Σύσκεψη πολιτικών αρχηγών – Τι θα ζητήσει ο Τσίπρας;
Γιατί ο πρωθυπουργός επιμένει σε συναίνεση για το Ασφαλιστικό - Απλή αναλογική με πλαφόν 2% θα προτείνει η κυβέρνηση στο πλαίσιο της Συνταγματικής αναθεώρησης - Εκτιμά ότι θα συμφωνήσουν ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι και άλλα κόμματα
Τη σύγκλιση του Συμβουλίου των πολιτικών Αρχηγών ζήτησε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο πρωθυπουργός.
Ο Αλέξης Τσίπρας επικοινώνησε με τους αρχηγούς της Νέας Δημοκρατίας κ. Γ. Πλακιωτάκη, του ΚΚΕ κ. Δ. Κουτσούμπα, του ΠΑΣΟΚ κας Φώφης Γεννηματά, του Ποταμιού κ. Στ. Θεοδωράκη και της Ένωσης Κεντρώων κ. B. Λεβέντη καισυμφώνησαν η σύσκεψη να πραγματοποιηθεί το μεσημέρι του Σαββάτου στις 12:00.
Στις συνομιλίες αυτές, ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τους αρχηγούς ότι ζήτησε να συγκληθεί σύσκεψη Πολιτικών Αρχηγών προκειμένου να υπάρξει ενημέρωση σε σχέση με το προσφυγικό, εν όψει και της Συνόδου ΕΕ – Τουρκίας, καθώς και να προσδιοριστεί από κοινού διαδικασία Εθνικού Διαλόγου σχετικά με το ασφαλιστικό και την Συνταγματική Αναθεώρηση.
Διευκρίνισε, ότι δεν θέτει ως προαπαιτούμενο την συναίνεση, αλλά αυτό που επιδιώκει καταρχάς είναι ο συντεταγμένος Εθνικός Διάλογος.
Οι πληροφορίες μας λένε, ότι η συζήτηση και για την αναθεώρηση του Συντάγματος δεν μπήκε προσχηματικά απ’ την κυβέρνηση ως θέμα κατά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Στην πραγματικότητα στους σχεδιασμούς του Μαξίμου είναι και η έναρξη του διαλόγου για την Συνταγματική αναθεώρηση από τώρα, δεδομένου ότι αν επιτευχθεί κάποια συμφωνία, τότε μπορεί να κηρυχτεί αναθεωρητική η επόμενη Βουλή.
Άλλωστε στο Μαξίμου εκτιμούν, ότι αν περάσουν το σκόπελο του ασφαλιστικού, τότε θα «βγουν στο ξέφωτο», αφού θα αρχίσει στη συνέχεια η συζήτηση για την αναδιάρθρωση του χρέους, ενώ τα άλλα προαπαιτούμενα δεν είναι τόσο σκληρά, συνεπώς θα περιοριστούν οι κοινωνικές αντιδράσεις. Επομένως θεσμικά ζητήματα, όπως είναι η αναθεώρηση του Συντάγματος, θα μπορούν να μπουν στην ατζέντα, πολύ περισσότερο που θεωρούν ότι θέματα τέτοια είναι προνομιακά για την κυβέρνηση.
Μάλιστα αποκλειστικές πληροφορίες μας αναφέρουν, ότι στo πλαίσιo του διαλόγου για τη Συνταγματική αναθεώρηση η κυβέρνηση θα κάνει μια πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση πάνω σε ένα ζήτημα που αποτελεί διαχρονικά πεδίο αντιπαράθεσης, όπως αυτό του εκλογικού συστήματος.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η κυβερνητική πρόταση θα είναι η συνταγματική κατοχύρωση της απλής αναλογικής ως πάγιου εκλογικού συστήματος, με πλαφόν πάντως εισόδου στη Βουλή το 2%.
Το πλαφόν θα τεθεί προκειμένου να αντιμετωπιστεί η πιθανότητα συγκρότησης κόμματος απ’ τη μειονότητα στη Θράκη, το οποίο να εισέλθει στη Βουλή ως αυτόνομο και μάλιστα μειονοτικό κόμμα.
Η κυβέρνηση εκτιμά ότι στην καθιέρωση της απλής αναλογικής θα έχει τη συναίνεση κομμάτων όπως το ΠΑΣΟΚ, το Ποτάμι, την Ένωση Κεντρώων, ακόμα και του ΚΚΕ, δεδομένου μάλιστα ότι η απλή αναλογική αποτελεί ένα πάγιο, διαχρονικό αίτημα των κομμάτων της Αριστεράς...