Αύριο Σάββατο στις 12:00 το συμβούλιο πολιτικών αρχηγών
Πληροφορίες αναφέρουν ότι η σύσκεψη «κλείδωσε», έπειτα από την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον προσωρινό πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Γιάννη Πλακιωτάκη.
Τα θέματα που θα απασχολήσουν τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών θα είναι τρία και συγκεκριμένα το προσφυγικό, η ασφαλιστική μεταρρύθμιση και η αναθεώρηση του Συντάγματος.
Ενδεικτικά, ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τους συνομιλητές του ότι ζήτησε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να συγκληθεί σύσκεψη Πολιτικών Αρχηγών προκειμένου να υπάρξει ενημέρωση σε σχέση με τον Προσφυγικό, εν όψει και της Συνόδου ΕΕ – Τουρκίας, καθώς και να προσδιοριστεί από κοινού διαδικασία Εθνικού Διαλόγου σχετικά με το Ασφαλιστικό και την Συνταγματική Αναθεώρηση.
Ο Πρωθυπουργός διευκρίνισε στους Πολιτικούς Αρχηγούς ότι δεν θέτει ως προαπαιτούμενο την συναίνεση, αλλά αυτό που επιδιώκει κατ' αρχάς είναι ο συντεταγμένος Εθνικός Διάλογος, η καταγραφή των απόψεων και, βεβαίως, η σύνθεση, εφ' όσον διαπιστωθεί ότι κάτι τέτοιο είναι εφικτό.
Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι η σπουδή που επέδειξε η κυβέρνηση το τελευταίο εικοσιτετράωρο για τη διενέργεια της σύσκεψης και μάλιστα με ταχείς ρυθμούς, προκάλεσε μια σειρά από έντονες παρεξηγήσεις και παρερμηνείες, κυρίως ως προς τι υπήρχε πίσω από τις λέξεις του Αλέξη Τσίπρα.
Κατά πληροφορίες, ο Αλ. Τσίπρας ήθελε πάση θυσία να γίνει το συμβούλιο το Σάββατο, ώστε να πάει την Κυριακή στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής, με εθνική θέση επί του προσφυγικού.
Ταυτόχρονα, βάζει εκ νέου τη χώρα σε ρυθμούς πολιτικής αστάθειας και αβεβαιότητας, αφού καταδεικνύει την απεγνωσμένη προσπάθεια της κυβέρνησης να αναζητήσει ευρύτερες συναινέσεις σε ζητήματα-φωτιά, όπως είναι η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού.
Από την πλευρά του ο Προκόπης Παυλόπουλος κάλεσε τον πρωθυπουργό να τηλεφωνήσει ο ίδιος στους πολιτικούς αρχηγούς και στη συνέχεια να απευθύνει αίτημα για σύσκεψη στην Προεδρία. Επί της ουσίας, εκφράζεται η εκτίμηση ότι ο κ. Παυλόπουλος δεν επιθυμούσε με κανέναν τρόπο να εμπλακεί ο ίδιος στη βολιδοσκόπηση των προθέσεων της αντιπολίτευσης.
Παράλληλα, υπό το πρίσμα αυτό, υπήρξε ομοβροντία αντιδράσεων αλλά και έντονων επιφυλάξεων από σύσσωμη την αντιπολίτευση – μείζονα και ελάσσονα – ως προς την ατζέντα των θεμάτων που θα έφερνε ο Αλ. Τσίπρας στο τραπέζι της συζήτησης. Μάλιστα, κόμματα όπως το ΚΚΕ, αλλά και κάποιοι από τους υποψηφίους αρχηγούς της ΝΔ – οι κ.κ. Μητσοτάκης και Γεωργιάδης – εμφανίστηκαν κάθετα αρνητικοί ως προς τη συμμετοχή των κομμάτων τους στη συγκεκριμένη σύσκεψη.
«Γαϊτανάκι» φημών και διαρροών
Μέσα σε αυτή την περιρρέουσα ατμόσφαιρα, χθες Πέμπτη ξέσπασε και μια έντονη φημολογία γύρω από το εάν η βιασύνη του κ. Τσίπρα να συγκαλέσει σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών έγκειται στο ότι η κυβέρνηση δέχεται σφοδρότατες πιέσεις από την πλευρά των δανειστών.
Και μπορεί πηγές του Μαξίμου να διέψευσαν κατηγορηματικά το σενάριο αυτό, λέγοντας ότι «η σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών, γίνεται αποκλειστικά με πολιτική πρωτοβουλία της κυβέρνησης» και ότι «στην κυβέρνηση δεν έχει φτάσει κανένα χαρτί των θεσμών που να ζητάει σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών, ή οποιαδήποτε άλλου είδους πρωτοβουλία για το Ασφαλιστικό».
Μάλιστα, το πρωθυπουργικό περιβάλλον προχώρησε κι ένα βήμα παραπάνω, τονίζοντας ότι από το πρωί της Πέμπτης (27/11/2015) υπήρχε «υπάρχει μια συστηματική προσπάθεια συγκεκριμένων κέντρων, που προσπαθούν να υπονομεύσουν με οποιονδήποτε δυνατό τρόπο την σύγκληση του Συμβουλίου. Τους πληροφορούμε ότι ο εκνευρισμός τους γίνεται ορατός, και η προσπάθειά τους πέφτει στο κενό».
Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ωθεί τη χώρα σε μια επικίνδυνη ζώνη, γεγονός που καταδεικνύει, το λιγότερο, μια έντονη προσπάθεια να «τσουβαλιαστούν» κρίσιμα ζητήματα με συζητήσεις-εξπρές και διαλόγους δίχως ουσιαστικό αποτέλεσμα, ώστε να περάσουν τάχιστα τα επαχθή και απάνθρωπα μέτρα του νέου Μνημονίου.