόγους και τα κίνητρα που ξεσήκωσαν μία ολόκληρη πανεπιστημιακή κοινότητα, του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου, δημιουργώντας κλίμα αβεβαιότητας για τη συνέχιση της ύπαρξής του αφού τέθηκε ζήτημα παύσης εργασίας για 180 εργαζομένους. Οι πληροφορίες του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος Ελλάδος αναφέρουν ότι το «σπίρτο» άναψε όταν ο πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής κ.Βασίλειος Καρδάσης ενημέρωσε τους εργαζομένους για τη λήξη του προγράμματος και για την επαναπροκήρυξη των θέσεων. Τοποθέτηση, η οποία ήταν αρκετή για να πυροδοτήσει το κλίμα και να ξεσηκώσει τους εργαζομένους που βρέθηκαν αντιμέτωποι με την πιθανότητα της απώλειας της εργασίας τους. Ο κ. Καρδάσης ανέφερε επίσης ότι το θέμα ήταν σε γνώση του υπουργείου και είχε απασχολήσει και τις δύο τελευταίες συνεδριάσεις της Διοικούσας Επιτροπής. Τοποθέτηση, η οποία έρχεται σε αντίθεση με τα όσα ανέφερε η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας κ.Σία Αναγνωστοπούλου.Επειδή η κ. Αναγνωστοπούλου έκανε λόγο για κακοπροαίρετες ενέργειες και ότι εάν είχαν απευθυνθεί στο υπουργείο δεν θα είχε προκύψει το παραμικρό θέμα»
Και κατέληξε:
«Επειδή το ΕΑΠ δεν πρόκειται να κλείσει ποτέ γιατί έχει τους δικούς τους καθαρούς πόρους και πάει εξαιρετικά καλά γεννιούνται τα παρακάτω ερωτήματα:
1. Πως προέκυψε το θέμα;
2. Πρόκειται για κομματικό παιχνίδι;
3. Πρόκειται για προσπάθεια δημιουργίας κλίματος για ένα μη υπαρκτό πρόβλημα προκειμένου κάποιοι να πιστωθούν την επίλυσή του και να αντλήσουν πολιτική πελατεία; Ή μήπως η δημοσιοποίηση απλώς επέσπευσε σε αποφάσεις, μέσα από το δοκιμασμένο κόλπο του «θορύβου»;.
4. Γνωρίζατε ότι μπορούσατε να διατηρήσετε το προσωπικό από ίδιους πόρους»;
Η αναπληρώτρια Υπουργός Παιδείας Σία Αναγνωστοπούλου απαντώντας στον Βουλευτή τόνισε:
«Το Υπουργείο Παιδείας έχει σχεδιάσει τον σχετικό οδικό χάρτη και μόλις αυτός υλοποιηθεί -σε σύντομο χρονικό διάστημα- το Ε.Α.Π. θα αποκτήσει την αυτοδυναμία του. Όσον αφορά τους εργαζόμενους στο Πανεπιστήμιο απάντησε ότι μέχρι τον Αύγουστο 2016 έχουν εξασφαλιστεί οι πόροι για τις πληρωμές τους από το ΕΣΠΑ και δεν θα απολυθεί κανείς τους»
Στην δε, επιθετική και καταληκτική ερώτηση του Νίκου Νικολόπουλου για το εάν οι εργαζόμενοι μετά τον Αύγουστο θα πρέπει να ετοιμάζονται για το ταμείο ανεργίας η Υπουργός απάντησε κατηγορηματικά ότι αυτό δεν πρόκειται να συμβεί.