Απίστευτα πράγματα: Η κυβέρνηση βλέπει πολιτικό σαμποτάζ πίσω από τις διακοπές ρεύματος σε φτωχούς
Την πιθανότητα «πολιτικού σαμποτάζ» βλέπει η κυβέρνηση σχετικά με το …κατέβασμα του διακόπτη της ΔΕΗ στα ευάλωτα κοινωνικά νοικοκυριά.
ΝΑ ΑΠΟΣΕΙΣΕΙ ΤΙΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΡΕΥΜΑΤΟΣ ΣΕ ΕΥΑΛΩΤΑ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Μετά τις καταγγελίες για διακοπή του ρεύματος σε νοικοκυριά που οφείλουν 300 ευρώ, παρά το ότι η οδηγία είναι να κόβεται το ρεύμα για χρέη άνω των 100 ευρώ, πηγές του υπουργείου Ενεργείας …πετούν την μπάλα στην εξέδρα κάνοντας λόγο για πιθανότητες να επιδεικνύει κάποιος περιφερειακός διευθυντής υπερβάλλοντα ζήλο.
«Δεν αποκλείουμε το ενδεχόμενο πολιτικού σαμποτάζ. Αυτή η κυβέρνηση τα έχει δει όλα. Έχουμε δώσει πολύ συγκεκριμένες κατευθύνσεις, η δουλειά των διευθυντών είναι να κινούνται με βάση τις κατευθύνσεις της διοίκησης», ανέφεραν οι ίδιες πηγές του υπουργού κ. Σκουρλέτη.
Όπως φαίνεται, εξαιτίας της κατακραυγής που προκλήθηκε από τις διακοπές ρεύματος σε φτωχά νοικοκυριά και την πιθανότητα να κόβεται και το νερό για μικρές οφειλές, η κυβέρνηση επιχειρεί να αποσείσει τις ευθύνες της, μεταθέτοντάς τις σε άλλους παράγοντες.
Οι ίδιοι κύκλοι, δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο μείωσης των τιμολογίων της ΔΕΗ, εφόσον οι τιμές του πετρελαίου παραμείνουν σε χαμηλά επίπεδα και αντιμετωπιστεί ως ένα βαθμό το πρόβλημα των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την επιχείρηση.
Επίκειται, πάντως, η κατάργηση της έκπτωσης 20% στα βιομηχανικά τιμολόγια του ηλεκτρικού και αμέσως μετά η έναρξη συζητήσεων μεταξύ ΔΕΗ και μεγάλων καταναλωτών για τη διαμόρφωση νέων τιμολογίων. Ζήτημα ημερών είναι και η υπογραφή της απόφασης με την οποία θεσπίζεται το μέτρο της λεγόμενης διαγωγιμότητας που οδηγεί, επίσης, σε μείωση του κόστους για τις ενεργοβόρες επιχειρήσεις.
Σε καλό δρόμο βρίσκεται, σύμφωνα με το υπουργείο, η διαπραγμάτευση με τους εταίρους για τον ΑΔΜΗΕ (Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας). Η ελληνική πρόταση προβλέπει τη μεταφορά των παγίων σε εταιρεία υπό τον έλεγχο (51%) του Δημοσίου με συμμετοχή κατά 49% της ΔΕΗ.
Από την πλευρά των εταίρων, έχει τεθεί, επίσης, η παραχώρηση του μάνατζμεντ σε ιδιώτες, ενδεχομένως από τους υφιστάμενους μετόχους της ΔΕΗ, πρόταση με την οποία δεν συμφωνεί η κυβέρνηση. Αναζητείται, επίσης, η μέθοδος αποζημίωσης της ΔΕΗ για την αξία των παγίων που θα εισφερθούν στη νέα εταιρεία (υπολογίζεται σε 450 εκατ. ευρώ) είτε με παραχώρηση άλλων μετοχών εταιρειών του Δημοσίου, είτε με αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.
Σε σχέση με τους αγωγούς, οι πηγές του υπουργείου ανέφεραν ότι η διαπραγμάτευση με την κοινοπραξία του ΤΑΡ εξασφάλισε αποζημίωση για τη δημόσια γη και για τα δάση, από τα οποία θα διέλθει ο αγωγός, ενώ αυξήθηκαν σε 32 εκατ. (από 11-16) οι δαπάνες της εταιρείας στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης προς τους τοπικούς Δήμους.
Στις 10 Δεκεμβρίου αναμένεται επίσης να υπογραφεί στη Σόφια η επενδυτική απόφαση για τον ελληνοβουλγαρικό αγωγό (IGB), ενώ αναζωπυρώνεται το ενδιαφέρον και για τον Greek Stream, για τον οποίο, όπως τονίστηκε, ενδιαφέρονται και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ιταλία και η Γαλλία. Ο νέος αγωγός, όπως και συνολικά το φάσμα των ελληνορωσικών ενεργειακών σχέσεων, θα συζητηθούν κατά την επίσκεψη του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνου Σκουρλέτη, στη Μόσχα την 1η και 2 Δεκεμβρίου.
Τέλος, τις επόμενες ημέρες, αναμένεται η ολοκλήρωση της αξιολόγησης των προσφορών για έρευνες υδρογονανθράκων στη Δυτική Ελλάδα και θα ακολουθήσει η αντίστοιχη διαδικασία για τις θαλάσσιες περιοχές στο Ιόνιο.
Τι λένε κύκλοι της ΔΕΗ για τις διακοπές ρεύματος σε καταναλωτές με χαμηλές οφειλές
«Δεν αποκλείεται περίπτωση σφάλματος, ωστόσο τα στελέχη και οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ και του ΔΕΔΔΗΕ (Διαχειριστής Δικτύου) ενεργούν με τον προσήκοντα επαγγελματισμό στα πλαίσια των υπηρεσιακών εντολών και οδηγιών, επιδεικνύοντας παράλληλα την μέγιστη δυνατή κοινωνική ευαισθησία και ευελιξία».
Αυτό ανέφεραν κύκλοι της ΔΕΗ με αφορμή τις πληροφορίες που έγιναν νωρίτερα γνωστές περί αποκοπών πελατών με χαμηλές οφειλές. Οι ίδιες πηγές πρόσθεταν ότι:
-Οποιαδήποτε συγκεκριμένη καταγγελία γίνεται θα ερευνάται με βάση τις υπηρεσιακές διαδικασίες της ΔΕΗ. Σε περίπτωση σφάλματος οι αρμόδιες υπηρεσίες προβαίνουν, το ταχύτερο δυνατό, σε επανασύνδεση.
-Η διοίκηση της ΔΕΗ βρίσκεται σε πλήρη συνεργασία με το αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την αντιμετώπιση του μείζονος θέματος των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τη ΔΕΗ με την απαιτούμενη αποφασιστικότητα και κοινωνική ευαισθησία.