Πιέζει για οικουμενική κυβέρνηση το Βερολίνο

Σοβαρούς τριγμούς προκαλεί ήδη στην Ελλάδα το δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας «Die Welt», το οποίο επικαλείται ευρωπαϊκούς διαπραγματευτικούς κύκλους αλλά και τη γερμανική πρεσβεία στην Αθήνα και κάνει λόγο για σοβαρές καθυστερήσεις στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, που οδηγεί την ολοκλήρωση της αξιολόγησης το καλοκαίρι του 2016. Την ίδια στιγμή, και το Reuters σε άρθρο του κάνει λόγο για «πρόβλημα εμπιστοσύνης με την ελληνική κυβέρνηση».

«ΦΩΤΙΑ» ΣΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΚΗΝΙΚΟ ΜΕΤΑ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗΣ DIE WELT ΓΙΑ ΤΡΙΣΕΛΙΔΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗΣ ΠΡΕΣΒΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΠΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ «ΑΚΥΒΕΡΝΗΤΟ ΠΛΟΙΟ» - ΕΠΙΚΡΙΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟ REUTERS

Επί της ουσίας, η Γερμανία φαίνεται πλέον ότι πιέζει ανοικτά για το σχηματισμό μιας οικουμενικής κυβέρνησης με τεχνοκρατική υπόσταση.

Γράφει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα της Die Welt: «Σύμφωνα με τρισέλιδη αναφορά της γερμανικής πρεσβείας στην Αθήνα με ημερομηνία 1 Δεκεμβρίου, η Ελλάδα είναι πρακτικά ακυβέρνητη. Η χώρα θυμίζει ακυβέρνητο πλοίο, αναφερόταν (στην έκθεση) στο προοίμιο της συνεδρίασης των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών την περασμένη Δευτέρα. Ο υπουργός Οικονομικών της Αθήνας Ευκλείδης Τσακαλώτος είναι “φιλικός, ωστόσο γίνονται ελάχιστα”».

Παράλληλα, το δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας επιρρίπτει ευθύνες στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, επισημαίνοντας πως με τη στάση του «προκαλεί και πάλι αναστάτωση στην Ευρώπη». «Επί της ουσίας, η ελληνική κυβέρνηση συνεχίζει την άδοξη παράδοση των προκατόχων της», τονίζει η Die Welt.

Ο συντάκτης του άρθρου δίνει, εξάλλου, έμφαση, και στο ζήτημα του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων αλλά και σε ό,τι αφορά τη σταθεροποίηση των ελληνικών τραπεζών. «Ειδικά στη σύσταση ενός Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων η Ελλάδα φαίνεται να μην έχει κάνει καμία πρόοδο. Το Ταμείο ήταν βασικός όρος της Γερμανίας για το τρίτο πακέτο διάσωσης. Η Αθήνα επρόκειτο να παρουσιάσει μέχρι τον Οκτώβριο προτάσεις για τη μορφή του Ταμείου, ώστε αυτό να μπορεί να αναλάβει δράση από τα τέλη του έτους. “Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καν σχέδιο”, σχολιάζουν, φανερά εκνευρισμένοι, διαπραγματευτικοί κύκλοι».

Οι Γερμανοί εγείρουν σοβαρές αμφιβολίες για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα και υπογραμμίζουν με έμφαση: «Τουλάχιστον αυτή την φορά οι καθυστερήσεις δεν πρόκειται να οδηγήσουν την Αθήνα σε νέα οικονομική ασφυξία. Δεδομένου ότι η κυβέρνηση δεν έχει μειώσει μέχρι στιγμής τις ληξιπρόθεσμες οφειλές της, έχει κατά συνέπεια μεγαλύτερα οικονομικά περιθώρια».

Και το Reuters αμφισβητεί την αξιοπιστία της Αθήνας

Την ίδια στιγμή, ακόμη ένα δημοσίευμα, αυτή τη φορά από το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, έρχεται να αμφισβητήσει την αξιοπιστία της ελληνικής κυβέρνησης και της χώρας, εκφράζοντας μάλιστα την απορία «πώς εξακολουθεί να στέκεται όρθια η Ελλάδα, όπως ο Παρθενώνας δεσπόζει πάνω από την Αθήνα».

Συνεχίζει δε το άρθρο του Reuters: «Το ίδιο βαθύ συναίσθημα καχυποψίας, ανάμεσα στην Αθήνα και τους Ευρωπαίους εταίρους της, υπάρχει και με την κρίση στο μεταναστευτικό, καθώς ορισμένοι εκτοξεύουν ευθέως την απειλή της αναστολής της Συνθήκης Σένγκεν για την Ελλάδα, προκειμένου να αποδεχθεί τη βοήθεια της Ε.Ε. στη διαχείριση των συνόρων της.

Η επιχειρηματική κοινότητα επίσης δεν εμπιστεύεται την κυβέρνηση, λόγω των απρόβλεπτων φορολογικών αυξήσεων και των ρυθμιστικών νόμων που προκαλούν αβεβαιότητα στην αγορά, αλλά και επειδή το κράτος έχει οφειλές προς τον ιδιωτικό τομέα που ξεπερνούν τα 7 δισ. ευρώ.

Ο Τσίπρας μπορεί να κάνει εκκλήσεις για ξένες επενδύσεις μιλώντας στο Ελληνο-αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, την περασμένη εβδομάδα στην Αθήνα, η κυβέρνησή του, όμως, είναι ακόμα διστακτική στις ιδιωτικοποιήσεις, και επιρρεπής στην αντικαπιταλιστική ρητορική και τις λαϊκιστικές κορώνες.

Επιπλέον, η Ελλάδα αποτρέπει τους επενδυτές από την ίδια την εικόνα της, μιας χώρας που συνθλίβεται από ένα βουνό χρέους και είναι θύμα της επιθετικής πολιτικής των πιστωτών της και όχι ως μιας γης των ευκαιριών για τις επιχειρήσεις».

Παράλληλα, το άρθρο αναφέρεται και στην εύθραυστη κυβερνητική ισορροπία που ενυπάρχει στους κόλπους του συνασπισμού ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. «Η πλειοψηφία του κυβερνώντος συνασπισμού έχει ήδη συρρικνωθεί σε τρεις μόλις έδρες, καθιστώντας τον Τσίπρα ευάλωτο σε αποστασίες από τους αντιρρησίες, λόγω της επικείμενης μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού, η οποία είναι βέβαιο ότι θα επιφέρει μείωση των συντάξεων και αύξηση των εισφορών».

«Υπάρχει ελάχιστη εμπιστοσύνη ανάμεσα στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, που αποτελείται ως επί το πλείστον από ακαδημαϊκούς με μικρή εμπειρία στη διακυβέρνηση, και σε ένα διεφθαρμένο κομμάτι της κρατικής διοίκησης», καταλήγει το κείμενο του Reuters.

Λίγο μετά το μεσημέρι της Δευτέρας, η γερμανική πρεσβεία στην Αθήνα απάντησε, σε φανερά ενοχλημένο ύφος, στο δημοσίευμα της Die Welt.

Διαβάστε την ανακοίνωση της γερμανικής πρεσβείας στην Αθήνα:

«Αναφορικά με πρόσφατα γερμανικά δημοσιεύματα για την Ελλάδα, η Πρεσβεία της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στην Αθήνα αναφέρει τα ακόλουθα:

Η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση και η Πρεσβεία της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στην Αθήνα παγίως δεν σχολιάζουν δημοσιεύματα του Τύπου, τα οποία αφορούν υποθετική εσωτερική αλληλογραφία.

Ο Ομοσπονδιακός Υπουργός κ. Στάινμαϊερ κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα επαίνεσε όλους τους συνομιλητές του και ειδικότερα τον Πρωθυπουργό, για τις επιδόσεις της ελληνικής κυβέρνησης στην αντιμετώπιση των δύσκολων προκλήσεων, ενώπιον των οποίων βρίσκεται η Ελλάδα. Αντιμετώπιση στην οποία συνδράμει σε μεγάλο βαθμό και η Γερμανία.

Σε αυτό το πνεύμα η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση και η Πρεσβεία συνεργάζονται στενά και εμπιστευτικά με όλες τις ελληνικές αρχές».

Κυβερνητικές πηγές, με αφορμή τη συγκεκριμένη ανακοίνωση, επισημαίνουν την σημασία της πρωτοβουλίας για την έκδοση της ανακοίνωσης με την οποία διαψεύδεται το δημοσίευμα στο γερμανικό Τύπο.

Οι κυβερνητικές πηγές υπογραμμίζουν επίσης την αναφορά σε «υποθετική» εσωτερική αλληλογραφία, αλλά και την ρητή αναφορά στην στήριξη από τον Γερμανό ΥΠΕΞ Στάινμάγερ και την γερμανική Κυβέρνηση προς την ελληνική κυβέρνηση για όλες τις προκλήσεις δηλαδή και όσον αφορά στην υλοποίηση του ελληνικού προγράμματος Πρόγραμμα, αλλά και στη διαχείριση του Προσφυγικού.

Σχετικές ειδήσεις