Λάθος στον Προϋπολογισμό για τη χρηματοδότηση των κομμάτων αποκάλυψε ο Ν. Βούτσης
Σε δύο αποκαλύψεις προέβη απόψε (9/12) ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, που αφορουν τα οικονομικά των κομμάτων και ιδιαίτερα αυτών που αντιμετωπίζουν τα μεγαλύτερα οικονομικά προβλήματα.
Στη διάρκεια παρουσίασης βιβλίου του πρώην υπουργού, Γ. Νικητιάδη για το εκλογικό σύστημα, ο κ. Βούτσης είπε ότι εγγράφηκε στον Προϋπολογισμό για την κρατική επιχορήγηση των κομμάτων, κατά λάθος το ποσόν των περίπου 5 εκατομμυρίων ευρώ, έναντι των 15 εκ. ευρώ πέρυσι και των 22 εκ. ευρώ πρόπερσι (και 49 εκ. ευρώ προ κρίσεως), τονίζοντας ότι αυτό έγινε αντιληπτό μόνον κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια. «Δεν το κατάλαβε κανείς, ούτε τα κόμματα που έχουν το μεγαλύτερο πρόβλημα» ανέφερε.
«Είναι ένα πολύ μικρό ποσόν για τα κόμματα μιας οκτακομματικής Βουλής και τα κόμματα των ευρωεκλογών, και δεν έχει καμιά σχέση με τις πραγματικές ανάγκες», πρόσθεσε ο κ. Βούτσης. Το λάθος αυτό «δεν είναι εύκολο να διορθωθεί. Μόνον σε αναθεώρηση του Προϋπολογισμού μπορεί να διορθωθεί, κι αν γίνει νόμος ειδικά γι αυτό, ο κόσμος θα πει ότι έκαναν την αλλαγή "μόνον για την πάρτη τους"…».
Σε μιαν άλλη αποκαλυπτική αναφορά που προκάλεσε επίσης το ζωηρό ενδιαφέρον των παρισταμένων, ο κ. Βούτσης είπε ότι τους τελευταίους 2-3 μήνες, το κουαρτέτο των δανειστών ζητάει να καταργηθεί το ακατάσχετο που ισχύει για το 40% της κρατικής επιχορήγησης προς τα κόμματα - ενδεχόμενο που πλήττει βαρύτατα τα δύο ιστορικά κόμματα, που είναι υπερχρεωμένα και έχουν στηρίξει τις ρυθμίσεις του δανεισμού τους στην κρατική επιχορήγηση.
«Αυτό σημαίνει άμεση χρεοκοπία δύο μεγάλων και ιστορικών κομμάτων» τόνισε ο πρόεδρος της Βουλής.
Ο κ. Βούτσης έκανε έκκληση «να βοηθήσουμε όλοι να βγούμε από την κρίση με πανίσχυρα δημοκρατικά κόμματα, με διαφάνεια και θεσμική ενίσχυση» και εξέφρασε την πλήρη διαφωνία του με την «προσπάθεια να απαξιωθεί και να πεθάνει το παρόν πολιτικό σύστημα και τα κόμματα και να αναζητήσουμε, άλλοι λοχίες και άλλοι βασιλιάδες».
Απευθυνόμενος προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος ήταν επίσης μεταξύ των παρουσιαστών του βιβλίου, είπε ότι συμφωνεί μαζί του στο ότι έχει περιοριστεί η δυνατότητα διαμόρφωσης πελατειακών σχέσεων από τους βουλευτές, (κάνοντας αναφορά στις μεταθέσεις στον στρατό και στους διορισμούς στον δημόσιο τομέα), αλλά επικαλέστηκε τις σχέσεις κράτους και μέσων ενημέρωσης τα τελευταία 15 χρόνια, τις οποίες χαρακτήρισε «ρεζιλίκι για το πολιτικό σύστημα». Οι σχέσεις αυτές έχουν επιβιώσει και έχουν οδηγήσει τους πολιτικούς σε ομηρία, διαπίστωσε ο κ. Βούτσης
Κλείνοντας, ο πρόεδρος της Βουλής είπε ότι ως προς το εκλογικό σύστημα οι θέσεις του προσεγγίζουν αυτές του καθ. Η. Νικολακόπουλου, ο οποίος ήταν επίσης μεταξύ των παρουσιαστών και υποστηρίζει την καθιέρωση της απλής αναλογικής, «σπάσιμο» των μεγαλύτερων περιφερειών, μείωση του μπόνους και παράλληλη εκλογή με σταυρό και λίστα. Χαρακτήρισε το βιβλίο του Γ. Νικητιάδη εξαιρετικά χρήσιμο στον διάλογο που ήδη διεξάγεται για την αλλαγή του εκλογικού νόμου, και εκτίμησε πως θα γονιμοποιήσει τη συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος στην επόμενη Βουλή.
Ο κ. Μητσοτάκης διαφώνησε με την κεντρική θέση του βιβλίου, το οποίο θεωρεί πηγή όλων των κακών τον σταυρό, τονίζοντας ότι η έλλειψη εσωτερικής δημοκρατίας στα κόμματα μπορεί να δώσει μεγάλη ισχύ στον πρόεδρο και να τα καταστήσει πιο αυταρχικά. «Θεωρώ ότι πρέπει να προηγηθεί ο εκδημοκρατισμός των κομμάτων» είπε και υπογράμμισε ότι πίσω από πολλές παθογένειες, «υπάρχει ένα σαθρό και αδύναμο κράτος - και αυτό πρέπει να μας προβληματίσει περισσότερο».
Αναφερόμενος στον εκσυγχρονισμό των κομμάτων, ο υποψήφιος πρόεδρος της ΝΔ είπε πως «φαντάζομαι ένα κόμμα που θα επιλέγει τους βουλευτές από ένα μητρώο προεπιλεγμένων βουλευτών, μέσα από διαδικασία εσωτερικών εκλογών». Μίλησε επίσης για τα μειονεκτήματα των μεγάλων περιφερειών και τάχθηκε υπέρ ενός εκλογικού συστήματος με μικρότερες περιφέρειες και ανταγωνισμό μεταξύ των υποψηφίων, με σταυρό αλλά και με λίστα.
Το βιβλίο με τίτλο "Μαύρο και Δαγκωτό, Σταυρός προτίμησης ή λίστα" (εκδ. Ψυχογιός) είναι ένα αμείλικτο κατηγορώ εναντίον του σταυρού. «Πάνω απ’ όλα, πρόκειται για ένα βαθιά πολιτικό βιβλίο», συμφώνησαν οι ομιλητές.
Στην παρουσίαση μετείχαν επίσης ο πρώην υπουργός Μ. Παπαϊωάννου και ο καθηγητής συνταγματικού δικαίου Γ. Σωτηρέλης, ενώ τη συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος Γ. Παπαχρήστος.
Στην εκδήλωση παρέστησαν βουλευτές και πολιτικές προσωπικότητες, όπως οι Φ. Κουβέλης, Δ. Κρεμαστινός, Μ. Βορίδης, Α. Λοβέρδος, Σ. Τζουμάκας, Μ. Καρχιμάκης, Χ. Πρωτόπαπας, Κ. Τζαβάρας και Κ. Τασούλας.