Ο Βούτσης επαναφέρει γερμανικές οφειλές και Siemens καλύπτοντας Στουρνάρα με «καρφιά» για τη Ζωή

Τη βούληση της κυβέρνησης για τη διεύρυνση της υποχρεωτικής ανάρτησης των πόθεν έσχες και άλλων κρατικών λειτουργών δημοσίων προσώπων, και παραγόντων όπως «δικαστικών, οικονομικών και δημοσιογραφικών», εξέφρασε ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, ξεκαθαρίζοντας πως αυτό μπορεί να γίνει μόνο με πλήρη τη συναίνεσή τους, μέσα από ευρύ διάλογο – Τι είπε για γερμανικές οφειλές, Siemens, Γιάννη Στουρνάρα και Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Ο Βούτσης επαναφέρει γερμανικές οφειλές και Siemens καλύπτοντας Στουρνάρα με «καρφιά» για τη Ζωή
5'

«Αν δεν υπάρξει συναίνεση θα συνεχίσουμε έτσι όπως είναι, και ο καθένας ας αναλάβει τις ευθύνες του», είπε χαρακτηριστικά κ. Βούτσης, προαναγγέλλοντας ταυτοχρόνως άτυπες συναντήσεις για διάλογο με τους επαγγελματικούς φορείς, ιδίως δε με ανώτατους δικαστικούς λειτουργούς, ώστε να εξευρεθεί η βέλτιστη λύση προς την κατεύθυνση της συναίνεσης.

Ο πρόεδρος της Βουλής ξεκαθάρισε δε, ότι δεν υπάρχει καμία διάθεση «συμψηφισμού» στην ανάρτηση των δηλώσεών τους, αλλά, «δεν είναι δυνατόν να βρίσκεται μόνο το πολιτικό σύστημα στο επίκεντρο και όλοι οι άλλοι να είναι στο απυρόβλητο».

«Δεν υπάρχει κανενός είδους εμπάθεια για να τεθούν και άλλες κατηγορίες στην υποχρέωση της ανάρτησης των πόθεν έσχες, όμως δημιουργείται μια στρεβλή εικόνα», προσέθεσε, αποσαφηνίζοντας και πάλι ότι «δεν θα κάνουμε τίποτα μονομερώς».

Εξάλλου, με αφορμή ενός «λάθους» στον κωδικό του ψηφισθέντος Προϋπολογισμού, στο οποίο καταγράφονται 5 εκατ. αντί για 15 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση των κομμάτων, ο πρόεδρος της Βουλής υπεραμύνθηκε της ορθότητας της κρατικής επιχορήγησης προς τα κόμματα.

Κι αφού διαβεβαίωσε ότι θα βρεθεί ο τρόπος ώστε να θεραπευθεί το λάθος αυτό, στράφηκε εναντίον όσων τάσσονται κατά της κρατικής επιχορήγησης στα κόμματα, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Η Δημοκρατία έχει κόστος, και όποιος δεν θέλει ας έρθει στο γραφείο μου, εκεί που ήταν παλιά το Τυπογραφείο της Χούντας, να δει πώς είναι».

Ζήτησε μάλιστα, «να σταματήσει αυτό το καλαμπουράκι» και «να τελειώσει το λαϊκίστικο πανηγύρι», το οποίο «οδηγεί σε κόμματα ΑΕ ή κόμματα εκπροσώπων μεγάλων οικογενειών».

Σχετικώς με την απόφαση για λήξη των εργασιών της Επιτροπής Αλήθειας Δημοσίου Χρέους ο πρόεδρος της Βουλής ενημέρωσε ότι αυτή «είχε ολοκληρώσει την προσπάθειά της», έχοντας συμπεριλάβει και αρκετά κεφάλαια με απόψεις και στοιχεία που θα βοηθήσουν την κυβέρνηση στη συζήτηση για την απομείωση του χρέους στις αρχές του 2016…

Αρνούμενος να σχολιάσει ανοιχτά τις αναφορές σε ερώτηση για την τ. πρόεδρο της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου, ο κ. Βούτσης, αρκέστηκε να αποτυπώσει τη φιλοσοφία που διέπει τον ίδιο, αλλά και την κυβέρνηση, επισημαίνοντας πως δεν συμμετέχει σε διάλογο με αποτιμήσεις, αποστάσεις κ.λπ. για πρόσωπα, και ξεκαθαρίζοντας ότι «δεν κινούμαστε σε μία τέτοια αντίληψη».

«Ο καθένας κρίνεται από το αποτύπωμά του. Αυτό που κρίνει όλους είναι το θετικό του αποτύπωμα, και όχι το αντιπαραθετικό. Όσοι θεωρούν ότι είναι αυτόφωτες περσόνες που έρχονται με τον λαό από πίσω τους, που τους σπρώχνει είναι βαθύτατα γελασμένοι και ιστορικά έχουν αποδοκιμασθεί», προσέθεσε με νόημα.

Παράλληλα, ο Πρόεδρος της Βουλής προανήγγειλε την επανασύσταση της Επιτροπής για τις γερμανικές οφειλές, με το προεδρείο της να έχει και πάλι διακομματικό χαρακτήρα, καθώς Πρόεδρος θα είναι ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Τριαντάφυλλος Μηταφίδης και αντιπρόεδρος ο βουλευτής της ΝΔ Κώστας Τζαβάρας που ήταν και ο πρώτος Πρόεδρος όταν αυτή η Επιτροπή συστάθηκε επί κυβερνήσεως Σαμαρά. Σημείωσε, δε, ότι τα συμπεράσματα και τα στοιχεία που θα προκύψουν θα αξιοποιηθούν για περαιτέρω δράσεις.

Αφού προανήγγειλε επίσης ότι η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, θα συνεχίσει τη διερεύνηση της υπόθεσης της Siemens, ερωτηθείς για το εάν θα κληθεί να καταθέσει σχετικά με τον εξωδικαστικό συμβιβασμό με το Δημόσιο και ο νυν Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος τον είχε υπογράψει ως υπουργός Οικονομικών, ο Πρόεδρος της Βουλής, σε αντίθεση με την επιθετικότητα και των υπονοιών που άφηνε να εννοηθούν η προκάτοχός του Ζωή Κωνσταντοπούλου, ανέφερε πως «ο κ. Στουρνάρας είχε ανταποκριθεί στην πρόσκληση της Επιτροπής, απλά και τότε έμενε να βρεθεί ο κατάλληλος χρόνος. Είμαι σίγουρος ότι δεν έχει πρόβλημα να προσέλθει…».

Ψήφισμα της Βουλής για αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους

Ο πρόεδρος της Βουλής, ανακοίνωσε ακόμα ότι στις 22 Δεκεμβρίου σε ειδική διαδικασία της Βουλής, παρουσία του προέδρου της Παλαιστίνης Μαχμούτ Αμπάς, θα διαβιβαστεί το ψήφισμα της Βουλής για την αναγνώριση του Παλαιστινιακού Κράτους. Μια ημέρα νωρίτερα, την Δευτέρα 21 του μηνός, η Βουλή θα πραγματοποιήσει Ειδική Συνεδρίαση για τα ασυνόδευτα παιδιά των προσφύγων.

Αλλαγές με στόχο το άνοιγμα στην κοινωνία

Τέλος, ο πρόεδρος της Βουλής, στο πλαίσιο των γενικότερων αλλαγών που δρομολογεί στον Κανονισμό της Βουλής και στη λειτουργία του Κοινοβουλίου με κύριο στόχο το άνοιγμα στην κοινωνία, ανακοίνωσε την διαμόρφωση, με βάση τα ευρωπαϊκά πρότυπα, ενός Κώδικα Δεοντολογίας, που θα διέπει την συμπεριφορά των βουλευτών.

Παρουσία του γενικού γραμματέα της Βουλή, Κώστα Αθανασίου και του ειδικού γραμματέα Κώστα Βασιλάκη, ο κ. Βούτσης, τόνισε ότι το Κοινοβούλιο «διανύει μια δυναμική μεταβατική περίοδο» για αλλαγές που σχετίζονται με τον εξορθολογισμό των δαπανών, οργανογραμμάτων, Κανονισμών αλλά και το άνοιγμα προς την κοινωνία και. «Δεν θα υπάρχει τίποτα που θα κανονίζει η Βουλή χωρίς να είναι σε γνώση των κομμάτων. Όλα θα είναι διαφανή και θα ψηφίζονται από την Βουλή».

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή