Συμβούλιο πολιτικών αρχηγών: Ο Τσίπρας ψάχνει κολυμβήθρα του Σιλωάμ

Σε καθαρτήριο συναίνεσης των επαχθών και απάνθρωπων μέτρων του νέου Μνημονίου επιχειρεί να μετατρέψει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών, τη διεξαγωγή του οποίου ζήτησε σήμερα, Πέμπτη (26/11/2015) από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο. Ήδη, υπήρξε ομοβροντία αντιδράσεων από το σύνολο των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

ΑΦΟΥ ΕΦΤΑΣΕ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΣΤΟ ΜΗΔΕΝ ΥΠΗΡΕΤΩΝΤΑΣ ΤΙΣ ΕΝΤΟΛΕΣ ΤΟΥ ΒΕΡΟΛΙΝΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΑΝΕΙΣΤΩΝ, ΖΗΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΕΠΙΛΟΓΩΝ ΤΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ - ΠΩΣ ΑΝΤΙΔΡΟΥΝ ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΚΟΜΜΑΤΑ

Ο κ. Τσίπρας, αφού ψήφισε όλες τις παράλογες απαιτήσεις των δανειστών, από κοινού με τον κυβερνητικό του εταίρο, τον Πάνο Καμμένο, αναζητεί πλέον συναινέσεις για τις μονομερείς ενέργειές του από τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης. Επί της ουσίας, ο κ. Τσίπρας οδηγεί τη χώρα σε νέες περιπέτειες πολιτικής αστάθειας και έντονης εθνικής αβεβαιότητας.

«Σήμερα το πρωί ο Πρωθυπουργός Α.Τσίπρας επικοινώνησε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Π. Παυλόπουλο, τον ενημέρωσε για τις επαφές στο εν εξελίξει ταξίδι του σε Ισραήλ και Παλαιστίνη και του ζήτησε τη σύγκληση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών μετά την επιστροφή του Προέδρου της Δημοκρατίας από τη Ρώμη», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην ατζέντα του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών αναμένεται να βρεθούν το προσφυγικό και η ασφαλιστική μεταρρύθμιση.

Ο κ. Τσίπρας ζήτησε να είναι άμεση η σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών και να γίνει αυτό μετά την επιστροφή του Προέδρου της Δημοκρατίας από τη Ρώμη. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η κυβέρνηση αναμένει τις προτάσεις των κομμάτων για το θέμα της αναγκαίας ασφαλιστικής μεταρρύθμισης και συνεννόηση, προκειμένου να ενισχυθεί η διαπραγματευτική δυνατότητα της χώρας.

Ο πρωθυπουργός είχε ζητήσει και πριν από λίγες ημέρες τη συμβολή του Προέδρου της Δημοκρατίας προκειμένου να υπάρξει στοιχειώδης πολιτική συνεννόηση για τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούν ευρύτερες συναινέσεις.

Τα τελευταία εικοσιτετράωρα παρατηρείται έντονη κυβερνητική κινητικότητα για τρία κρίσιμα ζητήματα: Σύμφωνα με πληροφορίες, τα πρώτα θέματα για τα οποία θα επιδιωχθεί συνεννόηση είναι η ασφαλιστική μεταρρύθμιση, η συνταγματική αναθεώρηση, η παιδεία και η δημόσια διοίκηση.

Οι αντιδράσεις των κομμάτων

Νέα Δημοκρατία: Με Πλακιωτάκη μεν, αλλά...

Η απόφαση του πρωθυπουργού να συγκαλέσει άμεσα Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών έγινε δεκτή με έντονες επικρίσεις από το σύνολο των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης αφήνουν όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά αφού λάβουν την πρόσκληση και την μελετήσουν.

Από την πλευρά του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε δηλώσεις του απεύθυνε έκκληση προς τη μεταβατική ηγεσία του κόμματος, δηλαδή προς τον Γιάννη Πλακιωτάκη, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Να μην γίνουμε συνένοχοι στην ανικανότητα του Τσίπρα».

Ουσιαστικά ο κ. Μητσοτάκης ζητά να μην συμμετάσχει η ΝΔ σε καμία πολιτική συνεννόηση με την κυβέρνηση πριν εκλεγεί ο νέος αρχηγός της. Επισημαίνει δε με νόημα ότι «η Νέα Δημοκρατία θα προσέλθει στη συζήτηση δια του κ. Πλακιωτάκη, ο οποίος δεν έχει την πολιτική εξουσιοδότηση να πάρει κάποια απόφαση για τη Νέα Δημοκρατία. Μέχρι να εκλέξει επόμενο αρχηγό η Νέα Δημοκρατία τις όποιες αποφάσεις θα τις λάβει η Κοινοβουλευτική Ομάδα».

ΠΑΣΟΚ: Περιμένουμε τηλέφωνο του κ. Τσίπρα

«Συναίνεση. Το άλλο με τον Αλέξη το ξέρεις;». Αυτή ήταν η πρώτη αντίδραση στο Facebook του Νίκου Βοσδογάνη, διευθυντή του πολιτικού γραφείου της προέδρου του ΠΑΣΟΚ Φώφης Γεννηματά.

Λίγη ώρα αργότερα πάντως, ο κ. Βοσδογάνης διευκρίνισε πως το σχόλιο «συναίνεση. Το άλλο με τον Αλέξη το ξέρεις;» ήταν... προσωπική του άποψη. Όπως έγραψε σε νέα ανάρτησή του στο Facebook: «Eδω γράφω την ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ μου γνώμη και συνήθως κάνω πλάκα. Όποιος τα συνδέει με τα επαγγελματικά μου, απλά κάνει λάθος. Αυτός εδώ είναι προσωπικός μου χώρος».

Σε κάθε περίπτωση, κύκλοι της Χαριλάου Τρικούπη υπογραμμίζουν ότι περιμένουν την επίσημη πρόσκληση του πρωθυπουργού, για να τοποθετηθούν.

Ποτάμι: Ναι στον διάλογο αλλά «δανεικά τέλος»

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης έγραψε στο Facebook: «Θα σας θυμίσω τι είχα πει προεκλογικά για τον κ.Τσίπρα: Είναι ο άνθρωπος που τη μια μέρα θα σου ζητήσει δανεικά για να πάρει γάλα για το παιδί του και την άλλη μέρα θα σε καταγγείλει ότι του έδωσες λεφτά και πήγε και μέθυσε».

Και συνέχισε: «Το Ποτάμι βέβαια θα προσέλθει στη σύσκεψη αρχηγών αν την συγκαλέσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Χωρίς όμως ψευδαισθήσεις. Ξέρουμε ότι το μόνο που επιδιώκει ο κ.Τσίπρας είναι η επανάληψη του ίδιου σεναρίου. Να συμφωνήσουμε στο πλαίσιο και να δώσει εκείνος το περιεχόμενο που θέλει. Ό,τι έγινε και με το Μνημόνιό του. Εμείς λέγαμε ότι πρέπει να σωθεί η χώρα με μεταρρυθμίσεις και μείωση του κομματικού κράτους και εκείνος έβαλε νέους φόρους αφήνοντας απείρακτες τις συντεχνίες και τα συμφέροντα. Μόνο που την ίδια απάτη δεν μπορείς να την κάνεις δυο φορές. Τουλάχιστον στους ίδιους ανθρώπους».

ΚΚΕ: Δεν θα συμμετάσχουμε σε έναν διάλογο-παρωδία

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το μεσημέρι της Πέμπτης, το ΚΚΕ δηλώνει κατηγορηματικά πως δεν θα συμμετάσχει στο Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών και επισημαίνει – μεταξύ άλλων: «Το ΚΚΕ δεν πρόκειται να πάρει μέρος σε ένα διάλογο-παρωδία, που έχει στόχο να κάνει το λαό συνένοχο στην αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης και κεφαλαίου και σε μέτρα, όπως είναι η διάλυση της κοινωνικής ασφάλισης, που αποτελούν αιτία πολέμου για το εργατικό-λαϊκό κίνημα. Η όποια συζήτηση και η κατάθεση των προτάσεων των πολιτικών κομμάτων, κάλλιστα μπορεί να γίνει στα πλαίσια των διαδικασιών της Βουλής».

Ένωση Κεντρώων: Συναίνεση δεν σημαίνει να ψηφίζεις βλακώδη πράγματα

Να βάλει ένα τέλος στη σεναριολογία περί συνεργασίας με την κυβέρνηση επιχείρησε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης δηλώνοντας το πρωί της Πέμπτης ότι «συναίνεση δεν σημαίνει να ψηφίζεις βλακώδη πράγματα». «Αν αυτό έχουν στο μυαλό τους, αυτό είναι φασισμός», συμπλήρωσε.

Το παρασκήνιο των προηγούμενων ημερών

Χθες, Τετάρτη (26/11/2015) το Κυβερνητικό Συμβούλιο Κοινωνικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ) συνεδρίασε με αντικείμενο την ασφαλιστική μεταρρύθμιση για την οποία δρομολογείται ευρύς και ουσιαστικός διάλογος. Λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση από την αντιπροεδρία της κυβέρνησης για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Χριστόφορος Βερναρδάκης συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο στον οποίο παρουσίασε το προσχέδιο του νόμου για τη Δημόσια Διοίκηση που θα ρυθμίζει το ζήτημα της αξιολόγησης, της επιλογής προϊσταμένων και διευθυντών και της στελέχωση όλου του δημόσιου τομέα με διαφάνεια και αντικειμενικά κριτήρια.

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να ανοίξει ευρύ διάλογο και για τις τρεις βαθμίδες εκπαίδευσης. Ο διάλογος θα διεξαχθεί σε τρία επίπεδα: Στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, όπου θα συμμετέχουν τα κόμματα, στην Επιτροπή Διαλόγου με τη συμμετοχή των κοινωνικών φορέων και στο Εθνικό Συμβούλιο Παιδείας με τη συμμετοχή προσωπικοτήτων που εντρυφούν στα ζητήματα εκπαίδευσης.

Σχετικές ειδήσεις