Ξεκίνησε το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών

Υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ξεκίνησε στο Προεδρικό Μέγαρο η κρίσιμη σύσκεψη των Πολιτικών Αρχηγών.

Ξεκίνησε το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών
4'

Ο Αλέξης Τσίπρας έφτασε στο Προεδρικό Μέγαρο στις 12:11 και μόλις 2 λεπτά αργότερα μπήκε στην αίθουσα ο κ. Προκόπης Παυλόπουλος.

Το «παρών» στη σύσκεψη δίνουν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο μεταβατικός πρόεδρος της ΝΔ Γιάννης Πλακιωτάκης, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά, ο πρόεδρος του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, ο πρόεδροες των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος και ο επικεφαλής της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης.

Απόντες ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας και ο γραμματέας της Χρυσής Αυγής, Νίκος Μιχαλολιάκος.

Σε σύντομη τοποθέτησή του ο κ. Προκόπης Παυλόπουλος επεσήμανε τους όρους με τους οποίους θα πρέπει να γίνονται τα συμβούλια των Πολιτικών Αρχηγών.

Πρώτος προσήλθε στο Προεδρικό ο επικεφαλής του «Ποταμιού» κ. Σταύρος Θεοδωράκης στις 12.00 ακριβώς και αμέσως μετά η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Φώφη Γεννηματά. Λίγα λεπτά αργότερα, έφθασε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων κ. Βασίλης Λεβέντης και ακολούθως ο κ. Γ. Πλακιωτάκης από την πλευρά της ΝΔ και αμέσως μετά ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων κ. Πάνος Καμμένος. Εντός δυο λεπτών προσήλθε και ο Πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας. Τελευταίος εισήλθε στην αίθουσα συσκέψεων, ως είθισται, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος, αφού πρώτα χαιρέτησε τους συνεργάτες των Πολιτικών Αρχηγών και εν συνεχεία ξεκίνησε η συζήτηση κεκλεισμένων των θυρών.

Εν τω μεταξύ, ανέβηκαν οι τόνοι εκτός της αίθουσας συσκέψεων μεταξύ της Κυβερνητικής Εκπροσώπου κ. Όλγας Γεροβασίλη και του εκπροσώπου εκ μέρους της ΝΔ βουλευτή κ. Γιώργου Κουμουτσάκου.

Ο κ. Κουμουτσάκος κατηγόρησε την Κυβερνητική Εκπρόσωπο κ. Όλγα Γεροβασίλη ότι επιχειρεί να δημιουργήσει κλίμα για το τι θα συζητηθεί εντός της σύσκεψης και έκανε λόγο για υπονομευτική κίνηση της όλης διαδικασίας.

Από την πλευρά της η κ. Γεροβασίλη υποστήριξε ότι η ενημέρωση προς τους δημοσιογράφους αφορούσε όσα έχουν ήδη εξαγγελθεί από την πλευρά της κυβέρνησης και δεν υπήρξε προσπάθεια χαλιναγώγησης και δημιουργίας κλίματος.

Παρενέβη από την πλευρά των Ανεξαρτήτων Ελλήνων ο κ. Τ. Κουίκ λέγοντας ότι «είναι τραγικό από έναν διπλωμάτη να μιλάει έτσι».

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός θα θέσει στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών ως βασικό θέμα το προσφυγικό ενόψει και της αυριανής Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Ως δεύτερο θέμα, θα θέσει τη μεταρρύθμιση για το ασφαλιστικό προτείνοντας τη δημιουργία διακομματικής επιτροπής, όπου κάθε κόμμα θα εκπροσωπείται από έναν εμπειρογνώμονα, ώστε η συζήτηση να γίνεται και σε τεχνικό και σε πολιτικό επίπεδο. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η συζήτηση για το ασφαλιστικό μπορεί να χρειασθεί παραπάνω από 15 ημέρες και δεν είναι δεσμευτική η 15η Δεκεμβρίου.

Από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας ειπώθηκε ότι ο κ. Πλακιωτάκης εισέρχεται προκειμένου να ακούσει και ότι όσον αφορά στις θέσεις του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ισχύει ό,τι έχει ειπωθεί δημόσια.

Το «Ποτάμι» αρνήθηκε να σχολιάσει σχετικά, λέγοντας ότι «ενδιαφέρεται για την ουσία της συζήτησης».

Τι συζητήθηκε

Στην ατζέντα του συμβουλίου βρέθηκαν το προσφυγικό ζήτημα, το ασφαλιστικό και η συνταγματική μεταρρύθμιση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας πρότεινε τη δημιουργία δύο επιτροπών από εκπροσώπους των κομμάτων οι οποίες θα επεξεργαστούν το ασφαλιστικό και την επιδιωκόμενη συνταγματκή αναθεώρηση.

Ο κ. Τσίπρας πρότεινε το κάθε κόμμα να ορίσει ένα πρόσωπο ως εκπρόσωπό του σε κάθε επιτροπή προκειμένου να εξειδικευθούν κοινές προτάσεις για την αναμόρφωση και την διάσωση του ασφαλιστικού συστήματος και για τα θέματα που προτίθεται να τεθούν στην συνταγματική αναθεώρηση.

Ο πρόεδρος της ΝΔ Γιάννης Πλακιωτάκης και η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά τοποθετήθηκαν αρνητικά στις προτάσεις του κ. Τσίπρα. Από την πλευρά του ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης είπε «όχι» στην εισήγηση του πρωθυπουργού για το ασφαλιστικό και εις ό,τι αφορά τα συνταγματικά πρότεινε να θεσμοθετηθεί ένας νέος εκλογικός νόμος το 2016.

Μάλιστα αποκλειστικές πληροφορίες μας αναφέρουν, ότι στo πλαίσιo του διαλόγου για τη Συνταγματική αναθεώρηση η κυβέρνηση θα κάνει μια πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση πάνω σε ένα ζήτημα που αποτελεί διαχρονικά πεδίο αντιπαράθεσης, όπως αυτό του εκλογικού συστήματος.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η κυβερνητική πρόταση θα είναι η συνταγματική κατοχύρωση της απλής αναλογικής ως πάγιου εκλογικού συστήματος, με πλαφόν πάντως εισόδου στη Βουλή το 2%.

Το πλαφόν θα τεθεί προκειμένου να αντιμετωπιστεί η πιθανότητα συγκρότησης κόμματος απ’ τη μειονότητα στη Θράκη, το οποίο να εισέλθει στη Βουλή ως αυτόνομο και μάλιστα μειονοτικό κόμμα.

Η κυβέρνηση εκτιμά ότι στην καθιέρωση της απλής αναλογικής θα έχει τη συναίνεση κομμάτων όπως το ΠΑΣΟΚ, το Ποτάμι, την Ένωση Κεντρώων, ακόμα και του ΚΚΕ, δεδομένου μάλιστα ότι η απλή αναλογική αποτελεί ένα πάγιο, διαχρονικό αίτημα των κομμάτων της Αριστεράς...

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή