Στις 18 Δεκεμβρίου η ψήφιση των προαπαιτούμενων στη Βουλή
ΕΤΟΙΜΑΖΕΤΑΙ Η ΔΕΥΤΕΡΗ ΔΕΣΜΗ ΜΕ ΤΑ ΠΡΟΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ ΜΕΤΡΑ - ΕΡΧΕΤΑΙ ΝΕΑ ΦΟΡΟΛΑΙΛΑΠΑ - ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΚΑΙ «ΜΙΚΡΗ ΔΕΗ» - ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΞΑΝΑ ΤΟ ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
Εν τω μεταξύ, αποφασισμένοι να βάλουν άγριο «χέρι» στις συντάξεις των Ελλήνων πολιτών εμφανίζονται οι δανειστές με τις ευλογίες της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αφού αύριο, Τρίτη (08/12/2015) επιστρέφουν στην Αθήνα οι εκπρόσωποι του Κουαρτέτου (ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ, ESM) και από ό,τι φαίνεται έχουν άγριες διαθέσεις.
Μετά και την ψήφιση του Προϋπολογισμού του 2016 που βάζει «ταφόπλακα» στις ζωές των πολιτών, η κυβέρνηση καλείται να αποφασίσει για μεγάλες περικοπές στις συντάξεις αλλά και την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, της λεγόμενης «μικρής ΔΕΗ», που περιλαμβάνεται – ούτως ή άλλως- στη λίστα των προαπαιτούμενων του Δεκεμβρίου.
Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος βρίσκεται στις Βρυξέλλες, όπου παρίσταται στη συνεδρίαση του Eurogroup, ενώ αύριο Τρίτη θα λάβει μέρος στη συνεδρίαση του Ecofin.
Και στις δύο αυτές συνεδριάσεις αναμένεται να συζητηθούν τόσο η πορεία εφαρμογής του προγράμματος, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, θα επισημανθούν στην ελληνική πλευρά οι καθυστερήσεις επί της υλοποίησης του «Μνημονίου 3». Σε κάθε περίπτωση, η θέση των Ευρωπαίων αποκρυσταλλώνεται σε τρεις λέξεις: «Τελειώνετε με τα προαπαιτούμενα».
Ταυτόχρονα, μέσα στο επόμενο δεκαήμερο η κυβέρνηση καλείται να φέρει στη Βουλή προς ψήφιση το δεύτερο πακέτο των προαπαιτούμενων μέτρων, η έγκριση του οποίου θα ανάψει το πράσινο φως για την υποδόση του 1 δισ. ευρώ.
Επώδυνο πενθήμερο
Το πενθήμερο που ξεκινά από σήμερα κρίνεται ιδιαίτερα δύσκολο για την κυβέρνηση, αφού οι Θεσμοί ζητούν να μπει «μαχαίρι» στις κύριες συντάξεις.
Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι η Αθήνα είναι αποφασισμένη να συγκρουστεί με τους δανειστές για το ζήτημα αυτό, ωστόσο είναι αμφίβολο το εάν θα κάμψει τις απαιτήσεις των δανειστών που παίζουν στο δίπολο «εξαθλίωση για χρήματα».
Οι ίδιες πηγές επισήμαναν, πάντως, πως εάν υπάρξει αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις, τότε δεν αποκλείεται να «ενεργοποιηθούν δίαυλοι σε ανώτερο επίπεδο, όπως έγινε και με το μοντέλο των κόκκινων δανείων».
Την ίδια ώρα, οι δανειστές πιέζουν για την άμεση ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ. Η πρόταση για το πέρασμα της θυγατρικής εταιρίας της ΔΕΗ που ασχολείται με την κατανομή του δικτύου στο Δημόσιο και μόνο δεν καλύπτει τους Θεσμούς, οι οποίοι θέλουν οπωσδήποτε την είσοδο ιδιωτών, ούτως ώστε να επέλθει απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας.
Τα υπόλοιπα μέτωπα
Ωστόσο, οι δυσκολίες που καλείται να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν σταματούν εδώ.
Το ζήτημα των «κόκκινων δανείων» εξακολουθεί να παρουσιάζει κενά, ιδίως στο κομμάτι που αφορά τις επιχειρήσεις, καθώς δεν έχουν οριστεί ακόμη με νόμο οι αρμοδιότητες και τα όρια, με τα οποία θα μπουν στο «παιχνίδι» τα ξένα ιδιωτικά funds. (Διαβάστε το σχετικό ρεπορτάζ του Newsbomb.gr).
Παράλληλα, οι δανειστές ζητούν πάση θυσία την πλήρη ανεξαρτησία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, κάτι που η κυβέρνηση και ειδικότερα το υπουργείο Οικονομικών δεν προτίθεται να αποδεχθεί.
Σε ό,τι αφορά το ζήτημα του μισθολογίου στο Δημόσιο, οι δανειστές αντιτίθεται στις αυξήσεις που πρόκειται να δοθούν αλλά και για τις προσλήψεις που ετοιμάζει να κάνει το υπουργείο Εσωτερικών. Επιπλέον, απαιτούν να τηρηθεί ο κανόνας των πέντε απολύσεων για κάθε μία πρόσληψη μέχρι και το τέλος του 2019.