Λοβέρδος: Ποιος δάσκαλος του νεοφιλελευθερισμού ηγείται του υπουργείου Υγείας;
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Λοβέρδος ήταν ο υπουργός Υγείας, ο οποίος εισήγαγε το μέτρο του clawback για την εξωνοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη. Το χαρακτηρίζει ως το «πιο σκληρό μέτρο» που είχε λάβει ως υπουργός και τονίζει ότι «δεν διανοηθήκαμε να το βάλουμε στα νοσοκομεία». Διερωτάται «ποιος δάσκαλος του νεοφιλελευθερισμού ηγείται του υπουργείου Υγείας» και καταλήγει πως πρόκειται για «εφεύρεση» της κυβέρνησης, για να ζητήσει λεφτά «με έναν τρόπο που δεν έχει προηγούμενο».
Ο Ανδρέας Λοβέρδος αναλυτικά είπε: «Το πιο σκληρό μέτρο που είχα πάρει ως υπουργός ήταν το clawback. Το clawback ήταν μία μέθοδος να συγκεντρώνουμε χρήματα, όταν οι πολιτικές, στην ανάπτυξή τους, ήταν αβέβαιες. Ποια είναι η λογική της ‘δαγκάνας’ αυτής; Αυτά σου δίνω να χαλάσεις για την υγεία, 1 ευρώ παραπάνω στο παίρνω αυτομάτως. Αυτό δημιουργούσε τρομερή αναστάτωση στο χώρο, την καταλάβαινα, αλλά μας βοήθησε ως μέτρο να φτάσουμε στα επιθυμητά επίπεδα κατανάλωσης της φαρμακευτικής δαπάνης εκτός νοσοκομείων, που είχε παροξυνθεί επί των ημερών της κυβέρνησης Καραμανλή. Από 2,4 δισ. ευρώ είχε φτάσει στα 5,6 δισ. Η μέση τιμή στο Βέλγιο, στην Ολλανδία, σε χώρες με το δικό μας πληθυσμό, ήταν εκεί που παρέδωσε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ το 2004 (2,1 -2,4 δισ.). Βοήθησε ένα μέτρο σκληρό. Δεν διανοηθήκαμε να το βάλουμε στα νοσοκομεία, τα οποία δέχονταν ήδη -τότε στις δικές μου μέρες, δεν ξέρω τι γίνεται σήμερα- 30% παραπάνω ασθενείς, που έφευγαν από την ιδιωτική υγεία γιατί δεν είχαν λεφτά. Στα νοσοκομεία, όπου κι εκεί γίνονταν τα ‘πάρτι του αιώνα’, συγκρατήθηκε η φαρμακευτική δαπάνη, δεν βάλαμε τέτοια μέτρα όμως. Ήταν στον κάθε διοικητή να δικαιολογεί τη φαρμακευτική του δαπάνη. Παίρνετε αυτό το μέτρο τώρα, σε πολύ χαμηλές τιμές, σε ένα χώρο που βρίσκει ο οποιοσδήποτε προστασία, σε αυτό το διευρυμένο σύστημα παροχής υπηρεσιών υγείας που έχει η Ελλάδα προς τιμήν της, με τρόπο ισομερή και αδιάκριτο: ένα δημόσιο νοσοκομείο που θεραπεύει τους καρκινοπαθείς με ένα άλλο, που δεν θεραπεύει αυτή τη σοβαρή ασθένεια. Πώς θα γίνει η εσωτερική κατανομή; Τεχνικό πρόβλημα. Πώς για τρία χρόνια από τώρα δεσμεύει σε τόσο χαμηλά πλαίσια τη φαρμακευτική δαπάνη, όταν θα επισκέπτονται περισσότεροι τα νοσοκομεία μας, πώς θα το καταφέρεις αυτό; Ποιος δάσκαλος του νεοφιλελευθερισμού ηγείται του υπουργείου Υγείας; Εγώ έλεγα –και το ξαναλέω- ότι ο κ. Ξανθός είναι πολύ μετριοπαθής άνθρωπος. Αυτό το μέτρο, και μάλιστα διαβάζουμε –μπορεί να κάνω λάθος, επιφυλάσσομαι- δεν το έθεσε η απέναντι πλευρά στη διαπραγμάτευση. Αυτή είναι εφεύρεση. Κυρίες και κύριοι βουλευτές, λεφτά ζητάτε, αλλά με έναν τρόπο που δεν έχει προηγούμενο. Δεν μπορούμε, και τη διάταξη αυτή, να την ψηφίσουμε. Εν κατακλείδι δεν θα ψηφίσουμε τίποτα από αυτά που φέρνετε σήμερα. Και επί της αρχής και επί των άρθρων είμαστε απέναντι».
Εκτός από το ΠΑΣΟΚ-Δημοκρατική Συμπαράταξη, και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης θα καταψηφίσουν το πολυνομοσχέδιο, τόσο επί της αρχής όσο και επί των άρθρων.