Στην Ολομέλεια απόψε με διαδικασίες εξπρές χάνονται σπίτι και επιχείρηση
Σήμερα, σε μια συνεδρίαση που ήδη ξεκίνησε με κόντρες, καταρρέει σε κοινή θέα η προεκλογική ρητορική της κυβέρνησης και του προγράμματος της Θεσσαλονίκης (προϋποθεση της εκλογικής νίκης του ΣΥΡΙΖΑ) που μόνο πικρή θυμηδία προκαλεί πλέον με τις κορώνες Τσίπρα για την προστασία των δανειοληπτών από τους «γύπες», τα «κοράκια» και τις τράπεζες να ηχούν ακόμη στην πιο σύντομη αθέτηση κυβερνητικών υπεσχημένων....
Και να μην ξεχνάμε την πολιτική εκμετάλλευση των αυτοκτονιών και των θανάτων από την αδυναμία των πολιτών να προμηθευτούν πετρέλαιο θέρμανσης χρησιμοποιώντας μαγκάλια και αυτοσχέδιες λύσης ανάγκης.
Χατζηδάκης: «Δικαιούστε να είστε δεξιοί, δεν δικαιούστε να μην είστε σοβαροί»!
Ο εισηγητής από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας Κωστής Χατζηδάκης, αναφερόμενος στην «κωλοτούμπα» του ΣΥΡΙΖΑ, όπως είπε, που από τις καταγγελίες των «αδηφάγων κορακιών των αγορών έφτασε στο σημείο να καταθέτει και να ψηφίζει νομοσχέδιο που επιτρέπει την παράλληλη λειτουργία τους στην Ελλάδα», προειδοποίησε πως: «Αν δεν έρθει ο συγκεκριμένος νόμος μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου, αν δηλαδή δεν συμφωνήσει η κυβέρνηση με την τρόικα,τότε οι διατάξεις θα ισχύσουν και για τα δάνεια πρώτης κατοικίας».
Αναφερόμενος στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα είπε: «Με αυτήν την οίηση και αυτή τη ρότα φοβούμαι ότι θα είναι ο νεότερος πρώην πρωθυπουργός».
Για την στάση του υπουργού Μεταφορών Χρήστου Σπίρτζη ο οποίος –κατά δήλωσή του - δε συμφωνεί με την παραχώρηση των περιφερειακών αεροδρομίων, αλλά την υπέγραψε, ο Κωστής Χατζηδάκης διερωτήθηκε: «Τι είναι αυτό; Σουρεαλισμός, Κάφκα, Μόντι Πάιθον; Δικαιούστε να είστε δεξιοί, δεν δικαιούστε να μην είστε σοβαροί».
«Είναι άδικο να μας κατηγορείτε για αντιστροφή των θέσεών μας» του απάντησε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης ισχυρίστηκε πως: «Είχαμε συμφωνία προ εκλογών. Αυτή την συμφωνία που ήταν μέρος των προγραμματικών μας δηλώσεων την προχωράμε και την βελτιώνουμε σε πολλά σημεία».
Δείτε ζωντανά τη συζήτηση στη Βουλή του νομοσχεδίου για τα προαπαιτούμενα:
Η χθεσινή διαμάχη στη Βουλή
Η πληθώρα διατάξεων μέσα στο νομοσχέδιο (δάνεια, μισθολόγιο Δημοσίου, φαρμακευτικές δαπάνες, δημόσια έργα, κ.λπ.) προκάλεσε σύγκρουση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, η οποία ξεκίνησε «με το καλημέρα», λόγω της διαδικασίας του κατεπείγοντος, αλλά... για το θεαθήναι!
Στα θέματα των κόκκινων δανείων και του νέου μισθολογίου στο Δημόσιο, εστίασαν κυρίως για τα μάτια του κόσμου κατά τις τοποθετήσεις τους στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής επί του σχεδίου νόμου για τα προαπαιτούμενα οι εκπρόσωποι των κομμάτων, τα οποία προφασιζόμενα το συμφέρον του τόπου, προτάσσοντας όμως στενά μικροπολιτικά οφέλη, γύρισαν την πλάτη στην εθνική συνεννόηση, βάσει της οποίας θα μπορούσαν να επιτύχουν ουσιασικότερες λύσεις για τους Ελληνες που κόπτονται.
Οι διατάξεις του νομοσχεδίου εισάγουν ένα σφιχτό ρυθμιστικό πλαίσιο στο πρόβλημα των κόκκινων δανείων, με το οποίο, οι θεσμοί είχαν διαφωνήσει, ανέφερε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Δημητριάδης. Ο κ. Δημητριάδης τόνισε ότι παρέχεται επαρκής προστασία στους δανειολήπτες ενώ επέρχεται εξισορρόπηση με τη δημιουργία δευτερογενούς αγοράς η οποία ευνοεί τον δανειολήπτη ενώ παρέχει ρευστότητα στο πιστωτικό ίδρυμα.
Αναφερόμενος στο νέο μισθολόγιο για τους εργαζομένους στο Δημόσιο, είπε ότι, αντίθετα με το προηγούμενο, παρέχει σταδιακά σε διάστημα τεσσάρων ετών αύξηση βασικού μισθού σε 214.000 εργαζομένους από το σύνολο των 567.000 που υπηρετούν συνολικά στο Δημόσιο.
"Για αφελληνισμό των ελληνικών επιχειρήσεων που θα περάσουν σε ξένα χέρια" έκανε λόγο κατά την αγόρευσή του, ο ειδικός αγορητής του Λαϊκού Συνδέσμου Χρυσή Αυγή Ηλίας Παναγιώταρος.
Ο κ. Παναγιώταρος υποστήριξε ότι κάποιοι κλάδοι "έχουν μεγάλο ενδιαφέρον για εθνικά ζητήματα" ενώ αναφερόμενος στις διατάξεις που αφορούν το ΕΣΠΑ, είπε ότι τα χρήματα από το ΕΣΠΑ "τα έχουν πάρει 20 νοματαίοι για έργα που δεν έχουν να κάνουν σε τίποτε με την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα".
Σε ότι αφορά το μισθολόγιο του Δημοσίου κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ενδιαφέρεται μόνο για τα μισθολογικά του δημοσίου όταν στον ιδιωτικό τομέα επικρατεί ζούγκλα .
"Εάν έως τις 15 Φεβρουαρίου δεν υπάρξει άλλη νομοθετική παρέμβαση όλα ανεξαιρέτως τα δάνεια θα ενταχθούν στην ίδια ρύθμιση με τα επιχειρηματικά ανέφερε στην τοποθέτησή του ο ειδικός αγορητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος και αναρωτήθηκε εάν η κυβέρνηση σκοπεύει να νομοθετήσει.
Σε ότι αφορά το νέο μισθολόγιο ανέφερε ότι σε πολλές περιπτώσεις θα υπάρξουν νέες μειώσεις, όπως στην περίπτωση της προϊσταμένης νοσηλευτικής υπηρεσίας που το επίδομα από 250 ευρώ γίνεται 150 ευρώ ενώ προβλέπονται αυξήσεις για θέσεις που έχουν καταργηθεί.
Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με το νέο νομοσχέδιο, δεν αποκαθιστά τις απώλειες των εργαζομένων του Δημοσίου, αλλά αντίθετα αποδέχεται τις πρόνοιες του προηγούμενου μισθολογίου και σε ορισμένες περιπτώσεις επιδεινώνει τη θέση των εργαζομένων όπως στην περίπτωση των εργαζομένων της στοιχειώδους και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Ζήτησε τέλος την απόσυρση του έργου του ΕΣΠΑ για την διερεύνηση των απολυταρχικών καθεστώτων του ναζισμού και του σταλινισμού, υποστηρίζοντας ότι "επιδιώκεται να ξαναγραφεί η ιστορία με βάση τις επιδιώξεις των καπιταλιστών".
Το νομοσχέδιο θα οδηγήσει τα κόκκινα δάνεια σε τέλμα, εκτίμησε ο ειδικός αγορητής του Ποταμιού Χάρης Θεοχάρης, αφού όπως είπε, οι τράπεζες όμως δεν μπορούν να πουλήσουν σε τιμές χαμηλότερες των προβλέψεων που έχουν ήδη κάνει.
Ο κ. Θεοχάρης πρόσθεσε, ότι με τις νέες ρυθμίσεις δημιουργείται χώρος για διαφθορά καθώς οι τράπεζες θα μπορούν να πουλήσουν και μεμονωμένα δάνεια "και να εκβιάζουν καλύτερα έναν έναν τους Έλληνες επιχειρηματίες αρχικά, και μετά τις 15 Φεβρουαρίου , που αν δεν υπάρξει νέα ρύθμιση θα ενταχθούν στο ίδιο πλαίσιο τα καταναλωτικά και τα στεγαστικά με όλους τους δανειολήπτες, να αποδεχτούν τις ρυθμίσεις που τους προτείνουν, «αλλιώς θα έχουν να κάνουν με τον Αμερικάνο»".
"Δεν ακούσαμε καμία πρόταση, ακούσαμε κατάρα" ανέφερε από την πλευρά του ο ειδικός αγορητής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Δημήτρης Καμμένος που τάχθηκε υπέρ του νομοσχεδίου. Ο κ. Καμμένος είπε ότι αν δεν βρεθεί μια λύση στη διαχείριση των κόκκινων δανείων, θα χρεοκοπήσουμε σαν χώρα και πρότεινε συνεργασία του ΣΕΒ και του ΕΒΕΑ και των άλλων επιμελητηρίων ώστε να γίνει εξυγίανση των δανείων ανά κλάδο και συνέδεσε το θέμα με την άρση των τραπεζικών περιορισμών.
Ως αποτέλεσμα της πελατειακής πολιτικής όλων των κυβερνήσεων χαρακτήρισε το πρόβλημα των κόκκινων δανείων ο ειδικός αγορητής της Ένωσης Κεντρώων, Μάριος Γεωργιάδης. Ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι το πρόβλημα προέκυψε όταν έκλεισε η κάνουλα του δανεισμού προς τις ελληνικές τράπεζες και εκτίμησε ότι τα δάνεια θα πουληθούν σε Funds με χαμηλότερο τίμημα από την αρχική τους αξία, τα οποία με τη σειρά τους θα πιέσουν τους δανειολήπτες με αποτέλεσμα να υπάρξει κοινωνική αναταραχή.
Κριτική στις ρυθμίσεις για τα κόκκινα δάνεια
Κριτική στις ρυθμίσεις του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα άσκησαν οι εκπρόσωποι των φορέων που τοποθετήθηκαν στη συζήτηση επί του νομοσχεδίου για τα προαπαιτούμενα, στις συναρμόδιες επιτροπές της Βουλής.
«Επώδυνη», χαρακτήρισε την προωθούμενη ρύθμιση για τα «κόκκινα δάνεια» ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς και εξέφρασε φόβους ότι μπορεί να οδηγήσει στο κλείσιμο επιχειρήσεων και ότι, «ανοίγει ο δρόμος για περαιτέρω υποβάθμιση της ακίνητης περιουσίας και σαλαμοποίησης της λαϊκής κατοικίας».
Αντίθετος με τις ρυθμίσεις για τα επιχειρηματικά δάνεια εμφανίστηκε και ο εκπρόσωπος της ΕΣΕΕ, Αντώνης Μέγγουλης , ο οποίος υποστήριξε, ότι το νομοσχέδιο "ανοίγει κερκόπορτα για να κερδοσκοπήσουν και στη χώρα μας τα distress funds".
Τη διαφωνία του με τις διατάξεις που αφορούν το νέο μισθολόγιο, εξέφρασε από την πλευρά του και ο εκπρόσωπος της ΑΔΕΔΥ, Σταύρος Κουτσουβέλης ενώ κάλεσε τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να συμμετέχουν στην αυριανή συγκέντρωση διαμαρτυρίας, έξω από τη βουλή.
Υπενθυμίζεται πως παράλληλα κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο, στο οποίο περιλαμβάνονται τα μέτρα για την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου ή παράλληλο πρόγραμμα, στο οποίο η κυβέρνηση επενδύει να αντιστρέψει την καταστροφή των προαπαιτούμενων και να γλυκάνει το χάπι των αδύναμων ή ευπαθών όπως τους χαρακτηρίζουν επίσημα που οδήγησε η πολιτική της καταστροφής.