Γεροβασίλη:Η κυβέρνηση υλοποίει όσα είχε πει για το προσφυγικό
Η ελληνική κυβέρνηση υλοποιεί όλα όσα έχει συμφωνήσει για το προσφυγικό», δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη. Στα μέσα Ιανουαρίου το ασφαλιστικό
Η ελληνική κυβέρνηση υλοποιεί όλα όσα έχει συμφωνήσει, δήλωσε σήμερα για τη διαχείριση του προσφυγικού, η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ραδιοσταθμό Real Fm.
«Κάποιοι προσπαθούν να κλείσουν τα σύνορα στην Ευρώπη, σε αντίθεση με ό,τι δημόσια ισχυρίζονται οι ίδιοι», είπε η Όλγα Γεροβασίλη για τα σενάρια αποβολής χωρών από τη Συνθήκη Σένγκεν και προσέθεσε πως είναι εκείνοι που «ασκούν πιέσεις σε τέτοιες κατευθύνσεις» αν και «η ελληνική κυβέρνηση υλοποιεί όλα όσα έχει συμφωνήσει, όλα όσα έχει αναλάβει σε διάφορες συνομιλίες και σε διάφορες συζητήσεις με τους εταίρους σε όλα τα επίπεδα».
«Από την πλευρά μας, δεν μπαίνει τέτοιο θέμα. Αντιθέτως, διασπείρονται και διάφορες ανακρίβειες γύρω από όλο αυτό», ανέφερε η κυβερνητική εκπρόσωπος, ενώ για δημοσίευμα σύμφωνα με το οποίο η Ελλάδα δεν δέχεται τη FRONTEX στα σύνορα, είπε: «Η Ελλάδα έχει δεχτεί τη βοήθεια της FRONTEX. Δεν είναι αληθές λοιπόν, είναι εντελώς ανακριβές ότι η Ελλάδα δεν δέχεται τη βοήθεια της FRONTEX. Αλλά όχι στο επίπεδο κοινής φύλαξης των συνόρων. Σε επίπεδο καταγραφής». Σημείωσε δε πως «από όλα όσα έχουν ζητηθεί ως βοήθεια από την FRONTEX, σε αυτό το επίπεδο, δεν έχει στείλει ούτε το 1/10».
Για τη δήλωση του αρμοδίου Επιτρόπου Δημήτρη Αβραμόπουλου σχετικά με την ανάγκη να επιταχυνθούν οι διαδικασίες αναφορικά με την εκπλήρωση των υποχρεώσεων που έχει αναλάβει η Ελλάδα, η κ. Γεροβασίλη είπε ότι επιτάχυνση υπάρχει, θυμίζοντας μάλιστα ότι η Ελλάδα έχει ξοδέψει περίπου 1 δισ. ευρώ, εκτός προϋπολογισμού, για να αντιμετωπίσει τις προσφυγικές ροές και έχει πάρει μόλις 30 εκατομμύρια ευρώ από την ευρωπαϊκή βοήθεια, εξαιτίας της γραφειοκρατίας.
Στο ερώτημα αν έχει γίνει κρούση άτυπα σε οποιοδήποτε ευρωπαϊκό επίπεδο για τη Συνθήκη Σένγκεν, η κυβερνητική εκπρόσωπος είπε ότι «έχει γίνει συζήτηση για το θέμα της FRONTEX στα σύνορα. Εκεί, λοιπόν, στη Διάσκεψη που είχε γίνει για τα Δυτικά Βαλκάνια, υπήρχαν πιέσεις για την ανάπτυξη επιχείρησης της FRONTEX στα σύνορα. Πρόταση η οποία απερρίφθη, όμως. Τελικά συμφωνήθηκε, στην ίδια Διάσκεψη, να γίνει ένα Γραφείο που θα στελεχωθεί με υπαλλήλους της FRONTEX, που, όμως, θα έχουν αρμοδιότητα μόνο την ταυτοποίηση προσφύγων. Είναι απόφαση. Ακούστηκαν φωνές όσον αφορά στη FRONTEX. Η απόφαση την οποία τελικά και η χώρα μας υλοποιεί, όπως δεσμεύεται από τις αποφάσεις, είναι να δεχτεί τη βοήθεια της FRONTEX, σε επίπεδο ταυτοποίησης των προσφύγων. Από εκεί και μετά, υπάρχει αίτημα προς τη FRONTEX, για ενίσχυση και με στελέχη και με εξοπλισμό και με σκάφη, από τα οποία, έχουμε πάρει μόνο το 1/10».
Για το χρονοδιάγραμμα ψήφισης του ασφαλιστικού, η κυβερνητική εκπρόσωπος υπογράμμισε την ανάγκη ευρείας συζήτησης με τους κοινωνικούς φορείς, και επομένως η ψήφιση του νομοσχεδίου θα πάει περίπου στις 15 Ιανουαρίου, όχι γιατί η κυβέρνηση θέλει να το ξεφορτωθεί, «αλλά επειδή είναι ένα σοβαρό ζήτημα, ένα εθνικό ζήτημα» προκειμένου να έχουμε ένα βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα χωρίς μείωση στις συντάξεις», ενώ υπογράμμισε ότι «προς αυτήν την κατεύθυνση είναι φυσικά και ο διαπραγματευτικός αγώνας τον οποίο δίνει η κυβέρνηση».
Στο ερώτημα πως θα καλυφθεί η εξοικονόμηση ύψους 1,8 δισ. ευρώ (1% του ΑΕΠ) που έχει ήδη εγγραφεί στον προϋπολογισμό, η κυβερνητική εκπρόσωπος αναφέρθηκε στο μέτρο για τις πρόωρες συντάξεις και την πρόταση για αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών. «Κάποιοι το απορρίπτουν, κάποιοι το συζητάνε. Εμείς το επιδιώκουμε. Είναι σε διαδικασία διαπραγμάτευσης», είπε η κ. Γεροβασίλη για την πρόταση αύξησης των εργοδοτικών εισφορών. Στο σχόλιο δε ότι η αύξηση των εργοδοτικών εισφορών είναι ένα αντιαναπτυξιακό μέτρο, η κυβερνητική εκπρόσωπος παρατήρησε ότι «οι οριζόντιες περικοπές στις συντάξεις είναι από χέρι αντιαναπτυξιακό μέτρο, επίσης», ιδίως μετά από 11 συνεχείς μειώσεις συντάξεων.
Στο ερώτημα ποιες ελπίδες έχει η διαπραγμάτευση για να μην οδηγηθούμε σε μείωση συντάξεων, η κυβερνητική εκπρόσωπος υπογράμμισε πως η διαπραγμάτευση έχει αποφέρει καρπούς, όπως έγινε με την πρώτη κατοικία, και άρα η κυβέρνηση έχει λόγους να πιστεύει ότι έτσι θα γίνει. «Σε κάθε περίπτωση όμως, έχει χαραχθεί ήδη η εθνική κόκκινη γραμμή για τη μη μείωση των συντάξεων και επ΄ αυτού εργάζεται σταθερά η κυβέρνηση. Και επ΄ αυτού ζητά και τη στήριξη. Και καλό θα ήταν όταν θα έρθουν, τα κόμματα της αντιπολίτευσης να το σκεφθούν σοβαρότερα».
Για το ζήτημα της διεύρυνσης και το ενδεχόμενο των συνεργασιών, η κυβερνητική εκπρόσωπος υπογράμμισε: «Είναι άλλο πράγμα η συνεργασία, άλλο πράγμα η συγκυβέρνηση, είναι άλλο πράγμα η οικουμενική και είναι άλλο πράγμα η στήριξη στη Βουλή από ευρύτερες δυνάμεις, είτε πολιτικές είτε στο επίπεδο βουλευτών, σε νομοσχέδια. Το τελευταίο, λοιπόν, είναι αυτό το οποίο λέω και αυτό το οποίο έλεγα στη δήλωσή μου, ότι δεν αποκλείεται να δούμε. Διότι ακούγεται η πολύ μεγάλη συζήτηση τον τελευταίο καιρό, ότι η κυβέρνηση χάνει την πλειοψηφία της, η κυβέρνηση αποδυναμώνεται, ότι η κυβέρνηση θα πέσει κ.λπ. Τα οποία είναι μυθεύματα, δεν βασίζονται πουθενά, δεν υπάρχουν στοιχεία περί αυτού».
Στο ερώτημα «αν υπάρχει φλερτ με τον Λεβέντη», η κυβερνητική εκπρόσωπος είπε πως φλερτ δεν υπάρχουν και «ο κ. Φλαμπουράρης είπε την προσωπική του άποψη» και προσέθεσε: «Είναι μια άποψη και αυτή. Είναι στο επίπεδο της κοινοβουλευτικής ενίσχυσης της πλειοψηφίας. Δεν μιλάει κανείς για συγκυβέρνηση και για κυβερνητική συνεργασία. Αυτό είναι άλλο θέμα. Κυβερνητική συνεργασία, κυβέρνηση οικουμενική, όσο και αν το θέλουν κάποιοι δεν πρόκειται να δουν».